Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Friday, September 23, 2011

Solat Jumaat di Seri Menanti dan Sungai Muar di bahagian hulu

OK. Bergerak kita ke perjalanan yang dibuat penghujung minggu lepas mengambil kesempatan atas cuti Hari Malaysia, Jumaat 16 September.


Selepas bermalam di Kajang dan kemudian melihat perarakan kemerdekaan yang digabungkan dengan sambutan Hari Malaysia di kaca televisyen pagi hari kami mengorak langkah mengambil Lebuhraya LEKAS menghala ke Kuala Pilah. Itulah kali pertama kami dapat melihat kawasan tanah tinggi yang telah dipotong lebuhraya ini. Itulah juga kali pertama kami lalu sehingga ia menyeberangi Banjaran Titiwangsa pada siang hari kerana perjalanan sebelum ini dengan lebuhraya LEKAS menghampiri Seremban semuanya dibuat malam hari.


Lebuhraya yang bersambung dengan jalan lama Seremban-Kuala Pilah ini benar-benar memendekkan masa. Dalam tempoh 40 minit sahaja setelah meninggalkan Kajang kami sudah sampai ke kawasan reaksi Ulu Bendol. Pemandangan dalam perjalanan juga agak cantik. Lihat artikel From Kajang to Seri Menanti by LEKAS highway di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Walaupun kami akan ke Kuala Pilah nanti hajat utama awal adalah ke Seri Menanti.Masuk simpang ke bandar diraja Negeri Sembilan itu.


Dalam perjalanan terlihat masjid lama ini di belakang sebuah masjid yang lebih baru. Lihat artikel Masjid (Mosque of) Kampung Parit Istana, Terachi dan Masjid lama (Old mosque of) Kampung Parit Istana, Terachi di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Hampir ke bandar Seri Menanti terlihat papan tanda ini pula. Istana Perkasa Alam? Perkataan ini mengingatkan pada gelaran Sultan-sultan di kerajaan Deli, Sumatera. Sultan Iskandar Muda Mahkota Alam yang memerintah Aceh awal abad ke 17 juga sering disebut sebagai Perkasa Alam.


Kami pun masuk ke atas.


Saya tak tahu istana siapa tetapi lambang yang digunakan adalah milik kerabat diraja Negeri Sembilan.


Memanglah logiknya ia harus milik kerabat negeri itu kerana terletak tidak jauh dari istana utama Seri Menanti.


Oh. Hujan menjadi lebat apabila kami sampai ke sini.


Pintu gerbang Seri Menanti.


Nasib baik tidak jauh ada tempat makan yang dibuka. Kami sekeluarga memang lapar lalu menjamu selera. Dari tempat makan saya berjalan kaki ke masjid.


Alhamdulillah, sempat juga bersolat Jumaat selepas makan walhal kami meninggalkan Kajang tadi jam 12.


Selesai solat hujan sudah reda. Anak kecil kami Al-Rasyid dengan gayanya...


Oh... sebelum solat Jumaat tadi saya terserempak seorang rakan lama dari Muar yang sudah lebih 20 tahun tidak ditemui. Itulah kali pertama dia datang ke Seri Menanti, sekadar untuk makan angin katanya, boleh pula berjumpa di tempat makan sini. Ketika membawa anak berjalan kaki selepas solat pula saya ditegur seseorang yang mengecam kami kerana selalu juga membaca blogspot ini. Rupa-rupanya dia dan kawan-kawannya ingin menziarahi beberapa makam lama di Seri Menanti. Selepas berkongsi sedikit cerita dia menunjukkan sehelai kain selempang hitam yang katanya diperolehi sebagai amanah dari wali Allah terkenal di Negeri Sembilan, almarhum Tuan Tulis yang makamnya ingin diziarahi kemudian. Inilah kain selempangnya saya pakai untuk mendapat sedikit 'rasa'...


Seterusnya kami pergi ke istana lama Seri Menanti yang telah dijadikan muzium. Oh... dari pengusaha kedai makan tadi kami dapat tahu Istana Perkasa Alam didiami Tuanku Najihah, balu Tuanku Jaafar iaitu Yam Tuan Negeri Sembilan sebelum ini.

Ketika saya sedang sibuk mengambil gambar dari luar, isteri membawa anak masuk ke dalam lalu muncul di satu tingkap. Saya pun mengambil gambar. Allah! Melihat ini timbul satu rasa yang susah hendak dikatakan. Seolah-olah terlihat satu suasana dan keadaan yang sama tapi pada suatu zaman yang lampau.


Seperti biasa Al-Rasyid sangat seronok dan susah hendak duduk diam. Tiba-tiba dia memanjat kerusi lalu duduk di kepala meja makan panjang.


Dia juga sanggup memanjat tangga yang curam.Pemandangan dari bilik teratas istana lama merangkap muzium Seri Menanti, bilik yang katanya dahulu pernah tersimpan satu barangan pusaka diraja berupa rambut yang sangat panjang. Lihat The small town of Seri Menanti from the royal museum dan Royal museum of Seri Menanti, Negeri Sembilan revisited. Di bawah pula adalah klip video menunjukkan gelagat Rasyid selepas turun. Teringat tayangan televisyen perarakan sambutan merdeka pagi tadi nampaknya...

Puas melihat Seri Menanti kami mengorak langkah menghala ke Tanjung Ipoh. Terlihat rumah tradisional cantik di tepian jalan.


Di sebelahnya ada rumah ini.


Perjalanan diteruskan melepasi Tanjung Ipoh masuk jalan dalam melepasi Kampung Talang sehingga kelihatan sungai ini.


Ia adalah Sungai Muar berdekatan puncanya, kira-kira 280 km dari muara di Muar, daerah kelahiran saya.


Kelihatan di sini aliran Sungai Muar di bahagian yang lebih hulu menuruni satu empangan.


Inilah Empangan Talang. Ada sesuatu yang menarik tentang tempat ini.Sayangnya Rasyid sudah tidur akibat kepenatan.


Nampaknya kami cuma dapat bergambar berdua sahaja, sama keadaannya seperti tertera dalam artikel Jalan hujung minggu Negeri Sembilan - Kisah Malim Deman dan keistimewaan hulu Sungai Muar... yang dibuat lebih 2 tahun lalu. Jika ketika itu isteri saya sedang 7 bulan mengandungkan Rasyid kini dia mengandung hampir 5 bulan anak seterusnya...Selepas puas melihat empangan baru kami berpatah balik ke Tanjung Ipoh untuk ke masjid Tuan Tulis.


Ziarah makam Tuan Tulis...


Kemudian baru ke Kuala Pilah di mana saya sekali lagi ingin melihat aliran Sungai Muar tetapi di bahagian yang sedikit ke hilir. Lihat Muar river at Kuala Pilah.Wednesday, September 21, 2011

Tentang perjalanan sekitar raya dan promosi buku

Dari kanan : Engku Azuan, saya, Tengku Syawal dari Kampung Gelam, Singapura, waris Tengku Alam ibni Sultan Ali yang penguasaannya ke atas Johor diambil alih oleh Temenggung Johor (yang keturunannya kini menjadi Sultan-sultan Johor) diikuti Tengku Rosdi dari Johor Bahru, seorang lagi waris Sultan Ali tapi dari seorang anak yang lebih muda (lupa pula namanya) serta isteri di majlis pertemuan waris-waris Temenggung Muar di Segamat baru-baru ini.


Assalamualaikum semua. Sebenarnya saya belum bercadang untuk membuat apa-apa posting baru selagi belum selesai satu majlis tertentu yang dijadualkan berlangsung malam esok. Tapi tadi seorang kenalan telah menegur dengan berkata sesawang ini sudah lama dibiarkan bersawang sahaja lantaran tidak dikemaskinikan sejak seminggu lalu. Maka biarlah diberitahu pada malam Jumaat 16 September 2011 saya, isteri dan anak telah bermalam di Kajang sebelum pergi berjalan-jalan di Seri Menanti kemudian melihat empangan Hulu Muar sebelum menziarahi makam Tuan Tulis.

Seterusnya kami ke Kuala Pilah dan Bahau sebelum bermalam di Felda Jelai. Esoknya 17 September berkejar ke Segamat untuk menghadiri satu majlis pertemuan waris-waris Temenggung Muar sebelum ke Labis, Kampung Tenang, Bukit Kepong, Lenga dan kembali bermalam di kampung ibu di Muar. Ahad 18 September pula kami berkejar ke Kluang untuk satu lagi majlis pertemuan waris Temenggung Muar. Saya pun mengambil peluang untuk melawat lagi sekolah lama saya Sekolah Menengah Sains Johor yang ditinggalkan 25 tahun lalu. Kemudian kami ke Air Hitam, Parit Sulong, singgah lagi di Muar sebelum ke Melaka dan kembali ke rumah.

Seperti biasa perjalanan ini akan diceritakan nanti dalam blogspots. Insyaallah beberapa perjalanan lain akan menyusul dalam masa terdekat sebelum dibuat satu perjalanan lebih jauh ke luar negara untuk menyusul satu hal. Buat masa ini biar ditambah lagi satu perkara pada artikel ini iaitu tentang kos penghantaran buku...

Oh. Terlupa pula hendak menyebut bahawa saya pergi ke majlis-majlis tersebut kerana dijemput mempromosi buku selain merapatkan silaturrahim. Maka biar diberitahu. Tadi satu bungkusan Pos Ekpress yang diposkan semalam untuk pembaca yang menempah 2 naskah buku saya 'tersangkut' di pejabat Pos Laju. Alasannya kerana isi dalam sampul lebih tebal dari yang dibenarkan sedangkan sebelum ini saya tidak pernah menghadapi masalah begitu. Rupa-rupanya tugas mengendalikan Pos Ekspress telah diserahkan kepada Pos Laju sejak sebulan lalu dan mereka sangat berkira berbanding badan induk Pos Malaysia. Lalu saya terpaksa mengambil balik buku sedangkan harga sampul Pos Ekspress yang sudah dibayar tidak diberi gantirugi lalu menghantar sendiri buku ke pejabat pembaca tersebut... itupun nasib baik setakat di Kuala Lumpur dan tadi saya memang lalu bandaraya kerana ada urusan di Angkasapuri.

Keadaan ini menyebabkan selepas ini saya cuma boleh menggunakan sampul kotak pos ekspess RM6 dan RM7 sahaja untuk mengepos buku, bukan seperti sebelum ini di mana sampul RM4.50 boleh digunakan untuk mengepos satu atau dua buku, sampul RM7 boleh digunakan untuk mengepos 3 buku sekaligus, sesekali sahaja harus menggunakan dua sampul RM4.50 untuk mengepos tiga buku apabila sampul RM7 kehabisan stok.

Dengan ini biar dimaklumkan. Kos pos untuk siri "Berpetualang ke Aceh" harus dinaikkan untuk menampung perubahan ini. Jika dahulu kos campur pos untuk buku pertama siri dengan tajuk kecil "Mencari diri dan erti" (BKA I) dan buku kedua "Membela syiar yang asal" (BKA II) adalah RM30 setiap satu, kini saya terpaksa meletakkan harga RM31. Untuk buku ketiga "Sirih pulang ke gagang?" (BKA III) pula selama ini saya telah menyerap kos sebanyak RM2.40 setiap kali penghantaran senaskah apabila turut meletakkan kos campur pos sebanyak RM30. Kini saya terpaksa meletakkan harga RM34.

Namun itu adalah kos jika membeli satu sahaja buku. Untuk dua buku saya masih boleh menyerap kos kerana boleh menggunakan satu kotak Pos Ekspress RM7. Maka harga RM60 campur kos pos masih terpakai untuk pembelian mana-mana dua buku dalam siri ini. Harga RM90 untuk tiga buku atau satu set juga masih terpakai kerana saya cuma perlu menyerap 70 sen sahaja bagi setiap penghantaran. Harap maklum

Lagi satu yang hendak diberitahu. Insyaallah buku terbaru saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" akan diulas secara live di kaca televisyen tidak lama lagi. Saya akan menggunakan peluang ini untuk turut mempromosi buku-buku saya yang lain iaitu 3 di bawah siri "Berpetualang ke Aceh" (pernah diulas dalam televisyen 4 tahun lalu tetapi untuk 2 buku sahaja kerana BKA III belum terbit ketika itu), 2 buku mewah yang diterbitkan dengan sokongan Dewan Bahasa dan Pustaka ("Rumah Azan" dan "Kereta api menuju destinasi") serta "Ahlul Bait (family) & Malay Sultanates" yang merupakan terjemahan ke bahasa Inggeris buku "Ahlul Bait (keluarga) & Raja-raja Melayu". Hampir ke tarikh yang dirancang nanti baru saya bagi maklumat lanjut. Esok lusa pula saya akan mula bercerita tentang perjalanan yang baru dilakukan dalam tempoh seminggu ini ya. Wassalam. :]