Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Thursday, August 09, 2018

Cakap-cakap "kedai kopi" bersama Profesor Kopanski di ISTAC

Jumaat lepas saya telah mempersembahkan artikel Sejarah Asal Usul Melayu : Fakta Lama & Fakta Baru di Sebalik Kemerdekaan hasil daripada majlis ilmu berkenaan di ISTAC ((Institut Antarabangsa Tamadun Islam dan Dunia Melayu). Pagi semalam saya hadir ke satu lagi majlis ilmu di tempat sama. Biar dikongsikan sedikit cerita hari ini malam Jumaat.


Majlis kali ini mengenengahkan pakar sejarah kelahiran Eropah. Prof Dr Ataullah Bogdan Kopanski. Beliau yang berasal dari keluarga bangsawan Silesia di Poland sudah lama memeluk Islam dan mengajar di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) kampus Gombak. Saya pernah mengikuti syarahan beliau dalam satu majlis di kampus Gombak lebih 2 tahun lepas. Apa yang ditulis tentang itu agak cukup untuk memperkenalkan cara pemikiran dan pendirian beliau dalam menanggapi ilmu sejarah tak kiralah di belahan mana dunia. Rujuk artikel Syarahan arkeologi dan sejarah oleh Profesor Dr Ataullah Bogdan Kopanski di UIAM.


Majlis kali ini diadakan tertutup untuk pelajar ISTAC sahaja petang Rabu 8 Ogos 2018 . Untuk makluman ISTAC adalah satu institusi bawah UIAM khas untuk pelajar pasca-siswazah iaitu penuntut Masters dan PhD. Ia asalnya diasaskan oleh pemikir besar tempatan bertaraf dunia, Tan Sri Professor Dr Syed Muhammad Naquib al-Attas sebagai Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam tahun 1987. Kemudian berlaku suatu perkara menyebabkan ia ditutup buat suatu masa yang agak lama.

ISTAC baru kembali dibuka pada penghujung tahun lepas dengan ditambah hal-hal tentang dunia Melayu dalam skop misi dan pemikirannya. Ketika itulah baru ia menerima pelajar baru setelah begitu lama sepi sambil Syed Naquib sendiri mendirikan institut lain dengan misi serupa iaitu CASIS (Centre for Advanced Studies on Islam, Science and Civilisation atau Pusat Pengajian Lanjutan untuk Islam, Sains dan Tamadun) di Universiti Teknologi Malaysia tahun 2012 kalau tak salah. Difahamkan 18 pelajar Masters dan PhD telah menyertai kemasukan julungkali ISTAC baru tahun lepas sementara tak sampai 10 orang telah mendapat kepastian untuk kemasukan akan datang bermula September ini. Majlis bersama Kopanski dianjurkan oleh Persatuan Pelajar ISTAC yang terdiri daripada 18 orang tadi.


Majlis yang berjalan dalam bahasa Inggeris ini dipanggil  "ISTAC Intelectual Coffee Talk". Ini boleh diterjemahkan sebagai "Borak Kopi Intelek ISTAC". Tajuk yang diberikan adalah "The Challenges and Responses of Historians in the Era of Dr.Google" - Cabaran dan Maklum Balas Para Sejarawan pada Zaman Dr Google. Faham saya, tajuk diberikan supaya Kopanski yang merupakan seorang sejarawan bertaraf dunia memberi pandangan beliau tentang cara dan kaedah mengkaji sekarang pada kala ramai lebih berharap pada maklumat yang boleh dicapai melalui program Google di Internet. 

Namun beliau kelihatan lari topik apabila bercerita panjang lebar tentang zaman beliau membesar suka mencari ilmu tetapi sering terkekang akibat ideologi Komunis pegangan Poland dahulu melarang orang  awam daripada suka mencari dan bertanyakan perkara macam-macam.  Kemudian beliau masuk bab bahasa, bagaimana pelbagai bahasa dan dialeknya boleh menyulitkan usaha seorang sejarawan dalam mencari kebenaran. Kadangkala kedengaran Kopanski seperti begitu nostalgik dengan zaman mesin taip pada kala kita mahu mendengar cerita tentang zaman Intel I7 Processor. Beliau memberitahu cara cerita beliau adalah ikut suka apa nak cerita, bukan ikut nota atau apa-apa sukatan matapelajaran. Kalau tak suka pintu sentiasa terbuka untuk pergi, beliau berseloroh.

Apapun begitulah cara orang lama yang banyak pengalaman bercerita. Orang seperti Kopanski yang sudah berumur 70 tahun, pernah masuk tahanan seperti ISA di Poland, berasal daripada keluarga bangsawan yang hingga kini masih memiliki istana berkubu atau castle dengan tanah saujana mata memandang tidak suka terikat dengan apa-apa konvensyen atau tatacara. Cara cerita beliau mungkin mencapah ke merata arah tetapi penuh dengan isi yang cuma boleh dimiliki oleh mereka yang betul-betul banyak pengalaman dan cakapnya serupa bikin, bukan sekadar berdegar-degar tetapi hakikat sebenar diri jauh panggang dari api.

Akhirnya yang diperkatakan akan menjurus kembali kepada tajuk jua iaitu "Cabaran dan Maklum Balas Para Sejarawan pada Zaman Dr Google". Setelah menceritakan pelbagai usaha menggali pelbagai cerita sejarah di lapangan termasuk perkara-perkara sensitif politik yang menyebabkan seorang sejarawan dipaksa membisu malah menipu dalam beberapa hal baru nampak bagaimana ia begitu relevan dengan topik. Dalam membuat kajian lapangan boleh terjumpa banyak dokumen yang disorok pihak berkepentingan. Bila dah jumpa boleh pula menghadapi dokumen-dokumen palsu, penipuan dan macam-macam. Apatah lagi apabila segala macam maklumat dapat diperolehi dengan senang di Internet.  Apakah betul yang kita baca itu atau ia kesilapan, propaganda atau penipuan?

Pendek kata dunia Internet dan program Google amat membantu kita untuk mendapatkan pelbagai maklumat dengan cepat. Namun kita harus cermat menapis mana yang boleh dipakai, mana tidak, mana benar, mana penipuan. Dan untuk itu kita harus memiliki pengalaman yang luas. Kita tidak boleh lari daripada membuat banyak kajian lapangan kerana pengalaman itulah yang akan membantu kita untuk menapis mana yang kaca mana yang intan. 


Masa yang diperuntukkan untuk Kopanski bercakap adalah dua jam. Selepas itu kita minum dulu! Dah nama majlis pun Coffee Talk. Patutnya awal-awal dah layan kopi sambil kita mendengar Kopanski bersembang. 

Tak mengapa. Dua jam tu kira tempoh masa 'control' ikut jadual. Lepas tu sambung lagi sembang-sembang ilmu intelektual tetapi dalam keadaan yang lebih santai. Sekian.


Tuesday, August 07, 2018

Ringkasan perjalanan solo hitchhike keliling Eropah tahun 1995


Bandar dan kota lama Sisteron di selatan Peranchis. Di sini saya buat kerja gila tidur bersandarkan lereng curam bawah jambatan purba dengan sebatang pokok di kaki sahaja menahan daripada jatuh terjunam ke dalam sungai. Selepas itu saya buat kerja lebih gila apabila tidur dalam terowong kenderaan dengan kereta dan lori lalang cuma 2-3 kaki sahaja dari kepala dan badan...



Merujuk kepada artikel Bila kenangan hitchiking solo pusing Eropah musim panas tahun 1995 menyapa yang dipersembahkan 11 hari lalu. Pada penghujung artikel ada diisytiharkan bahawa saya ingin membukukan cerita perjalanan tersebut menyambung satu usaha yang sebenarnya terbengkalai 21 tahun lalu. Pagi tadi sebelum Subuh saya berjaya menyelesaikan peringkat pertama penulisan buku. Saya telah menterjemahkan kesemua isi catatan perjalanan yang dibuat dalam buku kecil 64 muka surat (dibawa sepanjang perjalanan) lalu melakarkan kembali semua laluan menggunakan Google Map hari ke hari. Sebagai tanda kesyukuran ingin saya berkongsi satu bahagian di mana diringkaskan apa-apa yang berlaku daripada hari ke hari. Untuk makluman pengembaraan ini memakan masa keseluruhan 33 hari. Ini kerana ia dimulakan 17 Ogos sebelum tamat 18 September tahun 1995.



Ringkasan Perjalanan Pusing Eropah 
17 Ogos - 18 September 1995


Hari 1 : Khamis 17 Ogos 1995 - Bertolak dari London jam 10.10 malam. Bermalam dalam bas ke Amsterdam termasuk di atas feri dari Dover di United Kingdom ke Calais di Peranchis

Hari 2 : Jumaat 18 Ogos - Sampai Amsterdam di Belanda sekitar jam 10 pagi. Menginap dua malam dalam sampan orang di terusan dekat Nieuwmarkt.

Hari 4 : Ahad 20 Ogos - "Lompat' pengangkutan awam (tak bayar tambang) dari Amsterdam ke Schipol ke Leiden. Sampai ke Den Haag jam 11.30 malam. Menginap di rumah kawan dua malam 

Hari 6 : Selasa 22 Ogos - Baru memulakan hitchhike. Dari Den Haag sampai ke Rotterdam diikuti  Dordrecht dan Delft. Sampai ke Venlo hampir sempadan negara Jerman dekat tengah malam.. Jalan kaki seberang sempadan. Tidur di tepi lebuh raya Autobahn.

Hari 7 : Rabu 23 Ogos - Tumpang treler panjang ke Koblenz. Menumpang kenderaan lain ke Bingen diikuti Wiesbaden dan Mainz. Tidur atas jejantas pejalan kaki.

Hari 8 : Khamis 24 Ogos - Naik kereta api ke Frankfurt. Tidur bawah jambatan menyeberangi Sungai Main.

Hari 9 : Jumaat 25 Ogos - Naik tram di Nieder- Eschbach. Tumpang kenderaan ke arah Wiesbaden.Sampai lewat ke Dresden. Menginap dalam van milik kenalan baru.

Hari 10 : Sabtu 26 Ogos - Berjalan-jalan di Dresden. Tumpang kenderaan untuk ke. Republik Czech. Dapat masuk sempadan tengah malam. Menginap atas meja di luar sebuah restoran di bandar Dubi.

Hari 11 : Ahad 27 Ogos - Menumpang kenderaan ke Teplice. Berjalan kaki ke Milesov. Tumpang kenderaan ke Prague. Mahu bermalam di hadapan kedai pizza. Diajak bermalam di rumah flat warga tempatan lalu barangan dicuri.

Hari 12 : Isnin 28 Ogos - Tumpang bas penuh peninju Czech dalam perjalanan ke Romania. Diturunkan di Brno. Bermalam di perhentian tram.

Hari 13 : Selasa 29 Ogos - Naik kereta api ke Brastilava. Bermalam di kawasan terbuka berhadapan kedutaan Peranchis bersama ahli NGO Greenpeace yang membuat bantahan terhadap ujian nuklear Peranchis di Lautan Pasifik.  Esoknya bermalam di stesyen kereta api kemudian stesyen tram.

Hari 15 : Khamis 31 Ogos - Bergaduh dengan inspektor tiket bas. Berjalan kaki ke sempadan negara Austria. Tumpang kenderaan ke Vienna. Bermalam dalam kolong di tepi sungai Little Danube. Esoknya bermalam di rumah seorang pegawai kedutaan Malaysia.

Hari 17 : Sabtu 2 September - Meninggalkan Vienna lewat petang. Tumpang kenderaan ke St.Polten diikuti Ybbs. Sampai ke Eugendorf, 12 km sebelum Salzburg. Bermalam bawah jejantas lebuh raya.

Hari 18 : Ahad 3 September - Tumpang van ke Salzburg. Sampai jam 11.10 pagi. Menginap di bilik menunggu stesyen kereta api.

Hari 19 : Isnin 4  September- Jalan kaki ke Walserberg kemudian jalan kaki masuk sempadan Jerman. Tumpang bas ekspress kosong hingga ke Rosenheim. Kemudian tumpang kereta wanita berumur hingga ke Widnau di Switzerland. Menginap di rumah beliau tiga malam.

Hari 22 : Khamis 7 September - Dibawa ke negara kecil Liechtenstein,  puncak Gunung Rigi dan beberapa tempat sebelum diturunkan di Zurich. Bermalam di bawah jejantas tempat letak kereta tidak jauh dari stesyen kereta api utama. 

Hari 23 : Jumaat 8 September - Berjalan kaki menyusuri tasik Zurichsee. Tumpang kenderaan ke Au diikuti Wadenswil dan Pfaffikon. Tumpang kenderaan ke Goldau diikuti Brunnen. Jalan kaki 14 km hingga ke Fluelen. Bermalam di stesyen kereta api.

Hari 24 : Sabtu 9 September - Selepas berjalan kaki sekitar 3 km baru dapat menumpang kereta  ke luar Milan di Itali. Tumpang kenderaan sampai di lebuh raya ke Genoa. Jalan kaki 8 km ke pusat bandar raya kemudian beberapa kilomter lagi ke stesyen kereta api. Tidur di stesyen kereta api kemudian tepi pelabuhan

Hari 25 : Ahad 10  September- Naik bas ke Sampierdarena kemudian ke pinggir barat Genoa. Jalan kaki 5 km ke Arenzano. Jalan lagi kemudian tumpang kenderaan ke Savona. Tumpang ke Andora. Sampai ke plaza tol Sanremo dekat tengah malam. Bermalam bawah pokok dekat tol.

Hari 26 : Isnin 11  September- Setelah 15 jam berada dekat tol dapat tumpang kereta masuk sempadan Peranchis lalu Monaco dan Eze. Sampai Nice jam 4.30 petang. Bermalam di tepi pantai.

Hari 27 : Selasa 12 September - Dari Nice tumpang kenderaan ke Puget Theniers kemudian beberapa kenderaan sehingga ke Entrevaux. Sampai ke Sisteron waktu malam. Bermalam di bawah pokok dekat sungai, bawah jambatan purba dengan lereng menjunam ke sungai diikuti dalam terowong laluan kereta dan lori.

Hari 28 : Rabu 13 September - Tumpang kenderaan ke Laragne-Monteglin. Jalan kaki ke Eyguians. Dapat kenderaan ke Grenoble sebelum ke Lyon. Ditahan polis ketika berjalan kaki lalu terowong tengah pusat bandar. Tidur dalam lokap. Malam esoknya tidur di kawasan rehat luar sedikit ke utara Lyon.

Hari 30 : Jumaat 15 September - Tumpang kenderaan dari kawasan rehat di lebuh raya luar Lyon sehingga ke Evry di selatan Paris. Jalan kaki lebih 25 km sampai ke Porte d'Italie di sempadan selatan bandar raya Paris. Tidur di pintu masuk taman bunga.

Hari 31 : Sabtu 16 September - Berjalan kaki ke pusat bandar raya Paris. Melawat banyak tempat menarik termasuk Menara Eiffel. Berjalan kaki ke St Denis di utara Paris kemudian ke lebuh raya A1. Jarak berjalan kaki lebih 25 km. Tidur dalam kereta tumpang ke Brussels.

Hari 32 : Ahad 17 September - Terlajak ke Antwerp sebelum dihantar ke Brussels. Pusing-pusing bandar raya melawat beberapa tempat berjalan kaki lebih 15 km sebelum menaiki bas malam untuk kembali ke London. Bermalam dalam bas.

Hari 33 : Isnin 18 September - Masih berada di tanah besar Eropah selepas tengah malam. Naik feri dari Calais menyeberangi Selat Inggeris sebelum sampai kembali ke London sekitar jam 4 pagi.