Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Friday, June 13, 2008

Mari '"membongek" sat!


Ini adalah sebuah papan-tanda nama tempat di Negeri Sembilan yang saya lihat dalam perjalanan malam daripada Rembau ke Seremban untuk kembali ke Kuala Lumpur... Setelah selesai menziarahi beberapa tempat dan makam-makam lama di negeri itu, satu perjalanan yang kemudian diceritakan kembali melalui ulasan-ulasan dalam klip video yang dipaparkan dalam siri artikel "Kembara ke Negeri Sembilan" dalam tempoh 2 minggu ini. Melihat papan-tanda ini, terus timbul rasa lucu melihat nama "Bongek" itu. Terbit pula satu fikiran... Agaknya di sinilah dia rumah Pak Mail Ngok-Ngek! Entah siapa Pak Mail yang dimaksudkan, entah apa makna "ngok-ngek"? Tapi itulah yang terbit dalam fikiran.

Gambar ini sebenarnya telah dipaparkan di blogspot BERPETUALANG KE ACEH , dalam artikel Journey to Negeri Sembilan... A night visit to the tomb of Raja Melewar before the journey is closed yang merupakan wrap-up terakhir untuk cerita kembara ke Negeri Sembilan itu. Tetapi apabila dilihat kembali, rasa rugi pula gambar papan-tanda Bongek itu tidak dipaparkan di sini kerana rasa lucu melihat nama itu lebih sesuai diceritakan dalam bahasa Melayu, bukan bahasa Inggeris. Maka itu mari kita "membongek" sat!

Sebenarnya saya pun tak tahu apa makna perkataan 'bongek" ni. Tapi saya ingat masa zaman budak-budak dulu selalu jugak guna perkataan ini bila kutuk-mengutuk kawan-kawan! Cuma bila dah masuk umur 30an baru tahu rupanya ada pula tempat nama Bongek di Negeri Sembilan!

Apapun, saya cuba mencari makna "bongek" di Internet... Buat google search tadi, tengok-tengok ada lebih 50,000 entries! Kira famous gak le nama "bongek" ni yek! Lalu saya cuba pula mencari jika ada apa-apa website menceritakan makna perkataan "bongek" ini...

Setelah masuk ke mukasurat 5 google search perkataan "bongek" ni, baru terjumpa sebuah site yang ada memberi definisi perkataan "bongek". Ini katanya... Saya copy n paste aje ya...

---------------------

08 April 2007

Bongek!
Tahukah anda apa makna perkataan bongek?...Mengikut kamus dewan bahasa dan pustakounis, maksud bongek adalah seakan2 bongok, tapi dalam versi yang lebih mesra alam dan ada unsur2 humor apabila ditutur...Perkataan ini boleh diaplikasi dalam contoh situasi berikut: -Situasi 1-
Anda nak renew road-tax, tapi baki insuran anda ada 5 bulan..(kes lambat renew la ni...hahaha)..So anda kena extend dulu insuran anda sebulan,baru bleh renew roadtax dengan minima 6 bulan. Anda pun pegi extend insuran di hari Selasa..(sebab anda off day ari tu..heheh) Dah selesai anda pun pergi la ke pejabat pos untuk renew roadtax..tiba giliran anda, akak kaunter tu cakap yang insuran anda tak cukup 6 bulan, walhal anda telah extend insuran anda sebelum tu. So anda call balik orang insuran...bla bla bla dia kata ada signal error antara JPJ dan keluarga mereka. Dia suh buat esok...anda pun '..oo ok, tapi kalau esok takpe ker tempoh insuran ni?..' dan akak insuran tu cakap..'Oo takpe..2-3 hari takpe lagi..".....
Rabu keesokannya di waktu lunch anda pegi ke pejabat pos dengan satu harapan untuk setelkan road tax anda.Alih2 akak pejabat pos tu kata lagi...'hencik insuran hencik ni tak cukup lagi...kena tambah dulu..". dan bagai pisang berbuah dua kali,anda pun macam pisang terpaksa berbuah dua kali jugak..explain benda yang sama macam semalam..dan hari tu keputusannya tetap sama..JPJ punya signal error! So di sini anda sudah boleh mempraktikkan perkataan 'bongek' dalam hati anda...
Khamis keesokannya di waktu lunch lagi anda pegi ke pejabat pos lagi dengan satu harapan lagi....dan bila jawapan orang pos ofis tu adalah sama dengan hari semalam, maka disini juga anda boleh mempraktikkan perkataan 'bongek' tak kira di hati mahupun dimulut..praktikkan disepanjang perjalanan balik anda ke ofis jika anda terpaksa skip lunch anda dihari itu...
Jumaat keesokannya lepas semayang Jumaat, anda masih ada cukup masa untuk setelkan roadtax, so anda ke pejabat pos lagi dengan harapan menggunung ganang. Tapi kali ini anda mendapat kezutan bila akak pos ofis tu kata tidak ada yang terkeluar minggu ini....eh...akak tu kata masih tidak ada signal error..dan kezutan anda mencapai tahap dewa bila anda call orang insuran dan dia kata plak..." hencik, saya dah cek hencik punya insuran ni, tapi tempohnya tak cukup untuk buat roadtax..hencik kena tambah TIGA HARI untuk tempoh insuran, baru hencik boleh renew roadtax...."..... jadik disini adalah amat wajar anda menggunakan perkataan 'bongek' mengikut tahap kewarasan anda...jika tahap kewarasan anda adalah sifar, anda boleh gunakan bersama perkataan2 lain yang sama waktu dengannya dan jeritlah tanpa mengira pitching lari ke tak...Tapi jika anda masih waras anda bolehlah gunakan perkataan 'bongek' itu dan tujukan kepada kerusi,meja,lampu kalimantang, kipas, mesin ATM, toilet, elevator, helmet dan apa jua benda2 yang anda nampak disepanjang perjalanan balik anda ke ofis......
...........BonGEKKK!!!!!..........


-Situasi 2-


Anda sedang memandu, menghala masuk ke hiway NKVE. 500 meter dihadapan anda adalah plaza tol Kota Damansara.Tetiba dapat call dari seseorang yang anda kenali. Andapun menghandsfreekan henpon anda dan stat berborak. Perbualan di henpon semakin indah, jadi untuk mengelak sebarang kejadian yang tidak dingini berlaku anda mengambil lorong paling kiri dan memandu dengan kelajuan bola bowling anda sahaja..tak laju lebih kurang 20-30km/j sahaja, cuuukup slow n stedi... Selepas beberapa ketika anda rancak berborak, baru anda perasan......yang anda kini telah berada di dalam hiway NKVE...jadik anda tertanya2, dimanakah plaza tol Kota Damansara tadi??
Maka di sini anda layak menggunakan perkataan 'bongek' dan tujukan kepada diri anda.Gunakan perkataan ini sehingga anda jumpa plaza tol yang seterusnya.......
...............bwarghahahaha.....boNGEEKKKKK!!!.......

---------------------

Ah... Barulah puas saya "membongek" di sini... Baru boleh disambung cerita dengan luahan rasa yang lebih serius!

Pagi tadi sekitar jam 9 saudara Syahir menalifon saya daripada Kuala Kangsar. Katanya dia baru sahaja menziarahi makam Sheikh Abdul Qadir (kata orang ia makam persinggahan Sultanul Awliya Sheikh Abdul Qadir al-Jilani ) di sana!

Terus teringat bahawa malam sebelumnya, malam Jumaat saya ada membuat posting bertajuk Mengambil berkat naskah Quran dari Aceh? di mana ada disebut bahawa malam itu selepas Isyak, saya bercadang untuk menyiapkan editting bab bertajuk "Sedikit tentang Sheikh Abdul Qadir al-Jilani" daripada buku pertama saya "Berpetualang ke Aceh: Mencari Diri dan Erti" sebagai persediaan untuk kemungkinan membuat cetakan kedua juga edisi Internet siri buku BKA... Lalu dalam posting ini juga, saya "tersebut" mengenai kewujudan posting bertajuk Makam Sheikh Abdul Qadir al-Jilani di Kuala Kangsar, Perak? yang dibuat September 2007. Apakah ada kena-mengena semua ini? Apapun editting bab itu dapat disiapkan malam itu...

OK. Lagi satu yang ingin saya luahan. Selepas selesai pengembaraan terbaru saya ke Pantai Timur pertengahan April, satu pengembaraan yang juga merupakan penamat kepada 3 siri pengembaraan (1. Selatan iaitu Johor, 2. Utara iaitu Kedah dan Perak dan 3. Pantai Timur), saya bercadang tidak mahu lagi mengembara sekurang-kurangnya buat satu tempoh yang lama. Lalu fikir saya, untuk artikel-artikel seterusnya dalam masa terdekat di sini, akan saya imbas kembali perjalanan umrah ke Mekah dan ziarah ke Madinah yang saya lakukan tahun 2005 juga satu perjalanan spontan sehelai sepinggang ke Singapura pada Hari Raya tahun 2006 setelah 20 tahun tidak ke sana!

Untuk blogspot BERPETUALANG KE ACEH pula akan saya mulakan satu siri penceritaan zaman kolej menuntut peringkat "A" Levels diikuti zaman universiti saya di England tahun 1991-1995. Pendek kata, saya bercadang cuma mahu duduk di sekitar Lembah Kelang sahaja seraya mengupas dan cuba mengingat peristiwa-peristiwa lama untuk dijadikan bahan bercerita... Sebaliknya saya dibawa berjalan lagi untuk menziarahi makam-makam lama di Negeri Sembilan. Tidak lama kemudian pergi pula melihat beberapa makam dan tempat di Perak!

Apapun, cerita mengenai kembara ke Negeri Sembilan ini telah pun selesai disampaikan di sini lalu kini 'ditutup' pula dan artikel "bongek" ini! Insyaallah tak lama nanti akan saya mulakan cerita terbaru di Perak... Kemudian mungkin baru saya boleh bercerita tentang perjalanan spontan ke Singapura diikuti pengalaman umrah yang ada ceritanya yang tersendiri? Ah... Itupun kalau saya tidak dibawa untuk ke Negeri Sembilan lagi dalam masa terdekat... Sekian luahan. Selamats! :]

Thursday, June 12, 2008

Mengambil berkat naskah Quran dari Aceh?



Tadi apabila melihat gambar Quran lama dari Aceh ini daripada sebuah website yang link nya diberikan oleh saudara Zam dalam ruangan comment untuk artikel Funfair ke alam barzakh? , terasa pula mahu memaparkannya di sini. Mungkin kerana mahu mengambil berkat, mungkin kerana terasa ia begitu cantik berseni? Mungkin ya, mungkin ada sebab lain. Yang penting, saya cuma mengikut gerak hati yang jujur... Gerak hati yang kadangkala saya tidak tahu apakah sebab-musababnya ia timbul tetapi akan terjawab dan terserlah hikmahnya suatu hari nanti.

Lagipun, malam ini sudah masuk malam Jumaat, sesuai le gambar Quran diletak di sini. Kebetulan proses mengedit kembali siri buku "Berpetualang ke Aceh" untuk kemungkinan membuat cetakan kedua serta versi Internet untuk jualan on-line, proses yang sebenarnya mahu dimulakan lebih sebulan lalu tapi sering tergendala akibat hal-hal lain sudah masuk pada bab yang amat penting... Bab dalam buku pertama (dengan sub-title "Mencari Diri dan Erti") yang bertajuk "Sedikit mengenai Sheikh Abdul Qadir al-Jilani"... Kalau tak salah ingatan begitulah tajuknya. Saya pun tak berapa pasti kerana tidak membawa apa-apa rujukan berkenaan siri buku saya sendiri ke Internet Cafe di Kajang tempat saya sedang menulis ini!

Dalam proses mencari kepastian akan tajuk bab itu dengan menggunakan Google Search, moga-moga ada reference untuk tajuk sebenar bab itu di mana-mana posting blogspot, forum atau cedukan orang lain di Internet, saya terjumpa pula sebuah artikel lama yang pernah diletakkan dalam blogspot ini. Rasanya ada kena-mengena dengan gerak hati yang membawa saya untuk membuat posting ini juga... Sila lihat artikel Makam Sheikh Abdul Qadir al-Jilani di Kuala Kangsar, Perak? yang dibuat September 2007, artikel yang entah- kenapa saya tergerak untuk membukanya dengan gambar lama motosikal besar kesayangan saya!

Insyaallah selepas selesai solat Isyak nanti, saya akan cuba siapkan editting bab mengenai Sultanul Awliya ini hingga tamat. Oh... Selain membetulkan apa-apa typo error atau kesilapan lain yang mungkin mengganggu penghayatan cerita, kesilapan-kesilapan yang cuma disedari setelah siri buku "Berpetualang ke Aceh" dicetak lalu menemui khalayak ramai, proses editting ini juga melibatkan pengubahsuaian penggunaan ruang text yang dilapangkan sedikit tanpa mengganggu susun-atur kaitan format dan rentak cerita dengan mukasurat yang telah saya atur sejak mula membuat buku pertama. Untuk makluman ini adalah posting ke 343 di blogspot ini, mungkin nombor ini sendiri ada kaitan? Salam Jumaat! :]



Wednesday, June 11, 2008

Kamera digital murah ku juga "bersara" akhirnya!




Lihat gambar ini betul-betul... Teliti rupa serta reka-bentuk kamera digital murah yang terpapar di dalamnya. Amacam? Cantik kan!


Semasa bertemu dengan beberapa orang pembaca setia blogspot ini di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2008 di PWTC (lihat artikel Perjumpaan di Pesta Buku Antarangsa Kuala lumpur di PWTC 2008), ada yang begitu terperanjat melihat kamera ini apabila saya membawa ia keluar untuk mengambil gambar. "Begini ke rupanya kamera yang telah mengambil begitu banyak gambar yang tertera dalam blogspot-blogspot Merah Silu?" tegur seorang pembaca... Ya! Percaya atau tidak, inilah kameranya... Kamera yang telah mengambil beribu-ribu gambar di pelbagai tempat seluruh Semenanjung Malaysia!

Saya tak exaggerate atau menokok-tambah cerita... Untuk perjalanan terbaru saya ke Pantai Timur yang tamat sejurus sebelum Pesta Buku KL 2008 bermula (lihat wrap-up nya di http://merahsilu.blogspot.com/2008/05/tamat-cerita-kembara-terbaru-pantai.html ) sahaja saya telah mengambil lebih 1,200 gambar! Itu baru untuk satu siri pengembaraan sedangkan kamera itu telah digunakan untuk tidak kurang 20 siri pengembaraan panjang dan pendek di tempat-tempat terpilih seluruh Semenanjung...

Apapun, daripada koleksi beribu gambar yang diambil sepanjang hampir 2 tahun ia digunakan itulah sejumlah telah dipilih untuk membentuk 99 peratus gambar-gambar yang dipaparkan di blogspot-blogspot saya. Lalu hasil kerja kamera digital murah ini juga telah dikutip menjadi penghias beberapa buah website malah majalah arus perdana pun ada! Jadi jangan dipandang lekeh kamera buruk yang nilainya pada orang lain mungkin tidak seberapa ini...

Hmm... Biar saya meneruskan cerita dengan nukilan nostalgia berjinak-jinak dengan penggunaan kamera.

Kalau tak salah ingatan, kamera pertama yang saya miliki adalah kamera murah bukan digital yang dibeli daripada gedung apa entah lupa namanya di kota London tahun 1995... Rasanya mereka yang pernah belajar di England mesti tahu nama gedung yang memiliki rangkaian seluruh negara Orang Putih itu... Di mana setiap barangan yang dibeli datang dengan jaminan pulangan duit ataupun money back warranty tanpa banyak tanya kalau dipulangkan kembali dalam tempoh 30 hari setelah dibeli gitu. Lalu ramai juga para pelajar Malaysia menggunakan peluang ini untuk membeli barangan seperti TV dan CD player sebelum memulangkannya semula dalam tempoh yang ditetapkan untuk mendapatkan kembali wang 100 peratus. Macam-macam perangai student kita di London!

Saya pula tidak berniat untuk memulangkannya kembali. Adapun kamera itu dibeli kerana saya mahu mengambil gambar untuk pengembaraan keliling Eropah yang dilakukan sekitar bulan Julai kalau tak salah ingatan. Allah, saya pun sudah lupa bila ia sebenarnya bermula tapi yang pasti ketika musim panas tahun itu.

Sayangnya kamera ini dicuri orang ketika saya dibawa menumpang tidur di rumah seorang warga tempatan di kota Prague dalam negara Republik Czech. Sedikit ceritanya ada diletakkan di blogspot BERPETUALANG KE ACEH , dalam artikel Trip to Europe 1995... The ugly side of Prague...

Untuk makluman, ia adalah satu daripada 10 artikel berkenaan pengembaraan ke Eropah yang ditulis sekitar tahun 1997 ketika sedang berkhidmat sebagai wartawan di akhbar berbahasa Inggeris The New Straits Times. Lihat sidebar kanan atas blogspot itu untuk artikel-artikel berkaitan... Beberapa artikel awal telah muncul dalam akhbar tetapi artikel seterusnya tidak dipaparkan akibar teguran seorang warga Belanda yang bekerja di Malaysia kerana tidak puas hati dengan satu isi artikel yang ada menyebut kadar jenayah tinggi di Amsterdam, satu teguran yang dipaparkan dalam akhbar di ruangan Letters to the editor!

Nasib baik saya sempat mencuci satu roll gambar sebelum kamera dicuri. Ketika itu, pengembaraan ke Eropah ini telah masuk 2 minggu. Sudah sampai ke tempat-tempat tertentu di Peranchis, Belanda dan Jerman. Satu roll lagi gambar hilang bersama kamera... Lalu saya terpaksa membeli sebuah kamera second-hand jenis lama di Prague. Dapat juga digunakan untuk mengambil gambar di tempat-tempat seterusnya termasuk di negara Slovakia, Austria, Switzerland, Lichtenstein, Itali, Monaco dan Belgium!

Kemudian saya tak ingat apa yang berlaku pada kamera itu. Rasanya diluputkan bersama beberapa barangan lama apabila saya kembali ke tanah air sekitar Oktober 1995 gitu... Lalu seterusnya saya pernah memiliki kamera adalah hampir penghujung 1997. Ketika itu saya baru confirm kerja di NST selepas setahun di sana lalu baru dibenarkan bercuti... Dan saya juga baru beberapa bulan membeli motosikal besar baru Yamaha Virago 535cc... Lalu mengambil cuti lebih sebulan untuk mengembara secara solo keliling Semenanjung Malaysia dan mengambil gambar mana yang saya suka.

Seingat saya, selepas itu saya lama tidak menggunakan kamera. Tak ingat pula apa yang jadi pada kamera boleh tahan elok yang dibeli tahun 1997 itu. Selepas itu, saya cuma memakai kamera lagi ketika mahu ke Peranchis tahun 2000 untuk membuat liputan sukan kuda lasak... Dan kamera itu juga akhirnya hilang entah ke mana. Untuk cerita-cerita tentang sukan berkuda di Peranchis itu, sila masuk ke blogspot BERPETUALANG KE ACEH . Baca artikel-artikel Equestrian endurance in France, Equestrian sports gaining ground? dan Equestrian again? Why not? yang pernah keluar di akhbar NST dahulu...

Lama kemudian, baru saya tergerak untuk kembali memakai kamera. Ketika itu, saya telah dijemput hadir ke majlis pengembalian jasad Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin dan Menteri Ngah Ibrahim daripada Singapura ke Perak 9 September 2006... Rugi kalau tak ambil gambar. Lagipun saya mahu membuat cerita untuk akhbar tabloid Kencana kelolaan seorang kenalan! Lihat side-bar kanan blogspot ini, bawah chatbox untuk membaca cerita-ceritanya...

Untuk majlis itu, saya telah meminjam sebuah kamera digital milik seorang sepupu, kamera digital pertama yang digunakan saya. Pengalaman menggunakan kamera digital itu yang terasa begitu senang, tidak perlu memikirkan masalah membeli atau pembaziran roll - apa-apa kesilapan boleh dipadam begitu sahaja dan senang pula dialihkan gambar ke dalam komputer -membuat saya terasa elok memiliki kamera digital sendiri...

Ketika itu, selain sudah menerbitkan buku pertama saya "Berpetualang ke Aceh: Mencari Diri dan Erti", saya juga sudah mula aktif berinteraksi di Internet terutama melalui sebuah forum di mana saya telah membuka sebuah thread yang agak popular, thread yang kini sudah masuk 320 mukasurat dan ada lebih 92,000 hits!... Ini link nya - Forum Rawatan Alternatif... Soal-jawab Berpetualang ke Aceh...

Sekurang-kurangnya gambar-gambar yang diambil boleh dimanfaatkan di thread itu selain untuk ruangan di tabloid Kencana. Cuma disebabkan kekurangan dana, saya harus ke sana ke mari mencari kamera digital yang paling murah tetapi cukup berguna...

Akhirnya, saya telah memilih kamera GrandVision seperti yang terpapar di atas, dibeli di gedung membeli-belah Mydin di Masjid India... Kerana dengan harga RM299, ia adalah kamera digital termurah di pasaran ketika itu. Di Mydin pula dapat sekali memory card 512Mb percuma. Apapun saiznya terasa cukup kecil dan selesa, cukup berguna untuk dibawa dalam pengembaraan-pengembaraan saya lebih-lebih lagi apabila mula membuka blogspot BERPETUALANG KE ACEH diikuti blogspot ini seterusnya blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) ...

Cuma ternyata kamera murah itu tidak dapat mengambil gambar elok apabila kurang cahaya... Dan ia juga sangat sensitif, tidak boleh bergoyang sedikit pun apabila mengambil gambar kerana akan jadi blur, kabur... Gambar jadi melengkong bengkak-bengkok pun ada!

Keadaan ini menyebabkan saya tidak dapat mengambil gambar malam atau gambar baik daripada dalam kenderaan yang bergerak... Hampir-hampir sahaja saya ingin membuang kamera itu tetapi apabila memikirkan saya tidak memiliki banyak duit, saya terpaksa juga menerimanya seadanya.

Alhamdulillah, ternyata ia masih boleh digunakan asal kena caranya dan inipun sudah terbukti dengan jumlah gambar-gambar yang terpapar elok di blogspot-blogspot saya. Cuma seminggu lepas, saya telah tergerak untuk membeli sebuah kamera baru yang jauh lebih canggih. Maka dengan ini saya memberitahu bahawa kamera digital lama ini sudah pun "bersara".

Ah... Selesai sudah satu luahan rasa. Sebenarnya gambar kamera lama ini sudah diambil lebih dahulu daripada gambar-gambar dalam artikel Komputer Sinclair ZX81... Satu kenangan lama 25 tahun lalu! dan Komputer laptop TwinHead 12D hadiah daripada Nur. Mengenang jasa besarnya... Tapi barulah ini saya dapat melepaskan kata-kata mengenainya, kata-kata yang juga menandakan tamat satu episod dalam hidup saya... Sekian. Selamat malam! :]