Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Friday, August 31, 2018

Menyahut Panggilan Andalusia setelah 30 tahun ia menjelma - Qada' dan Qadar seorang pelajar berusia

Salam pagi Jumaat 31 Ogos. Sementara orang lain sibuk dengan sambutan hari ulangtahun kemerdekaan yang ke-61 biar dikongsi suatu cerita melibatkan kemerdekaan jiwa. Pada penghujung artikel Kongres Sejarah Malaysia ke-3 - Sejarah Malaysia Pasak Masa Hadapan Negara yang dipersembahkan semalam ada disebut begini :


Apapun, banyak tema dan tajuk menarik disenaraikan untuk kongres selama dua hari ini. Sayang saya tidak boleh bersama untuk hari Rabu kerana ada perkara penting perlu dilakukan dalam menghadapi satu fasa besar perubahan hidup. Insyaallah tentang itu akan dikongsikan dalam artikel akan datang.


Sekarang biar dikongsikan apakah fasa besar perubahan hidup yang dimaksudkan itu.



Sabtu 25 Ogos lalu saya telah memuatnaik gambar atas di Facebook berserta teks seperti berikut...



DEMI SATU PERJUANGAN MENCARI KEBENARAN YANG HAQ

Alhamdulillah. Secara rasminya saya dah jadi student balik selepas 23 tahun meninggalkan pengajian di universiti. Bukan tiada tawaran sebelum ini malah saya boleh sahaja menyambung Masters dan PhD di London tahun 1990an. Tapi kali ini saya ada sebab yang kukuh. Saya mahu mengangkat dapatan-dapatan yang dikemukakan dalam buku ke-11 saya "Nabi Adam dan Orang Melayu 60,000 Tahun Lalu" diikuti buku ke-12 "Benua Tua Melayu Sumber Peradaban Dunia" terutama kira-kira penyelarasan masa antara sains dan kitab.


-----------


Apa yang berlaku adalah saya baru sahaja selesai mendaftar sebagai pelajar di sebuah institusi pengajian tinggi bertaraf antarabangsa di Kuala Lumpur. Alhamdulillah ramai mengucapkan tahniah juga memberikan kata-kata perangsang. Beberapa orang pula bertanya saya mahu belajar dalam bidang apa? Ini mendorong saya untuk menjawab dengan status seperti berikut di FB Selasa lalu 28 Ogos  :-




APABILA 'ANDALUSIA' MEMANGGIL...

Salam semua. Merujuk kepada posting saya Sabtu baru ini tentang sambung belajar. Adapun saya sudah berdaftar sebagai pelajar sepenuh masa Masters of Arts in Malay World Studies di ISTAC, Institut Antarabangsa Pemikiran Islam dan Dunia Melayu yang berada di bawah kelolaan UIA. Keputusan untuk menyambung pengajian dibuat selepas memberikan satu syarahan di ISTAC lebih 4 bulan lalu. Ini berlaku selepas lama menolak saranan pelbagai pihak untuk menyambung pengajian di beberapa institusi pengajian tinggi.

Selepas syarahan tersebut saya dipujuk lagi kawan-kawan dan kenalan agar menyambung pengajian di ISTAC pula. Kali ini saya sudah ada satu perkara atau subjek yang terasa begitu sesuai dan cantik iaitu kira-kira penyelarasan masa antara kitab dan sains seperti disuakan dalam syarahan juga buku ke-11 saya "Nabi Adam dan Orang Melayu 60,000 Tahun Lalu" diikuti buku ke-12 "Benua Tua Melayu Sumber Peradaban Dunia". Beberapa orang kenalan bergelar Dr (PhD) termasuk Prof Madya Dr Fauzi yang baru berpindah dari UPM ke ISTAC untuk mendirikan muzium Melayu di sana menyatakan kajian-kajian saya sudah PhD material, cuma perlu diolah kembali dan ditambah apa yang patut supaya menerima pengiktirafan akademik selayaknya.

Bangunan ISTAC di Bukit Tunku yang dibina menurut ciri-ciri istana Alhambra di Andalusia, Sepanyol oleh pengasas ISTAC, Tan Sri Prof Dr Syed Naquib al-Attas pula memang memberikan keselesaan sejak saya pertama kali bertandang beberapa tahun lalu. Tetapi paling menyentap fikiran adalah apabila ada orang mengingatkan : "Kan Abang ada tulis dalam buku Berpetualang ke Aceh semasa umur 18 tahun dapat mimpi satu tempat berperadaban tinggi seperti Andalusia".

Terus saya ambil ini sebagai isyarat sudah sampai masa untuk menyambung pengajian dan di tempat itu. Jiwa, rasa dan harapan saya boleh digambarkan dengan baik oleh lirik lagu Andalusia tulisan M. Nasir seperti berikut :-



Cahaya mu bagai sabitah
Doaku kau sejahtera
Biar warna kubah-kubah mu
Kian pudar untumu
Setanggi ini ku bakar
Cahaya mu sediakala

Aku rindukan zaman kebangkitan
Pabila nurani bersulam fikiran
Seganding dan bersatu
Lafaz niat ku bertemu
Cahayamu tiada tara

Pohon...
Salam ku pada fakir-fakir mu
Andalusia

Pohon...
Izinkanlah aku
Menyelami irama asyikmu

Pohon...
Ku dipinjamkan gambus dan ghazalmu
Jadi azimat 
Supaya dapat aku
Tari menongkah arus...
Sahutlah andalusia

Cahayamu tiada taranya
Pohon...
Salam ku pada fakir-fakir mu
Andalusia

Pohon...
Izinkanlah aku
Menyelami irama asyikmu

Pohon...
Ku dipinjamkan gambus dan ghazalmu
Jadi azimat 
Supaya dapat aku
Tari menongkah arus...
Sahutlah andalusia

Apakah sudah kering
Lautan darah yang tertimbus
Di bumi Al Hambra
Ataupun masih bergelora
Menanti saat
Melimpah mengikut mata air

Pohon...
Salam ku pada fakir-fakir mu
Andalusia

Pohon...
Izinkanlah aku
Menyelami irama asyikmu

Pohon...
Ku dipinjamkan gambus dan ghazalmu
Jadi azimat 
Supaya dapat aku
Tari menongkah arus...

Antal hadi antal haqqu
Laisal hadi Illahu
Antal hadi antal haqqu
Laisal hadi Illahu
Antal hadi antal haqqu
Laisal hadi Illahu
Antal hadi antal haqqu
Laisal hadi Illahu
Antal hadi antal haqqu


------------



Adapun status atas disertakan bersama pautan kepada artikel yang mengandungi syarahan saya yang berkenaan di ISTAC pada 3 April  2018. Lihat Syarahan "Prophet Adam and the Malays 60,000 Years Ago - Aligment of Time, Revealed Knowledge and Science" di ISTAC. Menarik apabila difikirkan bahawa saya pertama kali mendapat 'panggilan Andalusia' ketika berumur 18 tahun iaitu 30 tahun lalu. Baru kini menyahut dengan menyambung pengajian di satu institusi tinggi yang membawa aura Andalusia itu. Sekarang biar disambung cerita dengan suatu aktiviti pagi Rabu 29 Ogos iaitu 2 hari lalu...


Saya sudah banyak kali pergi ke ISTAC untuk mengikuti majlis-majlis ilmu. Tetapi saya datang hari Rabu dalam keadaan sangat istimewa. Buat pertama kali saya menjejakkan kaki sebagai seorang pelajar berdaftar.


Untuk makluman ISTAC adalah institusi pengajian tinggi untuk pelajar pasca siswazah sahaja. Ini merujuk kepada mereka yang membuat pengajian peringkat Masters dan PhD.


Kali ini saya datang untuk menghadiri taklimat pelajar baru berserta majlis pengenalan atau ta'aruf.


Saya mendapat tahu cuma 8 atau 9 orang sahaja pelajar baru dapat menyertai kemasukan atau intake bagi bulan September tahun 2018. Difahamkan asalnya lebih 100 orang dijangka masuk terutama dari luar negara tetapi terkandas disebabkan masalah seperti tidak mendapat visa atau tidak memenuhi syarat kemasukan, antaranya tidak melepasi taraf penguasaan bahasa Inggeris yang diperlukan untuk mengikutinya sebagai bahasa pengantar utama pengajian di ISTAC juga institusi utama yang menaunginya iaitu UIA, Universiti Islam Antarabangsa.


ISTAC sebenarnya telah diasaskan oleh pemikir dan intelektual besar tempatan bertaraf dunia Tan Sri Profesor Dr Syed Naquib a-Attas lebih 20 tahun lalu. Tetapi disebabkan masalah tertentu ia ditutup buat beberapa lama. Baru penghujung tahun lalu ia dibuka kembali lalu menerima sekitar 18 orang pelajar Masters dan PhD sebagai perintis fasa baru. Saya masuk untuk intake atau kemasukan kedua...


Saya datang ke majlis hari Rabu dengan perasaan sungguh terharu. Bayangkan sudah 23 tahun meninggalkan pengajian universiti malah bertekad tidak mahu menyambung lagi disebabkan beberapa perkara. Kini ketika berusia 48 tahun masuk kembali di sebuah institusi yang seperti terkait dengan mimpi yang berlaku ketika berumur 18 tahun.


Bayangkan betapa banyak diri ini sudah berubah. Daripada lepas ijazah matematik di University College of London mahu menjadi pelajar Masters of Arts dalam bidang Malay World Studies - Pengajian Dunia Melayu.


Ini bukan soal mahu mendapatkan kelulusan lebih tinggi tetapi memenuhi Qada' dan Qadar Ilahi dalam mencari kebenaran hakiki juga memainkan peranan tersendiri dalam pentas besar kehidupan.


Masuk ke Perpustakaan Syed Naquib al-Attas yang dikatakan memiliki antara koleksi terbaik buku-buku ilmiah pemikiran tinggi dalam dunia Islam terasa Qada' dan Qadar panggilan Andalusia semakin jelas...


Disebabkan hari itu pelajar baru dibawa oleh petugas untuk mengenali selok belok perpustakaan kami dapat masuk ke satu aras yang sebenarnya tertutup kepada awam waima buat pelajar ISTAC sekalipun kecuali ada majlis tertentu.


Secara spontan saya tidak dapat menahan rasa teruja melihat adanya koleksi barangan tulen alat peperangan lama dari Timur Tengah yang difahamkan diperolehi sendiri Syed Naquib di pasaran antarabangsa...





Tiba-tiba ternampak buku lama bertajuk "The Mysticism of Hamzah Fansuri" pada satu rak. 


Ini membuat saya tergerak untuk memuatnaik gambar atas ke FB berserta teks seperti berikut :-


WOW WOW WOW!!!

Di Perpustakaan Syed Naquib Al Attas di ISTAC. Memang wow! Masuk pula rare books collectionDouble wow!! Siap ada koleksi pedang-pedang lama asli Timur Tengah. Tiba-tiba ternampak ini. Buku Tasawuf pertama pernah ku baca, ketika berusia 18 iaitu 30 tahun lalu. It"s like wow wow wow!!! This is my raison d'etre. Sungguh aku sedang menyaksikan Qada' dan Qadar...


--------------

Untuk makluman bukanlah disebabkan buku terbitan tahun 1970 (tahun lahir saya tu) itu berada dalam rare collections saya menyebut banyak wow. Sesungguhnya ia boleh ditemui di beberapa perpustakaan lain kerana dibuat berdasarkan hasil kajian tesis Syed Naquib. Yang membuatkan wow adalah bagaimana masuknya saya ke ISTAC sebagai pelajar pada umur 48 tahun terkait dengan buku. Setelah bertahun-tahun tidak pernah melihatnya di mana-mana tiba-tiba boleh terjumpa pada hari pertama saya menjejakkan kaki sebagai seorang pelajar berdaftar.



Adapun saya membuat permohonan untuk masuk belajar di ISTAC pada tarikh 9 April, enam hari selepas membuat syarahan di sana seperti dinyatakan dalam artikel Syarahan "Prophet Adam and the Malays 60,000 Years Ago - Aligment of Time, Revealed Knowledge and Science" di ISTAC. Tetapi lama ia tidak berjawab, sekadar diberitahu permohonan dalam proses sehingga sampai satu peringkat saya merasakan bukan rezeki hendak sambung belajar agaknya. Mungkin sudah berlaku sesuatu pada ISTAC akibat perubahan kerajaan dan polisi setelah selesai Pilihan Raya Umum ke-14 pada 9 Mei lalu. Masuk pertengahan Julai timbul ingatan kuat terhadap zaman saya belajar di London tahun 1991-1995 juga pengembaraan saya secara solo hitchhike pusing beberapa negara di Eropah pada musim panas tahun 1995. Pada siang 25 Julai saya memuatnaik gambar atas ke FB berserta teks seperti berikut :-


KENANGAN SOLO HITCHIKING EROPAH MUSIM PANAS 1995 - MAHUKAH KALAU DIJADIKAN BUKU?

Alhamdulillah. Jumpa dah notebook catatan perjalanan solo hitchhiking saya ke Europe summer 1995. File berkenaan yang mengandungi sejumlah barang ingatan seperti peta, surat laporan polis (gitar hilang kena curi di Amsterdam) malah resit denda (sebab naik trem tak beli tiket di Bratislava) pun sudah diatur balik dalam fail supaya menurut turutan peristiwa. Mahukah tuan-tuan dan puan-puan beli dan baca jika cerita perjalanan ini dijadikan buku? Sila berikan maklum balas. Harap ada penerbit sudi menerbitkannya...


Menariknya malam itu juga saya mendapati permohonan untuk masuk ISTAC telah diterima. Masuk dalam e-mail saya hari itu surat tawaran untuk menyambung pengajian seperti tertera dalam gambar atas. Seolah-olah ia datang seiring dengan niat mahu menulis buku tentang perjalanan pusing Eropah tahun 1995.



Kenapa saya bangkitkan hal ini? Kerana kalau tidak berlaku beberapa hal yang menyebabkan saya tidak mahu lagi belajar besar kemungkinan saya akan membuat Masters atau PhD terus di London sebaik sahaja selesai perjalanan pusing Eropah 17 Ogos - 18 September 1995. Saya pernah bercita-cita untuk mengambil PhD di University College of London melalui program MPhil di mana pelajar sarjana muda cemerlang boleh menyambung dengan niat hendak membuat PhD dalam tempoh masa 3 tahun. Jika tidak diteruskan selepas setahun masuk program masih boleh dianugerahkan Masters dalam bidang Philosophy ataupun Falsafah. 

Tetapi sudah ditakdirkan saya mengalami krisis identiti dan kepercayaan teras hidup yang sangat hebat. Ia berlaku akibat pertembungan antara kepercayaan kuat terhadap ilmu sains, matematik dan logik dengan kecenderungan bersifat kebatinan lagi intuitif yang semakin meningkat terhadap dunia Sufi dan Tasawuf. Kecenderungn tersebut dicetuskan oleh pembacaan buku The Mysticism of Hamzah Fansuri tulisan Syed Naquib ketika berumur 18 tahun. Nampak tak bagaimana buku ini telah memainkan peranan menentukan jalan kehidupan?

Kini hampir September 2018 saya telah mendapat ruang untuk menyambung pelajaran walau dalam bidang berlainan. Saya diterima masuk ke ISTAC yang diasaskan penulis buku The Mysticism of Hamzah Fansuri  pada ketika usaha penulisan buku saya tentang perjalanan lama pusing Eropah hampir siap. Seolah-olah usaha yang asalnya pernah dimulakan penghujung tahun 1996 tetapi dilupakan setelah semua fail penulisan hilang akibat gangguan sistem komputer pejabat awal 1997 terkait rapat dengan gerak untuk menyambung pengajian. Lihat artikel Bila kenangan hitchiking solo pusing Eropah musim panas tahun 1995 menyapa

Bila usaha penulisan mahu dihidupkan kembali sehingga dapat menjadi manuskrip (ia dalam proses suntingan akhir sekarang) saya sudah hampir memulakan kelas di ISTAC. Sungguh ini bukan kebetulan tetapi takdir sedang menzahirkan sesuatu yang amat besar lagi bermakna sekurang-kurangnya buat diri saya. 

Untuk makluman ini adalah artikel ke-1,700 di blogspot CATATAN SI MERAH SILU. Doakan saya dapat mencapai kecemerlangan demi kemaslahatan ummah, agama, bangsa dan negara ya. Selamat menyambut ulangtahun kemerdekaan Malaysia yang ke-61. Sekian. Wassalam. :]



Thursday, August 30, 2018

Kongres Sejarah Malaysia ke-3 - Sejarah Malaysia Pasak Masa Hadapan Negara



Semasa di Muzium Negara seorang rakan memberitahu ada majlis lain ilmu sedang berlangsung di bangunan Wisma Sejarah, Jalan Tun Abdul Razak. Jam 2 petang saya dan isteri pun bergegas ke sana. Majlis yang dimaksudkan adalah Kongres Sejarah Malaysia yang ke-3.


Kongres ini telah diadakan secara tahunan sejak 2016. Ia melibatkan ramai pakar dalam bidang sejarah. Tema untuk tahun ini adalah "Sejarah Malaysia : Pasak Masa Hadapan Negara". Kelihatan tajuk diberikan begitu akibat perubahan kerajaan yang diterajui pihak yang diketahui ramai sering mempersoalkan kedudukan hak istimewa orang Melayu.


Majlis sepanjang dua hari Selasa hingga Rabu 28-29 Ogos ini terdiri daripada beberapa sesi. Ada yang dijalankan serentak menurut pembahagian topik di bilik-bilik dan/atau dewan berlainan. Kami memilih untuk ke Bilik Buyong Adil. Buku atur cara menyebut jam 2.30 bermula satu sesi dengan tema "Politik & Pentadbiran". Mereka yang terlibat adalah seperti berikut :-

Pembentang 1 : Puan Shuwaibah binti Rosidi membawa tajuk "Sempadan Perak-Kedah : Satu Kajian Usaha dan Peranan British"

Pembentang 2 : Puan Zubaidah VP Hamzah & Encik Mohd Adib Akmal Ahmad - "Nasionalisma Pascakolonial dan Wacana Sejarah Awam : Analisis Pengalaman Malaysia"

Pembentang 3 : Dr Noor Ain binti Mat Nor, Pn. Faezah Kassim & Pn Faridah Che Husain - "Isu-isu dan Permasalahan di Penjara Kedah 1905-1941"

Moderator : Prof Susanto Zuhdi


Apabila sesi bermula baru diberitahu pembentang 1 tidak dapat hadir lalu digantikan oleh En Mohd Shazwan bin Mokhtar yang asalnya dijadualkan menjadi pembentang ke-3 sesi tengah hari Rabu (esoknya) di Bilik Abdul Hadi Hassan. Beliau membawa tajuk "Keutamaan Imperial Dalam Pembangunan Perdagangan Antara Empayar British di Tanah Melayu, 1921-1926".

Dalm sesi ini saya paling tertarik dengan tajuk "Nasionalisma Pascakolonial dan Wacana Sejarah Awam : Analisis Pengalaman Malaysia" yang dibawa dengan penuh yakin oleh Mohd Adib Akmal berseorangan, bukan berdua seperti disebut dalam atur cara. Beliau menyorot realiti sebenar hubungan antara kaum di Malaysia dalam membentuk naratif negara bangsa dan pensejarahan tempatan menggunakan bahasa bertapis penuh terma-terma akademik yang kedengaran agak neutral namun tersirat keinginan kuat untuk menyelamatkan kepentingan orang Melayu daripada ditelan sikap tamak haloba bukan Melayu yang mahu menuntut macam-macam. Apapun, banyak tema dan tajuk menarik disenaraikan untuk kongres selama dua hari ini. Sayang saya tidak boleh bersama untuk hari Rabu kerana ada perkara penting perlu dilakukan dalam menghadapi satu fasa besar perubahan hidup. Insyaallah tentang itu akan dikongsikan dalam artikel akan datang.



Bicara Muzium : Mengupas Khazanah Melayu di Cape Town

Masuk tengah malam ini, malam Jumaat kita akan menyambut ulang tahun hari kemerdekaan Malaysia yang ke-61. Sebelum itu biar dilepaskan barang satu dua cerita.


Sejak dua minggu lalu beberapa orang kawan ada mengingatkan tentang satu majlis ilmu yang dijadualkan berlangsung di Kuala Lumpur pagi Selasa 28 Ogos.


Sampai masanya saya dan isteri pun bergegas ke lokasi iaitu Muzium Negara.





Majlis diadakan atas nama satu siri perkongsian ilmu yang dipanggil Bicara Muzium. Tajuk khusus adalah Mengupas Khazanah Melayu di Cape Town iaitu di ibu negara Afrika Selatan.


Disebabkan kesesakan jalanraya luar biasa melanda hampir seluruh Kuala Lumpur dan kawasan sekeliling hari itu kami sampai lewat iaitu pada jam 11.


Ketika kami masuk ke dewan pembentang kedua, Haji Moegamat Gielmie Hartley sedang membawa tajuk "Malay Cape Diaspora" - Diaspora orang Melayu Cape Town. Bercakap dalam bahasa Inggeris beliau adalah pengerusi Persatuan Kebudayaan dan Warisan Masyarakat Melayu Cape. Secara rata apa yang diceritakan adalah bagaimana orang Melayu boleh membentuk satu komuniti besar di Cape Town. Mereka termasuk dia sendiri berasal daripada keturunan orang Melayu Asia Tenggara yang dibuang oleh penjajah Belanda akibat menentang kehadiran mereka sejak lebih 300 tahun lalu.


Pembentang ketiga dan terakhir. Cik Sakiinah Mahamad Hakimi pula adalah seorang penyelidik bebas dari Malaysia yang datang bermastautin di Cape Town untuk menyiasat kehidupan orang Melayu sana. Beliau membawa tajuk "Warisan Budaya Orang 'Cape Malay' di Cape Town".


Beliau menunjukkan beberapa dapatan, antaranya adalah tentang orang-orang Melayu yang pertama kali membawa Islam lalu menyebarkannya sambil membentuk kominiti awal Melayu di Cape Town dan Afrika Selatan.


Sakiinah banyak menghabiskan masa dengan orang-orang tua dan berumur lalu mendapati masih terdapat banyak manuskrip Melayu di sana bertulisan Jawi tetapi dalam bahasa tempatan iaitu Afrikaan. Banyak perkara kebudayaan termasuk sambutan maulud dan perayaan diceritakan berserta jenis-jenis makanan kegemaran.


Masuk sesi soal jawab baru saya sedar pembentang pertama iaitu Profesor Dato' Seri Dr Md Salleh Yaapar telah bercakap panjang lebar tentang tokoh pendakwah lama paling dikenali dalam sejarah Melayu Cape Town iaitu Sheikh Yusuf Makassar. Profesor Kesusasteraan dan Ombudsman Universiti Sains Malaysia ini membawa taju "Warisan Shaykh Yusuf Al-Makasari di Selatan Afrika". Banyak perkara menarik telah dikongsikan termasuk oleh hadirin pakar ketika sesi soal jawab. Menarik apabila dirungkai bagaimana orang Melayu yang asalnya adalah golongan tahan dan buangan akibat perang dan permainan politik penjajah dapat melepasi zaman gelap penjajahan

Ini diikuti zaman Apartheid abad ke-20 Masihi yang mana mereka yang bukan berkulit putih diasingkan daripada arus perdana oleh kerajaan yang berat sebelah dan sangat perkauman. Namun orang Melayu tetap dipandang tinggi kerana diketahui pembersih, jujur dan boleh dipercayai akibat berpegang erat pada agama Islam. Cuma arus kemodenan sering mengancam untuk menyusutkan nilai-nilai tradisi menjadikan golongan moden boleh lupa terhadap warisan keturunan Melayu yang panjang.


Perjalanan terbaru ke Terengganu tahun 2018 - Menyahut panggilan kebatinan dan isyarat-isyarat yang muncul kemudian...

Salam semua. Sebulan kebelakangan ini kerja-kerja penulisan saya jadi terganggu akibat komputer riba bermasalah. Buat masa ini saya cuma boleh pakai dalam Safe Mode lalu perisian-perisian di bawah  Microsoft Office seperti Word malah Picture Viewer pun tak boleh digunakan. Nasib baik ada Safe Mode With Networking membenarkan penggunaan Internet, itupun selalu juga tak dapat sambung talian. Hal ini membuatkan saya belum bersedia untuk berkongsi penceritaan baru walhal saya dan keluarga ada berjalan menziarahi beberapa tempat di Terengganu hampir 2 minggu lalu.

Saya belum menghantar komputer untuk pemulihan kerana masih menggunakannya untuk membuat tulisan pengembaraan Eropah tahun 1995. Rujuk artikel Bila kenangan hitchiking solo pusing Eropah musim panas tahun 1995 menyapa dan Ringkasan perjalanan solo hitchhike keliling Eropah tahun 1995. Walaupun setakat dapat menggunakan Wordpad ia cukup bagus untuk mengarang cerita dan meletakkan gambar-gambar tetapi tanpa proper layout atau reka letak yang sepatutnya. Dah selesai semua itu (ia sekarang dah masuk fasa suntingan) baru saya boleh melepaskan komputer buat beberapa hari di kedai. Namun muncul keadaan tertentu menyebabkan saya terasa wajib melepaskan beberapa cerita sebelum suatu tempoh waktu. 

Oleh itu sejumlah gambar telah diproses terlebih dahulu petang tadi menggunakan komputer lain sebelum dimasukkan ke dalam komputer riba bermasalah. Gambar-gambar tersebut pun dimuatnaik ke dalam Internet untuk menerbitkan artikel-artikel baru di blogspots saya termasuk ini tentang Terengganu.


Kali terakhir saya dan keluarga pergi ke Terengganu adalah 2 tahun lalu untuk menghadiri majlis haul ulamak besar berketurunan Nabi Muhammad SAW iaitu Tokku Paloh. Lihat artikel lama Beruzlah ke Pantai Timur - Hol almarhum Tokku Paloh dan Syahadah Tokku. Kali ini kami pergi atas sebab yang sama iaitu majlis haul edisi terbaru tahun 2018. Bertolak dari rumah di Sungai Buaya, Rawang lewat petang Khamis 16 Ogos kami memilih untuk singgah dahulu di Kuala Berang. Ada panggilan kebatinan perlu disahut di sekitar itu sebelum ke makam Tokku Paloh di Kuala Terengganu.


Kami bermalam di masjid Kampung Buluh. Ini adalah di persekitaran kawasan di mana Batu Bersurat Terengganu yang sangat terkenal itu ditemukan. Kelihatan dalam gambar keadaan masjid waktu Subuh. Turut bersama kami adalah seorang kawan yang menumpang kereta untuk ke majlis haul. Tidak lama kemudian muncul seorang lagi memandu sendirian dari Kuala Lumpur. 


Apabila matahari sudah naik dan kami semua sudah bersiap saya pun mengajak untuk bersama menyahut panggilan kebatinan yang dimaksudkan. Ia adalah untuk menziarahi makam beberapa orang tokoh pendakwah yang memiliki darah Syarif Muhammad al-Baghdadi, orang yang dikatakan menulis Batu Bersurat Terengganu lebih 700 tahun lalu. Kawan dari Kuala Lumpur yang memandu dari sana adalah dari keturunan ini. Dia masih selalu balik kampung di bahagian tertentu Kuala Terengganu.

Ketika bersarapan sebelum memulakan ziarah tiba-tiba dia tergerak untuk bertanya tentang makam seorang moyang daripada jalur belah perempuan bernama Tun Indera, seorang bangsawan yang datang dari Johor sekitar awal abad ke-18 Masihi. Pemilik kedai memberikan tunjuk arah. Secara spontan saya yang tidak pernah sampai makam tersebut tergerak untuk membawa semua untuk mencarinya dengan satu kereta. Lihat artikel Makam (Tomb of) Tun Indera di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART)
.


Adapun makam tersebut terletak di tepian jalan menuju ke air terjun Sekayu. Memandangkan tinggal 7 km lagi ke situ saya pun mengajak singgah sebentar.


Entah sudah berapa banyak kali saya ke Terengganu baru kali ini singgah di air terjun tersebut. Panggilan kebatinan menyatakan pergi masuk ke dalam sampai ke air terjun walau setakat untuk mencecahkan kaki. Terasa ia memiliki kaitan tersendiri dengan Batu Bersurat Terengganu.


Selepas itu baru kembali kepada ziarah makam-makam sekitar Kuala Berang seperti yang dirancang.


Alhamdulillah dimudahkan untuk kami terus mendapatkan bot untuk ke satu makam yang agak sukar dicapai di satu bahagian hulu Sungai Terengganu.


Selepas itu bagi peluang untuk anak-anak mandi sungai. Sebetulnya ayahnya pun tak tahan dok mandi sekali weh... :]. Lihat artikel Brief visit to a jungle settlement in Jenagor di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Selesai itu baru menuju ke Kuala Terengganu. Dalam perjalanan ziarah ke makam Tok Pulau Manis, wali besar Terengganu abad ke-17 dan awal abad ke-18 yang merupakan seorang keturunan Syarif Muhammad al-Baghdadi. Rujuk artikel lama Wasilah kekeluargaan Tok Pulau Manis, wali agung Terengganu abad ke 17....


Lewat malam baru menyertai komponen pertama majlis haul Tokku Paloh tahun 2018 iaitu ceramah di masjid Tokku Tuan Besar, ayahanda Tokku Paloh di Chabang Tiga, KT.


Selepas itu isteri meminta membawa ke suatu surau bersejarah di Pulau Duyong. Dikatakan di surau ini pernah terdapat catatan menyebut asal usul Syarif Muhammad al-Baghdadi di Timur Tengah lalu membawa diri atas sebab tertentu ke Terengganu. Sayangnya surau sedang berkunci. Lihat Surau Puteh, Kuala Terengganu.


Tentang Tokku Paloh dan Tokku Tuan Besar boleh rujuk artikel lama Keluarga besar Tokku Paloh, wali agung Terengganu abad ke 19 Masihi...


Pagi berikutnya hari Sabtu 18 Ogos saya membawa keluarga menziarahi makam ulamak dari Yaman yang dikenali sebagai Tok Pelam. Kami telah bermalam di satu hotel di Ladang, dalam bandar raya KT. Hotel itu terletak di seberang tanah perkuburan Syeikh Ibrahim lalu saya terlebih dahulu singgah ke beberapa makam situ. Lihat artikel-artikel berikut :-









Saya turut membawa keluarga singgah di surau dekat makam Tok Pelam. Lihat Surau (Praying hall of) Tok Pelam. Selepas itu baru bergerak untuk menyertai komponen seterusnya majlis haul Tokku Paloh.


Kami ziarah ke makam ulamak besar tersebut tetapi sengaja datang lewat supaya tidak bertembung dengan ramai orang. Ada komponen ziarah makam dihadiri oleh ribuan manusia bermula waktu pagi tetapi mereka telah bergerak ke Masjid Tokku Paloh yang terletak berdekatan. Yang tinggal cuma satu kumpulan yang nampaknya turut sampai lewat.

Oh, satu perkara menarik tentang lawatan kali ini. Makam Tokku Paloh telah bertukar rupa menjadi lebih cantik. Dahulu bangunannya batu dengan sejumlah tiang besi. Kini ia telah digantikan dengan bangunan kayu berukir penuh seni. Lihat Rupa baru makam Tokku Paloh (New look of the tomb of Tokku Paloh).


Kami singgah di masjid Tokku Paloh untuk menyertai komponen ceramah tetapi sekejap. Selepas itu bergegas ke suatu tempat menghala ke Marang untuk menghadiri majlis perkahwinan anak seorang kawan. Tak sangka ada satu perkara menarik dalam masjid kampung sana yang agak terpencil kedudukannya. Lihat Masjid (Mosque of) Kampung Jerung Surau, Marang.
.

Selepas itu isteri mengajak ke suatu tempat peranginan yang katanya terdiri daripada beberapa buah rumah tradisional termasuk istana lama di Tanjung Sabtu. Tengok-tengok tempat itu sudah lama terbiar macam jadi tempat berhantu. Tanjung Sabtu - tempat berhantu. Nampak? :]


Petang sekitar jam 5.45 baru kembali ke Masjid Tokku Paloh untuk mengikuti lagi majlis haul.


Cadangnya mahu duduk sampai majlis tamat lewat malam.





Tengok-tengok dapat isyarat dalam hati mengatakan cukuplah sudah bersama majlis walau tidak lama. Boleh dipercepatkan rancangan seterusnya iaitu bergerak ke Gua Musang melalui Tasik Kenyir.


Kalau tidak perjalanan mahu dibuat pagi Ahad supaya dapat menikmati suasana siang tasik. Dah dapat isyarat jalan aje le walau melalui tasik ketika gelap.



Tidurlah di Gua Musang malam itu. Pagi Ahad berjalan-jalan melihat persekitaran sebelum kembali ke rumah...





Melihat gambar ini teringat bagaimana saya pertama kali mendapat dorongan untuk menziarahi makam Tok Kenali di Kubang Kerian, Kota Bahru, Kelantan sekitar 15 tahun lalu. Dorongan ini muncul akibat beberapa hal tak disangka. Di sebuah surau dekat stesyen kereta api lama Gua Musang tiba-tiba ada orang menyebut nama Tok Kenali membuatkan saya pasti harus menziarahi makam setelah beberapa hari berjalan tanpa arah tujuan. Rujuk cerita berkenaan dalam artikel lama Sedikit cerita berkaitan Tok Kenali.