Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Tuesday, February 25, 2014

Misi HIKMAH Pulau Pinang - 24 jam menuju ke acara

Merujuk pada koleksi links pada artikel Kompilasi Misi HIKMAH Pulau Pinang yang dibuat lebih sebulan lalu. Nampaknya siri harus disambung untuk melengkapkan gerak...


Pagi Jumaat 21 Februari 2014. Kami telah bermalam di rumah seorang kenalan di Kampung Padang Changkat, belakang Istana Iskandariah di Bukit Chandan, Kuala Kangsar.


Letaknya cuma 100 meter gitu dari makam Daeng Selili, Dato' Maharajalela Pancung Tak Bertanya pertama Perak. Saya pun membawa keluarga berjalan kaki ke situ.


Hampir sejam kemudian baru kami meninggalkan rumah kenalan. Singgah sebentar ke kawasan pemakaman diraja Bukit Chandan untuk menziarahi makam Laksamana Muhammad Amin, moyang kami yang pernah dibuang ke Pulau Seychelles bersama sultan ke-26 Perak, Sultan Abdullah akibat dikatakan terlibat dengan pembunuhan residen pertama British ke Perak, J.W.W. Birch tahun 1875.


Timbul juga rasa untuk menziarahi makam sultan ke-28 Perak, Sultan Idris I, orang yang membuka dan mengalihkan pusat pemerintahan raja ke Bukit Chandan.


Selepas itu baru perjalanan ke utara disambung, kali ini menggunakan jalan lama. Sempatlah singgah di sebuah masjid yang agak menarik di Bukit Gantang juga sebuah makam. Lihat artikel Masjid (Mosque of) Kampung Pauh, Bukit Gantang dan Makam Long Jaafar pada siang hari (Tomb of Long Jaafar during daytime) di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Oh. Lupa nak cakap. Perjalanan ini dibuat untuk menjayakan acara ke-9 HIKMAH. Ia akan berlangsung di Bayan Lepas, Pulau Pinang hari Sabtu 22 Feb. Perjalanan diteruskan melalui jalan lama sehingga melepasi gerbang masuk ke sempadan negeri. Sempatlah melihat satu masjid kayu yang sangat menarik di utara Perak. Lihat Masjid lama (Old mosque of) Bagan Serai.


Selepas itu perjalanan diteruskan melalui Lebuh Raya PLUS sebelum masuk ke Butterworth.


Terus ke terminal feri. Alhamdulillah tak perlu menunggu lama untuk menyeberang ke pulau...

Sampai ke bandar raya Georgetown tempat pertama dituju adalah Masjid Lebuh Aceh.


Duduk sebentar bersama jemaah yang menunggu masuk waktu solat Jumaat.


Memandangkan ketika itu ada masa setengah jam lagi sebelum masuk waktu perjalanan pun diteruskan dengan mengambil jalan yang dikira menuju ke Bukit Bendera.


Saya main bantai aje ambik jalan sebab tak bawak peta. Fikir saya hala ke Bukit Bendera dan singgah jika ada tempat yang terasa menarik dalam perjalanan. Ternampak sebuah masjid di tepi Jalan Dato' Kramat.
Solat Jumaat didirikan di masjid besar ini. Lihat Masjid negeri (State mosque of) Pulau Pinang.


Selepas itu baru ke Bukit Bendera. Tapi setakat pusing-pusing kat kaki bukit je. Terlihat sebuah lagi masjid lalu mengambil gambar. Lihat Masjid (Mosque of) al-Qadri, Air Hitam, Pulau Pinang.


Dari situ kami ke Bayan Lepas melalui jalan bukit. Sampai ke kompleks tabung haji di mana HIKMAH mahu diadakan nampak persiapan yang dibuat orang Pulau Pinang terutama ahli Qaryah Masjid al-Hidayah Bayan Lepas cukup rancak. Lihat artikel Aku naik saksi tiada yang disembah melainkan Allah dan Muhammad adalah rasulNya di  blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Untuk memastikan kejayaan mereka turut mengadakan tahlil dan qasidah di masjid selepas Isyak. Doa dipanjatkan agar majlis mendapat keberkatan. Terasa bersungguh betul mereka menyokong HIKMAH...


No comments: