Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Isnin, Ogos 21, 2023

Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin dalam Berita Harian

Salam. Adapun pagi semalam saya dan keluarga baru kembali dari Ipoh, Perak, selepas menghadiri majlis perkahwinan anak arwah sutradara filem terkenal, Mamat Khalid yang bernama Adam 19 Ogos. Disebabkan anak saya harus pergi latihan silat di Bukit Beruntung keesokannya iaitu pagi semalam kami bermalam di sebuah masjid di Slim River. Selepas itu baru menghantar anak pergi latihan. Sementara menunggu latihan tamat saya dan isteri berjalan-jalan di sekitar Bukit Beruntung.

Teringatlah bahawa seorang penulis akhbar Berita Harian ada memberitahu insyaallah satu artikel tentang Laksamana Raja Mahkota Muhammad dan buku saya tentang moyang tersebut akan disiarkan dalam akhbar edisi Ahad 20 Ogos 2023. Kami pun mencari. Alhamdulillah dapat jumpa senaskah.
Inilah muka surat hadapan akhbar tersebut. Ini satu-satunya naskah yang dapat ditemui di sekitar kawasan.
Ini adalah artikel dalam surat khabar tentang Laksamana dan buku. Kali terakhir buku saya ada diperkatakan dalam surat khabar adalah pada 4 tahun lalu. 
Rencana atau ulasan tentang buku-buku saya pernah beberapa keluar di akhbar dan majalah. Lihat artikel-artikel berikut :-

Kali ini terlebih istimewa kerana melibatkan moyang. Atau lebih tepat, moyang kepada datuk belah bapa, Laksamana Muhammad Amin. Beliau merupakan salah seorang yang menandatangani Perjanjian Pangkor 20 Januari 1874. Laksamana Kesultanan Perak ini kemudian dibuang ke Pulau Seychelles kerana dikatakan terlibat dalam pembunuhan Residen pertama British ke Perak iaitu J.W.W. Birch pada 2 November 1875. 

Menariknya rencana yang memenuhi satu muka surat penuh itu disusuli satu rencana lain tentang pahlawan Melayu terkenal zaman kegemilangan Melayu Melaka. Faktor yang sama adalah kedua-duanya bercerita tentang Laksamana. Satu di Perak, satu di Melaka.
Rencana tentang Hang Tuah. Ya. Sebagai seorang pengkaji saya melihat ada yang dicipta tentang Hang Tuah. Tetapi mengatakan Hang Tuah dicipta? Itu satu tuduhan melampau. Pada saya Hang Tuah memang wujud dan sangat handal orangnya. Itu boleh dibaca dalam kitab Sulalatus Salatin yang juga dikenali sebagai Sejarah Melayu. 

Kalau ada yang dicipta itu adalah apa yang terdapat dalam Hikayat Hang Tuah. Pengkaji yang cukup teliti dan tahu cerita-cerita berkenaan yang merangkumi beberapa zaman boleh melihat bahawa watak Hang Tuah dalam hikayat sebenarnya meliputi cerita beberapa orang Laksamana yang dipadukan dalam satu watak dan tubuh badan, bukan kisah pengalaman sebenar seorang Hang Tuah sahaja.
Apapun, keterujaan melihat rencana tentang Laksamana Muhammad Amin dan buku keluar menyebabkan saya telah mewar-warkan dua gambar teratas kepada beberapa pihak terutama saudara mara daripada keluarga besar Laksamana. Didapati ada mendapat senaskah akhbar lalu meletakkan muka surat berkenaan dalam bingkai (frame). Ini membuat saya dan isteri keluar rumah petang semalam untuk mencari lagi 2-3 naskah akhbar. Cadangnya mahu menyimpan satu dalam bingkai untuk dijadikan hiasan dan kenangan di rumah. Satu mahu dibuat berlamina (laminated) supaya boleh dibawa ke sana ke mari ketika mempromosi buku.

Merata kami pergi di sekitar bandar Rawang. Didapati semua naskah Berita Harian Ahad 20 Ogos telah habis dibeli orang. Timbul ilham biar dibuat salinan  fotostat berwarna. Alhamdulillah ada tempat boleh buat untuk kertas bersaiz surat khabar hampir A3. 

Yang itu pun dibuat lamina. Yang dari surat khabar dicari bingkai yang sesuai. Ternyata yang berlamina itu ada kegunaan tambahan... 

Bagi saudara mara atau sesiapa sahaja yang berminat tetapi tidak berjaya mendapatkan naskah surat khabar boleh disuakan gambar yang rencana berlamina itu. Ia kelihatan cukup cantik. Apabila diletakkan di blogspot gambarnya tidak pecah akibat downsize seperti halnya kalau dimuatnaik ke WhatsApp atau Facebook. Sesiapa pun boleh ambil lalu buat cetakan atau salinan untuk simpanan. Silakan. :]
Tiada ulasan: