Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Monday, December 31, 2018

Jejak empayar Funan dan kerajaan-kerajaan berkaitan - Menghampiri sempadan selatan Vietnam

Salam 31 Disember. Tinggal beberapa jam lagi tahun 2018 akan tamat lalu tahun baru 2019 pun menjelang. Sebelum itu berlaku biarlah kita masuk ke hari ke-4 perjalanan saya dan keluarga ke Cambodia dan Thailand 22 November-3 Disember lalu. Bersambung daripada artikel Jejak empayar Funan dan kerajaan-kerajaan berkaitan - Antara tarikan purba kuil Preah Vihear dengan panggilan keMelayuan Kampong Cham.


Pagi Ahad 25 November 2018. Kami keluar daripada perkarangan hotel tempat kami menginap untuk melihat lagi bandar Kampong Cham dengan lebih dekat.


Menariknya hotel itu menghadap Sungai Mekong. Kami pun menikmati pemandangan tepian sungai. Lihat artikel Mekong river from our hotel at Kampong Cham blogspot BERPETUALANG KE ACEH.Kebetulan pemandu tuk tuk yang membawa kami pusing Kampong Cham hari sebelumnya ada di hadapan. Tanpa dipinta beliau menawarkan untuk membawa kami ke warung halal terdekat secara percuma.


Nak jalan kaki pun bukan jauh sangat, setakat 300-400 meter iaitu di warung dalam kawasan pasar tempat kami makan tengah hari Sabtu. Tapi bila dah orang tawar nak bawa secara percuma kami naik ajelah ke situ.


Lagipun dia sebenarnya sudah mendapat bayaran yang boleh tahan lumayan apabila membawa kami berjalan-jalan waktu itu. Dengan membawa kami ke tempat makan secara percuma dia juga boleh mendapat upah untuk mengambil kami apabila keluar dari hotel tengah hari Ahad. 


Sementara itu kam berjalan kaki pusing Kampong Cham. Di tengah perjalanan sejauh 2.5 km itu hingga ke pinggir selatan bandar sebelum kembali ke hotel sempat membeli serbuk kopi tempatan. Lihat Walking around Kampong Cham town.


Di sebelah hotel kami terdapat sebuah hotel lain yang saya lihat adalah bangunan tertinggi di Kampong Cham.


Saya pun mengambil peluang untuk melihat pemandangan sekeliling daripada atas sana. Lihat Views from the tallest building at Kampong Cham. Terasa pemandangan dan keadaan seperti ada persamaan dengan tempat kelahiran saya di Muar. Lihat artikel Views from on top of Muar town... yang ditulis hampir 11 tahun lalu.


Kami check out hotel sekitar jam 11.40 lalu pemandu tuk tuk menghantar ke perhentian bas.


Destinasi kam seterusnya adalah ibu negara Cambodia iaitu Phnom Penh. Kami mahu ke sana dengan bas jam 12.


Sekitar jam 12.18 gitu baru bas sampai.


Masuk jam 12.22 baru ia bergerak.


Lebih 2 jam setengah kemudian bas pun memasuki kawasan pinggiran luar bandar raya Phnom Penh.


Ternyata ia sebuah bandar raya yang besar. Dekat 20 minit kemudian baru hendak memasuki kawasan pusat bandar raya iaitu apabila mengambil jambatan utama menyeberangi Sungai Tonle Sap...Saya lihat bandar raya Phnom Penh ini boleh tahan hebat. Lihat First impression of Phnom Penh.
.

Namun ia bukanlah destinasi utama kami untuk hari itu. Kami mahu ke tempat lain lebih jauh ke arah selatan dan tenggara menghampiri sempadan selatan Vietnam dengan menaiki kereta api dari Phnom Penh...


No comments: