Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Tuesday, December 12, 2006

Selingan Mencari Makam Raja Ahmad...

Di bawah ini adalah beberapa posting dalam thread"Berpetualang ke Aceh" di Forum CVT yang dibuat sementara menunggu gerak untuk menyambung cerita mengenai pencarian makam Raja Ahmad... Pembacaannya boleh disambung terus daripada artikel "Mencari Makam Raja Ahmad bahagian 3"....


(Posted: 02 October 2006 at 6:58pm)

Sambil tu, biar aku copy n paste balik posting aku tentang masjid lama yang aku jumpa kat Bandar Bharu tu... (peninggalan Bandar Bharu le sebab dah jadik estet dah tempat tu... Maka hilanglah kesan sebuah bandar Melayu yang pernah jadik capital Perak tahun 1820an....)
Ni dia... Dari page 47 thread ni...


(Posted: 13 September 2006 at 6:20pm)

Ni, aku ada gambo masjid lama tinggal kat Bandar Bharu, Perak yang pernah jadi capital Perak zaman Sultan ke 19, Sultan Abdul Malik dalam tahun 1820an gitu tapi sekarang ni dah jadi estate kelapa sawit.
Aku cukup minat le design dia, especially hujung penjuru atap yang ada macam bentuk tanduk ke pelepah kelapa... Menjurus ke bawah.
Di sini, aku nak mintak jasa baik kawan-kawan... Kalo tahu atau tanya kat orang, design tu design mana? Kalo Minang, musti ada bumbung cam tanduk kerbau... Kalo ada buah potong, selalunya design Terengganu...
Aku dah round hampir seluruh Perak, jumpa design ni kat tempat-tempat tertentu seperti Beting Bras Basah, Damar Laut, Raban, Lenggong, masjid lama Batak Rabit, Teluk Intan kampung bapak aku pun ada tapi tak sorang pun aku tanya dapat beri jawaban yang memuaskan... Tolong ek... Aku ketagih information ni...
Tengok dan teliti betul-betul... A'kum!



(Posted: 03 October 2006 at 2:26pm)

Hokeh... Berbalik pada cite mencari Makam Raja Ahmad...
Dalam page 84, aku dah cite apa yang terjadi hari pertama mencari makam tu sampai aku boleh terjumpa masjid lama tinggal, juga makam Sultan ke 19 dan kubur Birch.... Aku rasa biar aku paste balik apa yang aku dah post kat thread lain... Sat yek...

Alright... Yang ni dalam page 4 thread "Laksamana Muhammad Amin kembali ke Perak"....


(Posted: 13 September 2006 at 6:01pm)

A'kum. Hari tu aku pegi Pulau Besar di Perak nak cari Makam Raja Ahmad, masuk naik teksi ikut jalan Teluk Memali, sampai dekat Maghrib sampai drebar tak tak masuk jauh lagi selepas sampai kat simpang tiga tepi Sungai Perak...
Maka aku pun terpaksa menapak dalam kesamaran senja, jumpa satu masjid lama tinggal yang lawa giler... Pas tu jumpa Makam Sultan ke 19 Perak, Sultan Abdul Malik ibni Sultan Ahmaddin yang merupakan cicit Laksamana Raja Mahkota Nakhoda Hitam.
Raja Ahmad plak adalah anak Sultan Abdul Malik tapi ada setengah cite kata dia tu menantu, bukan anak kandung...
Apapun, Raja Ahmad adalah bapa kepada Sultan Jaafar dan datuk kepada Sultan Abdullah yang dibuang ke Pulau Seychelles. Dia juga adalah bapa kepada Raja Bendahara Alang Iskandar @ Marhum Teja iaitu bapa kepada Sultan Idris yang bukak Bukit Chandan dan menurunkan jurai keturunan Idris terompet dan Azlan Shah.
Jalan punya jalan, aku sudah jumpa ini makam plak:


Secara spontan, mulut aku terkeluar perkataan celaka, kuat plak tu!... Dua tiga detik kemudian terdengar plak azan Maghrib berkumandang...
Amacam kawan-kawan? Ada komen? Mat Saleh CI... (kena censored!) ni le yang buat masalah kat Perak sampai Maharajela, Datuk Sagor dan Pandak Endut kena gantung... Sultan Abdullah, Laksamana Muhammad Amin, Syahbandar Uda Ma'amor dan Ngah Ibrahim pulak terpaksa merengkok kat Pulau Seychells di Afrika...


(Posted: 03 October 2006 at 2:46pm)

Hmm.... Sekeliling forum aku carik, samada aku pernah post gambo makam Sultan ke 19 Perak, Sultan ABdul Malik Mansur Shah ke tidak... Tak jumpa gak... Makam ni le aku jumpa lepas terserempak masjid lama tinggal tu... Lepas makam Sultan tu, baru le jumpa kubur Birch...
Untuk pengetahuan, Sultan Abdul Malik tu mak dia belah Laksamana.... Kalo ikut salasilah rasmi, Raja Ahmad yang aku carik makamnya tu adalah anak Sultan ini tapi ikut salasilah lain plak, Raja Ahmad tu sebenonya menantu... Ada rahsia tertentu yang cuba disorokkan pihak berkepentingan nanti, sebab tu Raja Ahmad dinyatakan sebagai anak Sultan ke 19 Perak, sebab tak nak orang tahu Raja Ahmad ni sebenonya berasal daripada satu keluarga lain...
Nanti le aku cite (kalo rasa bole cite sebab ni kira rahsia keluarga gak ni)...
Apapun, biar aku paste gambo makam Sultan Abdul Malik... Kewujudan makam ini tidak jauh daripada masjid tinggal adalah bukti akan kewujudan sebuah bandar besar Melayu yang pernah menjadi pusat pentadbiran Perak tahun 1820an... Tapi bandar ini diambil-alih British mulai Birch tahun 1870an sebelum dimusnahkan nanti lalu seluruh kawasan itu dijadikan estet untuk menghilangkan cite kewujudannya...
Tengok in gambar - Al-Fatihah...

No comments: