Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-





Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...



Selasa, Julai 07, 2026

Asbab Haul Tokku Paloh - Dugaan sebelum masuk ke Pahang

Merujuk pada artikel Masyarakat Madani dan Masyarakat Sivil : Suatu perbandingan yang dipersembahkan pada Sabtu 4 Julai iaitu 3 hari lalu. Ada dinyatakan bahawa ketika itu saya dan isteri sudah 4 hari membuat perjalanan ke Pantai Timur dan sedang berada di Masjid Tokku Paloh di Kuala Terengganu mengikuti satu forum sempena Haul Tokku Paloh. Sekarang biar ditambah. Memang Haul menjadi asbab utama perjalanan dibuat. Dan perjalanan baru sahaja selesai petang tadi. Tanpa membuang masa biar mula dikongsikan cerita.




Perjalanan secara rasminya bermula sebelum tengah hari Rabu 1 Julai 2026 apabila saya dan isteri meninggalkan rumah untuk ke Kuala Lumpur.



Isteri mahu menghadiri majlis khatam Al Quran berdekatan Tasik Titiwangsa lalu saya ke Perpustakaan Negara selepas menghantar. Dua hari sebelum itu baru mendapat maklum balas terbaru tentang cadangan tesis PhD saya di ISTAC (Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam) daripada penyelia tesis, Profesor Emeritus Datuk Dr Osman Bakar, setelah lebih 2 bulan menunggu. Sejurus sahaja mendapat maklum balas terus membuat perubahan seperti disarankan. Setelah dua hari berturut dapat melakukan dengan lancar fikirnya dapatlah disiapkan di perpustakaan.



Tengok-tengok komputer riba menghadapi masalah asyik sangkut lalu tidak dapat membuat kerja. Setelah beberapa lama masih begitu keadaannya pergi ke Bukit Bintang untuk mencari kedai membaik pulih komputer.



Sementara menunggu kerja membaik pulih siap berjalan-jalanlah di sekitar.



Dekat jam 5.30 baru dapat mengambil isteri kemudian singgah mandi air panas di Setapak.



Perjalanan diteruskan ke arah Gombak kerana mahu menghadiri syarahan di UIA (Universiti Islam Antarabangsa) malam itu.



Singgah dahulu di beriktikaf masjid lama di Sungai Chinchin.



Hendak menyambung kerja perubahan cadangan tesis rentak sudah terganggu dan masa sedang terhad. Gantikan dengan membuat bacaan bahan sokongan bagi tesis. Itupun dalam keadaan kekok kerana banyak telah berubah pada sistem kompter. Pembaikan pulih memerlukan penukaran hard disk utama. Dengan itu harus dipasang baru Windows 11 sedangkan sebelum itu digunakan Windows 10. Dengan itu juga banyak penetapan/settings perlu dibuat kembali.



Semasa menunggu syarahan bermula pun masih bermain-main dengan settings dan bermacam lagi. Ini menganggu penumpuan pada syarahan walaupun setelah komputer riba ditutup.




Pun begitu tetap diikuti majlis sehingga selesai lalu dapat diceritakan dalam artikel Masyarakat Madani dan Masyarakat Sivil : Suatu perbandingan.



Ini pula di Janda Baik sekitar jam 11.15 malam. Selepas syarahan selesai jam 10 terus bergegas ke sana.



Oh. Malam sebelumnya 31 Jun telah melaksanakan edisi ke-31 "Merah Silu Live" di rumah. Perjalanan lama dalam  Senarai 171 perjalanan menurut kronologi dari tahun 1989 hingga 2021 yang diulas kali ini adalah :-


49. Jejak Dinasti Al-Kamil Ogos 2010 - lebih 850 km. Lihat Dinasti Al-Kamil bakal bangkit semula....


Sebentar lagi jam 9.30 akan dilaksanakan edisi ke-32 insyaallah.