Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Friday, August 29, 2008

Menyusuri sejarah sekitar Perjanjian Pangkor 1874... Teluk Intan dan masalah video yang sudah selesai!

Ya! Seperti disebut pada tajuk atas, masalah video yang mengganggu usaha penceritaan perjalanan terbaru ke Perak (lihat video 'penyek dalam artikel Menyusuri sejarah sekitar Perjanjian Pangkor 1874... Akhirnya klip video pertama (walaupun sedikit cacat, hehe!)), perjalanan yang dibuat 2 minggu lalu untuk menyusuri sejarah sekitar Perjanjian Pangkor 1874 telah pun selesai... Sekali lagi setelah bertungkus-lumus berjam-jam dan hampir putus asa mengalah. Tetapi dengan rahmat Allah, dalam keadaan hampir mengalah itu saya telah membuat beberapa percubaan main-main sebenarnya... Hasilnya, secara tidak sengaja saya berjaya menyelesaikan masalah editting yang selama ini saya anggap muncul semata-mata disebabkan penggunaan komputer baru yang memakai Operating System Windows Vista! Rupa-rupanya saya cuma perlu lebih peka menggunakan dan bermain-main dengan pertukaran format video yang lebih sesuai. Maka lihatlah hasilnya di bawah ini...

---------------------------




Ini adalah video yang diambil di kawasan pemakaman keluarga Laksamana Raja Mahkota Perak, di hadapan masjid lama Kampung Batak Rabit, Teluk Intan. Sejurus sampai ke sana (selepas singgah sebentar di Tanjung Malim juga Sungkai lalu naik ke Teluk Intan melalui Bidor), saya, Zaidi @ PerpatihTulus dan Dong bersolat di masjid itu sambil menunggu kedatangan para perserta lain. Tidak lama kemudian muncul saudara Zam. Ketika itu juga kami mendapat berita saudara RadenCilik dan anak buahnya baru berlepas meninggalkan Kuala Selangor sementara Puan Anggun dan 2 orang anaknya mahu menghadiri majlis kahwin di Sabak Bernam, 35km sahaja dari Teluk Intan... Alang-alang sudah ke sana, elok juga Anggun turun serta dalam program perjalanan hari ini.
Dipendekkan cerita, masuk waktu Asar baru mereka semua dapat muncul di masjid lama ini. Sebenarnya sudah ada beberapa rakaman video dibuat sementara itu tetapi rakaman video di atas ini cuma dibuat apabila kami semua selesai solat Asar lalu bersiap-siap untuk membuat perjalanan ke destinasi-destinasi seterusnya. Nikmatilah ia! :]

video

OK. Sebenarnya tadi saya telah meng upload klip video lain terlebih dahulu iaitu klip video paling bawah di sini menggunakan account YouTube saya yang sudah lebih setahun tidak aktif. Oleh kerana YouTube tidak membuat progress report menyatakan berapa banyak bahagian video telah di upload dan saya pun sudah lama tidak menggunakan YouTube, maka saya pun memulakan upload video di atas ini menggunakan option video di blogspot ini.

Walaupun proses uploading tetap memakan masa, sekurang-kurangnya saya lebih yakin melihat progress report yang tertera pada bawah papan skrin. Mungkin itulah kelebihan membuat upload menggunakan blogspot, cuma jangkauan klip-klip videonya mungkin tidak sepopular berbanding dengan apa yang terdapat di YouTube.

Apapun di atas ini sebenarnya versi elok klip video tentang lawatan ke Masjid Sheikh Ismail di Ulu Bernam, Selangor hampir ke Tanjung Malim, Perak. Kiranya ini adalah pembetulan bagi menggantikan video 'penyek' di artikel Menyusuri sejarah sekitar Perjanjian Pangkor 1874... Akhirnya klip video pertama (walaupun sedikit cacat, hehe!) . Terimalah ia ya...





Ini pula adalah video terawal di upload hari ini. Video apa ya... Hmm, sebenarnya saya tidak boleh bercerita panjang lagi kerana saya sepatutnya berada di sekitar perhentian bas Pekeliling untuk berjumpa orang sekitar jam 5.30 petang sedangkan saya kini (semasa menulis ini) masih berada di sebuah Internet Cafe di Taman Cahaya, Ampang dan sudah pun melepasi jam 5.20. Tetapi apa boleh buat? Membuat video upload diikuti segala proses yang perlu untuk memaparkannya memakan masa. Samada saya boleh meninggalkan kerja ini sekarang untuk berkejar ke Pekeliling lalu harus mengulangi proses uploading yang memakan masa ini malam ini atau hari lain atau selesaikannya sekarang, tetapi harus sedikit lambat untuk perjumpaan selepas ini.

Apapun, video ini adalah hasil rahmat Allah yang menyebabkan saya tiba-tiba mendapat jawaban secara spontan bagaimana hendak menangani masalah editting video yang membelenggu fikiran beberapa hari kebelakangan. Bukan itu sahaja, entah tiba-tiba juga saya mendapat gerak ilham yang mantap sehingga boleh tahu menggunakan Windows Movie Maker dengan elok (sebelum ini saya setakat tahu menggunakannya untuk memotong klip video sahaja), tergerak pula untuk menghasilkan video ringkas di atas berdasarkan koleksi gambar-gambar di Kedah (kecuali ada terselit satu gambar pekan Gemas dalam folder sama di dalam komputer. Lihat artikel Lawatan ke Jitra, penceritaan perjalanan terbaru Perak dan apa-apa perkara yang muncul ) sebagai percubaan... Percubaan untuk menunjukkan saya sekarang cukup yakin mengendalikan proses editting video walaupun seorang diri dan dengan ini dinyatakan komitmen saya untuk menerbitkan DVD perjalanan ke Perak secara professional untuk jualan kepada mereka yang berminat... Insyaallah akan saya usahakan sebaik mungkin dalam bulan Ramadhan ini. Sekian! :]



p/s: Untuk makluman, ini adalah artikel ke 393 di sini. 393 = 131 x 3. Ada apa-apa makna ke? Untuk kesinambungan cerita sila lihat juga artikel
Exploring the happenings around the 1874 Pangkor Treaty in Perak... Opening the 'act' at Tanjung Malim di blogspot BERPETUALANG KE ACEH dan Masjid lama (old mosque of) Sungkai, Perak di SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) . Oh, baru teringat. Semasa di Sungkai, kami sempat berjalan-jalan di sekitar kampung Changkat Sulaiman. Entah apa le yang ada kat sana ya?

Wednesday, August 27, 2008

Menyusuri sejarah sekitar Perjanjian Pangkor 1874... Akhirnya klip video pertama (walaupun sedikit cacat, hehe!)

Assalamualaikum... Setelah berjam-jam bertungkus-lumus daripada tengah malam sampai ke Subuh untuk menghasilkan klip video pertama yang boleh dipaparkan ke sini, setelah mencuba beberapa jenis perisian termasuk perisian video professional mahal (tetapi versi ciplak murah) yang dicadangkan beberapa orang (penjual perisian ciplak le tu, hehe!), baru saya dapat menghasilkan sedikit sedutan atau klip video yang boleh dipaparkan di sini, hasil perjalanan ke Perak 16-18 Ogos yang dibuat untuk menyusuri kejadian, peristiwa-peristiwa dan cerita tersurat dan tersirat sekitar terjadinya Perjanjian Pangkor 1874.

Adapun jumlah keseluruhan rakaman video yang diambil menjangkau 4 jam. Mustahil semuanya dapat dipaparkan di blogspot ini kerana satu... Banyak sungguh kerja dan masa yang perlu untuk membuat uploading sahaja... Itupun kalau tak sangkut. Kedua, nanti kita dah penat-penat bagi video free dengan belanja sendiri dan segala titik-peluh malah ada masanya keringat darah, tetapi akan ada orang tidak tahu menilai segala ini malah senang-senang meremehkan usaha ini.

Maka untuk mengelakkan timbul masalah-masalah sebegini selain memudahkan kerja saya, seeloknya cuma dipaparkan beberapa sedutan terpilih sahaja ya! Ingat kerja saya menulis dalam blogspot sahaja ke? Banyak lagi kerja lain saya kena buat woo... Lain le kalau buat kerja copy and paste, tak payah bekejar sana-sini berpenat-lelah keluar belanja sendiri ambil pelbagai risiko termasuk sesekali risiko nyawa cari bahan sendiri kemudian tak payah fikir panjang nak menulis cara bagaimana, nak ulas bagaimana.

Itupun bukan senang rupanya hendak mendapatkan sedutan terpilih. Selain harus menyaksikan kembali rakaman yang dibuat dengan teliti untuk melihat bahagian mana yang sesuai, kemudian harus membuat editting... Ini boleh menjadi susah atau mudah bergantung pada alatan dan perisian yang dimiliki. Dalam keadaan sekarang di mana saya menggunakan komputer baru dengan Operating System Windows Vista, rupa-rupanya banyak masalah yang timbul pula sedangkan saya memang bukan pakar video...

Apapun, saya akhirnya membuat keputusan menukar format video daripada VOB kepada AVI. Dari situ, barulah video itu boleh di edit menggunakan Windows Movie Maker. Nampak cantik dah kat situ, tetapi apabila masuk publish movie untuk membuat fail baru yang mengandungi klip video sedutan yang telah dipilih, entah kenapa muncul pula kawasan hijau yang mengambil separuh ruang ruang bawah video sambil 'memenyekkan' klip video sebenar naik ke atas. Allah! Apa ini?

Setelah mencuba beberapa kali dalam format dan kombinasi lain dan itulah juga hasil yang dapat (mungkin disebabkan Operating System Windows Vista yang mungkin belum compatible atau serasi dengan semua perisian sedia ada?) saya membuat keputusan... Ah! Gunakan sahaja klip video 'cacat' itu. Walaupun ia 'penyek', saya boleh membetulkannya sedikit dengan mengubah parameter ketinggian paparan video untuk mengembalikan bahagian 'penyek' menjadi elok balik. Cuma bahagian hijau tetap akan kelihatan malah lebih besar! Tetapi tidak mengapalah... Sekurang-kurangnya ada juga klip video yang boleh dipaparkan.

Saya tahu ramai sudah menunggu klip video perjalanan terbaru ke Perak ini dipaparkan. Terutama kerana inilah pertama kali pengembaraan saya dibuka kepada mana-mana peserta yang ingin turut sama terutama warga dan pengunjung setia blogspot ini dan ternyata dapatlah juga sehingga 14 peserta termasuk saya walaupun bukan semua muncul pada waktu yang sama.
Maka apapun, terimalah persembahan video klip pertama perjalanan ini dari saya. Sekurang-kurangnya ada lah juga sementara masalah membuat sedutan ini cuba diselesaikan seminggu dua ini, insyaallah!

Oh... Seperti disebut awal tadi, ia cuma sedutan terpilih sahaja ya. Adapun seluruh rakaman perjalanan ini boleh dirangkumkan kepada 8 set video (setiap satu boleh merekod sehingga 30 minit). Baca balik artikel Laporan ringkas perjalanan terbaru ke Perak... Meriah woo tapi penat! untuk mendapat gambaran jangkauan peristiwa dan himpunan variasi tempat-tempat dalam perjalanan ini...

Untuk makluman, ini adalah satu-satunya sedutan daripada set rakaman video pertama. Video ini sebenarnya bermula dengan penggambaran dalam kereta dari Kuala Lumpur sambil menerangkan objektif dan pelan perjalanan sehingga singgah di kawasan rehat Sungai Buloh, masuk balik ke Lebuhraya Utara Selatan sebelum masuk ke jalan biasa melalui Tanjung Malim.

Klip video ini setakat memaparkan ziarah ke Masjid Sheikh Ismail di Ulu Bernam, 200 meter daripada sempadan negeri Selangor-Perak yang membawa masuk ke bandar Tanjung Malim. Sedangkan di Tanjung Malim sendiri, ada rakaman video dibuat di sempadan iaitu di jambatan menyeberangi Sungai Bernam, seterusnya masjid jamek Tanjung Malim, di hadapan UPSI (Universiti Perguruan Sultan Idris) kemudian di Sungkai membawa ke Bidor sebelum masuk ke masjid lama Kampung Batak Rabit, Teluk Intan.

Begitu juga keadaannya untuk set rakaman video akan datang.... Saya cuma akan memaparkan paling banyak pun mungkin 3 sedutan daripada satu set video, setiap sedutan mungkin maksimum pun 5 minit. Maka untuk menikmati hasil penuh rakaman video ini, tunggulah set DVD yang akan kami keluarkan nanti. Kenalah beli nanti ya... Selamat malam! :]


video

p/s: Waduh waduh waduh! Ingatkan boleh betulkan masalah 'penyek' ini dong dengan mengubah parameter ketinggian video. Masa dalam mode create post untuk artikel ni memang nampak boleh. Ubah sahaja parameter dan saiz video pun ikut sama. Tapi apabila di publish atau disiarkan masuk blogspot, lain pula jadinya... Yang penyek tetap penyek... Yang jadi panjang cuma bahagian kotak hitam sahaja... Allah!

Sunday, August 24, 2008

Lawatan ke Jitra, penceritaan perjalanan terbaru Perak dan apa-apa perkara yang muncul

Hmm... Sementara penceritaan perjalanan terbaru ke Perak belum dapat dibuat kerana masalah editting klip video, biar dilepaskan luahan rasa mewakili cerita terkini saya ya. Ini dia...


OK... Ini adalah gambar poster yang diambil daripada http://radencilik.blogspot.com/, dalam posting bertajuk Pengembaraan Merah Silu & Team - Preview . Seperti disebut di sana...

Buat sahabat-sahabat yang tak sabar menunggu, saya kirimkan gambar ini buat penyejuk hati sementara menunggu hidangan menu utama.

Maka biar gambar ini turut dipaparkan di sini sebagai sebahagian daripada langkah 'pembukaan' sebelum penceritaan sebenar dapat dimulakan.

Ya... Saya sendiri tidak dapat menjamin bilakah artikel-artikel tentang perjalanan terbaru ke Perak yang disertai sejumlah 14 orang itu dapat dipaparkan... Seperti disebut dalam artikel Laporan ringkas perjalanan terbaru ke Perak... Meriah woo tapi penat! Selasa lalu, keseluruhan penggambaran video yang diambil menjangkau 4 jam. Mustahil semuanya dapat dipaparkan, harus dipilih bahagian mana yang sesuai...

Kemudian muncul pula masalah editting untuk mengambil sedutan atau bahagian yang sesuai. Adapun komputer baru saya juga komputer baru Zaidi @ PerpatihTulus menggunakan Windows Vista maka perisian-perisian percuma yang sebelum ini kami ambil daripada Internet untuk membuat editting ternyata tidak dapat menjalankan tugas sepatutnya sepertimana ketika kami menggunakan komputer lama berasaskan Operating System Windows HP. Lagipun penat perjalanan masih belum belum hilang... Setelah perjalanan ke Perak, saya kembali ke Kuala Lumpur untuk menyelesaikan hal-hal tertentu kemudian bergegas ke Jitra, Kedah lalu kembali juga untuk menyelesaikan lagi hal-hal tertunda... Baru semalam saya dapat berehat sedikit di Ampang.

Apapun, biar kita turut sahaja gerak penceritaan di hadapan mata. Cerita-cerita Perak Insyaallah akan saya cuba paparkan tidak lama lagi. Sekarang biar saya bercerita tentang perjalanan ke Jitra pula ya. Mari! :]



Ini adalah gambar Menara Alor Setar setinggi 100 meter gitu, diambil waktu senja Rabu. Adapun selepas kembali dari perjalanan Perak petang Isnin, saya turun di pinggiran Lembah Kelang kerana ada hal. Esok tengahari baru kembali ke rumah ibu saudara tempat saya menumpang di Ampang, tidur 1-2 jam sebelum bangun bersiap-siap lalu ke rumah seorang ibu saudara lain di Petaling Jaya kerana saya sudah berjanji akan bertindak sebagai supir ataupun driver untuk membawa ibu saudara ini, seorang anak perempuannya dan seorang ibu saudara lain ke Jitra, Kedah untuk menghadiri majlis perkahwinan seorang sepupu.

Sebenarnya sepupu ini, puteri kepada adik lelaki sulung ibu saya telah berkahwin setahun lepas. Cuma baru ini mahu diadakan majlis sebelah keluarga si suami yang sedang menuntut di Madinah dan sedang kembali bercuti... Selesai majlis terbaru ini, baru mereka suami isteri akan berlepas untuk bermastautin di Tanah Arab. Adapun majlis itu mahu diadakan hari Khamis sedangkan ramai saudara-mara saya sedang bekerja hari itu lalu tidak dapat turut sama. Sudah lah Jitra terletak jauh lebih 400km nun di utara Lembah Kelang, Sabtu ini pula seorang ahli keluarga terdekat kami akan mengadakan majlis kahwin juga tetapi di Muar, 200km ke selatan. Jadi tak ramai yang dapat pergi ke Jitra...

Oh... Untuk melihat sejumlah gambar-gambar menarik daripada atas menara Alor Setar ini, sila masuk artikel Views on top Alor Setar's telecommunication tower.... di blogspot BERPETUALANG KE ACEH


Kawasan rumah kampus Universiti Utara Malaysia (UUM) di Jitra tempat kami menginap sebelum menghadiri majlis. Gambar ini diambil pagi Khamis.

Kalau diikutkan penat jiwa dan raga, saya sendiri tidak mahu ke Jitra. Tanyalah sesiapa yang turut pergi ke Perak hujung minggu lepas, penat ke tidak kami berjalan. Kalau anda rasa itu penat maka cuba bayangkan penat saya yang boleh dikatakan sudah lebih 7 tahun hidup dalam perjalanan, sejak meninggalkan kehidupan dan pekerjaan stabil penghujung 2001. Seumur hidup saya belum mendapat rasa rehat yang betul-betul dapat mengembalikan seluruh kesihatan jiwa dan raga... Sebab itu saya selalu juga merintih memohon agar diberikan home seweet home atau rumahku syurgaku yang selalu didamba-dambakan...

Apapun itu cerita lain. Cukuplah jika seseorang itu dapat membayangkan kepenatan setelah membuat perjalanan ke Perak... Lalu dalam kepenatan itu, 2-3 hari kemudian anda harus memandu kereta pergi-balik 1,000km. Pancit woo... Tetapi apabila memikirkan tidak ramai ahli keluarga belah kami yang akan ke Jitra, saya gagahkan jua... Kalau saya tak pergi, silap-silap makcik-makcik saya yang dua orang inipun tidak dapat pergi.

Sebagai seorang lelaki, saya tidak boleh menghampakan permintaan mereka meminta saya menemani dan menjadi pemandu. Walaupun mereka boleh memandu sendiri, hakikatnya banyak beza tenaga dan kudrat seorang lelaki berbanding seorang perempuan.. Kalau ada orang berniat jahat nak mengacau pun mungkin berfikir dua tiga kali apabila ada seorang lelaki dewasa turut sama...


Rupa-rupanya bahagian luar kampus UUM di Jitra ini (kampus utama terletak jauh sedikit di Sintok menghala ke sempadan Thailand) terletak tidak jauh dari makam seorang ulamak besar Kedah dahulukala, rasanya setakat 1-2km sahaja dari sini. Cuma saya tidak sempat menziarahi kerana harus menurut program keluarga. Sila lihat artikel Makam Datuk Maharaja Khadi Sheikh Abdul Jalil yang dibuat di sini setengah tahun lalu...

Oh... Malam sebelum itu, ketika bertemu bapa pengantin lelaki yang memang orang Jitra tapi bertugas di Putrajaya sebagai seorang pegawai agama, saya telah bertanya tentang makam ini. Dia pun sebenarnya tak tahu tentang kewujudannya... Sampai saya menyebut bahawa inilah makam bapa kepada ulamak Melayu terkenal bertaraf wali iaitu Sheikh Abdul Samad al-Falimbani. Baru dia mengangguk-anggukkan kepala pernah membaca kitab-kitab Sheikh itu!

Rombongan keluarga saya sampai di kampung pengantin lelaki hampir jam 1 tengahari, lupa nama kampungnya, Kampung Teluk Gelam ke hapa... Saya meletakkan kereta di kanan teksi ini... Tak kelihatan pula banyak kereta... Ait??? Mana majlisnya?

Apapun, rombongan kami iaitu rombongan keluarga perempuan rupa-rupanya terdiri daripada 7 orang sahaja. Saya sebagai sebagai orang lelaki paling tua bersama dua orang makcik (keduanya adik ibu saya) dan seorang anak makcik dalam satu kereta... Satu lagi kereta pula mengandungi ibu pengantin perempuan, seorang adik lelaki pengantin dan seorang abang. Bayangkan, 7 orang sahaja! Bagaimana kalau saya tidak dapat pergi atas alasan penat kerana baru kembali dari Perak? Memang saya penat tetapi demi keluarga, biarlah sekurang-kurangnya ada wakil dari belah saya atau belah ibu-bapa saya...

Pengantin perempuan iaitu sepupu saya sendiri ada 2 orang abang dan seorang kakak yang tidak dapat turut serta. Inikan lagi ahli keluarga lain! Dua orang abang itu katanya tidak dapat cuti kerja, si akak pula ada masalah kecatatan yang mengekang pergerakannya. Rasanya susah juga nak duduk dalam kereta berjalan lebih 1000km pergi balik untuk menghadiri majlis ini...

Rupa-rupanya majlis diadakan sekitar 100 meter dari tempat saya meletak kereta tadi. Kereta terpaksa diletak lebih jauh kerana jalan kampung ini sempit dan ruangan meletak kereta terhad. Ternyata majlis ini amat meriah walaupun keluarga pengantin lelaki agak terperanjat melihat pengantin perempuan cuma dihantar 7 orang ahli keluarga!

Apapun saya rasa tentu pengantin perempuan iaitu saudara sepupu saya ini terharu dengan kehadiran sedikit ahli keluarga itu... Adapun dia telah kematian ayahnya (adik lelaki sulung ibu saya) setahun lepas. Maka kehadiran kami dari keluarga ayahnya tentulah amat dialu-alukan lebih-lebih lagi kerana 3 orang adik-beradiknya sendiri tidak dapat hadir sedangkan tidak seorang pun daripada keluarga ibunya dapat turut serta. Atas kesedaran inilah saya bersyukur dapat hadir walau kepenatan. Saya tak mahu cerita lebih-lebih. Cukuplah dikatakan keluarga pengantin perempuan dahulu ada sedikit masalah. Apa yang saudara lain seperti saya dapat buat adalah tolong meringankannya di mana boleh. Maka kehadiran kami jadi sangat bermakna Insyaallah lebih-lebih lagi kerana sepupu ini suami isteri akan berlepas ke Madinah.

Pemandangan sawah padi di belakang rumah keluarga pengantin lelaki...


Petang itu kami singgah di Masjid Zahir, Alor Setar untuk bersolat sebelum kembali ke Kuala Lumpur. Untuk sedikit gambar-gambar sekitar masjid, sila lihat artikel Masjid (mosque of) Zahir di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) ...


Saya sukakan rekabentuk masjid yang terletak di tepian Sungai Kedah ini. Insyaallah setiap kali sampai ke Alor Setar saya mesti singgah di sini...


Selepas menjamakkan solat Zuhur dan Asar, saya mendongak ke atas lalu tergerak mengambil gambar ini iaitu bahagian atas siling hadapan ruangan utama masjid...


Malam itu, di kawasan perhentian atau rehat Ulu Bernam di Lebuhraya Utara-Selatan lebih kurang 60km sebelum sampai ke KL, saya tergerak pula mengambil gambar Ka'abah di sejadah ini selepas menjamakkan solat Maghrib dan Isyak...


Saya juga tertarik pada bentuk ukiran bingkai di beberapa tempat di kawasan perhentian Ulu Bernam ini. Hmm... Teringat pula bahawa perjalanan Perak baru ini dibuka dengan menziarahi masjid Sheikh Ismail di Ulu Bernam, sebelum "memberi salam" kepada negeri itu di sempadan negeri Selangor-Perak, sekitar 200 meter di utara masjid itu.

Insyaallah saya akan usahakan untuk menyelesaikan masalah editting klip video perjalanan Perak secepat mungkin agar dapat ditatap pembaca semua. Cuma kali ini biar diberitahu bahawa saya cuba akan memaparkan segmen-segmen tertentu sahaja ya. Untuk cerita keseluruhan, Insyaallah anda boleh membeli VCD atau DVD yang akan disediakan nanti, bergantung pada permintaan. Selamat malam! :]