Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Thursday, February 17, 2011

Santai Maulidur Rasul

OK. Insyaallah dalam beberapa hari lagi saya akan menyambung penceritaan siri "Mencari jejak Merong". Sekarang biar dilepaskan dahulu satu cerita yang berkenaan Maulidur Rasul. Oh, walaupun hari Maulidur Rasul sendiri sudah lepas iatu pada hari Selasa rasanya saya masih boleh mengucapkan selamat menyambut tarikh lahir junjungan besar kita, Nabi Muhammad SAW. Bagi mereka yang sangat mencintai baginda bukankah seluruh bulan Rabiul Awal ini digunakan untuk mengadakan acara-acara Maulud selagi ada kelapangan dan peluang?


Isnin Februari 14 mungkin menjadi sambutan bagi mereka yang mengganggap Hari Valentine melambangkan ketinggian dan ketulusan cinta. Bagi saya, isteri dan anak pula malamnya pula yang istimewa kerana dari segi perkiraan Islam, ketika itu sudah masuk malam Selasa, sudah dikira hari Maulidur Rasul.


Malam itu kami pergi ke Masjid Wilayah. Cantik juga ia dilihat waktu malam. Lihat artikel Masjid Wilayah at night di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Baru saya tahu masjid ini ada bilik khas untuk melangsungkan pernikahan. Sekali lihat terasa macam pergi ke pusat membeli-belah Kamdar atau salah satu kedai kain di Jalan Tuanku Abdul Rahman. Tengoklah rupa dan warna-warni...
Oh. Sebenarnya ada seorang sepupu saya bernikah di situ. Lihat video di atas, lihat juga gambar-gambar di Cousin's wedding on the night of Maulidur Rasul.
Selepas itu kami pergi ke satu tempat di Bukit Damansara.


Rasanya sudah setahun kami tak ke sini.Ia adalah tempat kumpulan satu tariqat dan kami datang untuk menyambut Maulidur Rasul. Lihat video di bawah.


Malam itu kami tidur di rumah seorang bapa saudara iaitu bapa kepada pengantin di bahagian lain Bukit Damansara. Ibu dan bapa saya tidur sekali. Kalau tidak kerana jemputan ibu saudara iaitu ibu kepada pengantin, mereka mahu tidur di rumah kami di Bandar Tasik Puteri. Esoknya hari Maulidur Rasul, cuaca amat terang. Salah satu sebab ibu saudara mahu kami tidur di situ adalah kerana mahu membawa kami berjalan-jalan.


Al-Rasyid cukup suka bermain-main di kolam ikan. Kalau tak diperhatikan rasanya dah lama dia terjun ke dalam.
Kami pergi bertandang ke rumah lain milik bapa saudara di Bukit Jelutong, Shah Alam.
Kemudian kami keluar makan beramai-ramai di sebuah restoran.
Beginilah Al-Rasyid yang 'diikat' di tempat duduk. Kalau tak habis satu restoran dia pusing, kejap kacau ketam di akuariam kejap kacau ikan... :]

No comments: