Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Monday, February 12, 2007

Pulau Pangkor dalam kenangan

Selesai sahaja pengembaraan 3 minggu di utara tanah-air, saya telah bergegas ke Manjung untuk mengikuti perhimpunan Forumers CVT pada 27 Januari. Begitu bersemangat sekali untuk bertemu-mesra dengan kawan-kawan on-line yang dikenali melalui forum ini sehingga sanggup turun daripada puncak Gunung Jerai terus ke Gurun kemudian Sungai Petani seterusnya ke Butterworth untuk mendapatkan bas ekspress ke Ipoh... Jam 2 pagi itu baru dapat bas untuk ke Lumut lalu menginap di masjid jamek sebelum bertemu kawan-kawan pada tengahari.
Selesai perhimpunan yang diadakan di sebuah chalet di Teluk Batik keesokannya, beberapa orang kawan terpanggil untuk turut serta pergi ke Pulau Pangkor pula. Di sana, kami menginap di chalet rimba tepian pantai di Teluk Nipah.. Sempat melawat Kota Belanda dan Batu Bersurat di Teluk Gedung lalu berjalan kaki masuk hutan untuk ke Teluk Segadas, berjumpa pula dengan kumpulan komando tentera laut yang sedang menjalankan latihan di sana.
Adapun gambar-gambar di bawah ini sebenarnya mahu diletakkan di dalam thread "Gathering Manjung" di Forum CVT... Sudah lama saya tidak menghantar gambar petikan sendiri di sana dan baru tadi timbul gerak...
Selalunya, gambar yang ingin diketengahkan di sana dimasukkan melalui website Photobucket tetapi banyak pula masalahnya tadi, rasa lebih senang dimasukkan sahaja ke dalam blog kemudian dicopy and paste balik ke dalam forum. Cuma saiz gambar menjadi lebih kecil apabila dimasukkan melalui blogspot kerana terpaksa mengikut kadar yang telah ditetapkan... Tetapi ini lebih baik daripada melangut buang masa menunggu gambar berjaya diupload melalui Photobucket lalu tiba-tiba ada pula error sehingga proses meletakkan gambar terpaksa diulang semula berkali-kali.
Apapun ada juga hikmahnya ini berlaku.... Sekurang-kurang boleh juga dijadikan cerita tambahan di blogspot ini.
Memandangkan gambar-gambar ini asalnya dibuat untuk tatapan kawan-kawan di Forum CVT, izinkan saya menggunakan bahasa santai yang biasa dipakai di sana untuk mengiringi... Senang cerita, aku nak jadi kutu berahak sat bercerita ikut sukahati kepala bapak aku... Boleh? He! He!





Dua gambar di atas menunjukkan beruk-beruk sedang bersiap untuk ke Pulau Pangkor... Tengok le satu mamat tu dengan spek ngan topi dia... Bersemangat betul nak pi memancing, he! he!


Peh... Lain macam je dua orang ni... Dah le duduk romantik dok tengok laut, sorang tu lain macam betul cara renungannya... Woit!!! Baru 2-3 malam pi berjalan outstation dah rindu kat orang rumah ke?



Beruk-beruk sedang melakukan aksi orang zaman batu...


"Peh! Aku dah jumpa dah trilobite!" kata seorang hamba Allah tu dengan begitu gembira... Maklumlah, terasa macam dah jumpa fossil binatang zaman pra-dinosaur yang berumur lebih berpuluh juta tahun...



Tu dia... Dok berangan lagi... Macamana tak berangan? Best woo lepak kat Pulau Pangkor. Yang satu mamat tu tak habis-habis dok test joran dia... Last-last dalam tempoh 24 jam tu dapat gak sotong daun buat makan tengahari... Tu pun punya excited gila sampai kejut orang tengah tido semata-mata nak tunjuk sotong nya yang tak beso mana... Tak pa la... Usaha anda masih boleh dikira layak mendapat pujian... Tima kasih le sebab provide lauk nasik lemak untuk kami.



Beruk-beruk memulakan perjalanan mencari pisang... Tadi sibuk sangat carik kat celah batu... Baru le perasan, mana ada pokok pisang tumbuh kat celah batu... Eh... Ke nak pegi cari kayu api? Cari kayu api, cari kayu api... Tapi kayu api pun mana ada tumbuh celah batu dah... Hek eleh!



Tengok tu pemandangan kat Teluk Nipah... Rugi woo tak pegi Pulau Pangkor! (Saja je nak bagi jealous sesapa yang tak dapat pegi hari tu... Itu belum cerita lagi pasal minah-minah saleh yang dok bersidai kat tepi pantai untuk menguji keimanan kami, he! he!)

Lagi gambar-gambar di Muar

Assalamualaikum para pembaca sekalian. Di sini saya tergerak untuk memaparkan lagi beberapa gambar yang diambil di sekitar Muar. Silalah tatap!



Bangunan pintu gerbang di Tanjung Emas

--------------------------------------------------------


Gerbang yang sama daripada sudut berlainan

--------------------------------------------------------

Bandar Muar dilihat daripada Tanjung Emas

--------------------------------------------------------


Kuala Sungai Muar dilihat daripada tepian stesyen bas bandar

--------------------------------------------------------

Muar Traders Hotel, dahulunya Bangunan UMNO Pagoh. Bangunan setinggi 12 tingkat ini adalah bangunan "pencakar langit" pertama di Muar

--------------------------------------------------------

Jambatan lama Muar dilihat daripada tepi stesyen bas bandar

--------------------------------------------------------


Masjid Jamek Muar

--------------------------------------------------------


Menara Masjid Jamek Muar

--------------------------------------------------------



Pemandangan di dalam Masjid Jamek Muar

--------------------------------------------------------


Masjid Jamek kedua Muar yang terletak di Tanjung Agas menyeberangi Sungai Muar, dilihat daripada tepi Masjid Jamek yang asal

--------------------------------------------------------



Masjid Jamek kedua dilihat daripada tepian stesyen bas bandar

--------------------------------------------------------


Masjid Jamek kedua dilihat daripada Tanjung Emas