Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Sunday, July 20, 2008

Siri pengembaraan terbaru... Bertandang ke Pulau Besar. Makam Tok Janggut dan Tok Putih waktu malam!

OK... Tanpa membuang masa, kita mulakan sessi bercerita yang baru berserta klip-klip videonya sekali!

Adapun cerita-cerita pengembaraan ke Negeri Sembilan telah pun tamat dengan tersiarnya artikel bertajuk Sambungan perjalanan ke Negeri Sembilan. Sampai ke makam Raja Melewar... Sekali lagi di malam hari! 2 hari lepas. Atas permintaan sepupu saya Nizam dan rakannya Asri, kami pun terus menuju ke Melaka untuk menaiki bot ke Pulau Besar lalu membuat siri pengembaraan terbaru di sana pula!

Sahabat baik saya Zaidi @ PerpatihTulus telah pun memasukkan beberapa klip video perjalanan di Pulau Besar itu ke YouTube. Maka itu biar kita buka sessi bercerita baru dengan klip-klip video di bawah ini ya, klip-klip video yang diambil waktu malam.

p/s:
Kalau terdengar bunyi macam orang kayuh basikal di kuburan pada video-video ini, janganlah terperanjat ya! Ia cuma bunyi dynamo yang dikayuh dengan tangan... Untuk menyalakan lampu-lampu yang digunakan dalam penggambaran malam yang kami buat. Cahayanya tak lah sekuat mana tapi boleh le nampak sikit dalam kegelapan malam... Dari tak nampak langsung. Sila
!





4 comments:

PerpatihTulus said...

hari ni dah upload lagi 5 klip yang penghabisan. checklah dalam www.youtube.com/perpatihtulus

click see all videos

Zam said...

Salam...

Abg MS, sekadar makluman...

Pesta Buku Selangor 2008
25 Julai - 3 Ogos 2008
Kompleks PKNS Shah Alam

http://www.pestabukuselangor.com/

Radzi Sapiee said...

Terimakasih Zam. Besok Abg nak naik Janda Baik 2-3. Lepas tu kalau ada gerak menyibuk le Abg kat PKNS tu kot? Hehe! :]

anggun said...

Tq Zam 4 d info..

may be i gi pd 30 Julai ni kot..after interview kat Wisma Telekom S.Alam (interview promotion..doakn hamba ye kwn2)..so after tu leh le ngulau sat during lunch hour b4 zup lari balik ke office kat KL..