Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Sunday, July 01, 2007

Muar dan petualanganku...

Alhamdulillah, selesai sudah makan malam! Bolehlah disambung kembali 'marathon' penulisan malam ini... Rasanya dengan cerita-cerita mengenai Muar yang terdapat dalam siri buku "Berpetualang ke Aceh" setakat ini... Belum campur buku tiga (sub-title "Sirih Pulang ke Gagang?) yang sedang dalam proses penulisan dan akan mula disusun-balik tak lama lagi.
Adapun cerita-cerita mengenai Muar ini ingin diabadikan di blogspot ini sempena saya terjumpa kembali beberapa orang kenalan daripada daerah kelahiran saya itu, sesetengahnya setelah 20 tahun tidak berjumpa. Beberapa cerita telah dinukilkan lebih seminggu lepas dalam Cerita-cerita Muar dalam "Berpetualang ke Aceh"...... , cerita-cerita daripada buku pertama saya "Berpetualang ke Aceh: Mencari Diri dan Erti". Sekarang sampailah masanya untuk membuka cerita mengenai Muar dalam buku dua, "Berpetualang ke Aceh: Membela Syair yang Asal".
Biar dimulakan dengan cebisan kisah yang pernah diletakkan dalam blogspot ini atas nama artikel yang lain... Pertama yang ini, daripada Bab 7 mukasurat 88...

----------------------------

Rasyid naik ke atas jeti. Kelihatan sebuah sungai yang agak luas, lebih kurang seluas Sungai Muar di bahagian kuala. Pemuda itu mengambil satu sudut yang selesa untuk menikmati pemandangan indah sungai yang luas dengan ramai orang sedang berperahu merata di permukaan air. Di seberang sungai kelihatan sebuah kampung yang terdiri di atas pelantar kayu atas air, berlatar-belakangkan hutan kayu bakau saujana mata memandang. Suasana dan pemandangan itu sungguh mempesonakan. Terasa begitu tenang dan aman, sudah lama betul dia tidak merasa damai sebegini...
Tiba-tiba anak muda itu terasa seolah-olah jiwanya ditarik satu kuasa anih memutarnya kembali ke tahun 60an (walaupun tidak pernah mengalaminya kerana dilahirkan tahun 70)... Balik pada suatu zaman di mana kehidupan lebih santai dan aman damai. Kata orang putih, simple life... Hamba Allah ini amat merindukan suasana kampung sejati di mana manusia tidak terkejar-kejar mencari dunia seperti sering dilihatnya sekarang. Rasanya, di Malaysia sekarang ini susah sungguh hendak terjumpa kampung yang betul-betul dapat memberikan rasa aman damai yang pernah dikecapi seperti semasa dia kecil-kecil dahulu. Zaman telah begitu jauh berubah dan manusia semakin mementingkan diri sendiri, kononnya di atas nama kemajuan. Semuanya nafsu-nafsi, seolah-olah tidak wujud lagi rasa kasih-sayang sejati yang tidak meminta pembalasan budi...

-------------------------

Cerita selanjutnya ada di sini... Nostalgia kenangan silam di bandar Muar
Ini pula cerita mengenai zaman baru hendak mengenali kaum Hawa selain daripada ahli keluarga dan jiran rumah sebelah. Rasanya kawan-kawan yang berasal daripada Sekolah Sultan Abu Bakar (SAB) mesti boleh click and relate punya... Daripada Bab 9 mukasurat 202. Sila!

------------------------------

Semasa di sekolah rendah, Rasyid begitu “geli” dengan perempuan. Dia meluat dengan perangai mereka yang suka bermain anak patung dan masak-masak sehingga terbetik perasaan “benci” terhadap kaum Hawa... Kecuali anak jiran sebelah rumah yang merupakan kawan sepermainan sejak bayi serta saudara-mara sendiri. Nasib baik sekolah rendahnya, Sekolah Ismail Dua adalah sekolah pelajar laki-laki sahaja tetapi di sekolah agama, dia tiada pilihan...Terpaksa bergaul dengan pelajar wanita walaupun dia cuba mengelak selagi boleh.
Anak muda itu begitu “bencikan” kanak-kanak perempuan sehinggakan jika tersentuh, dia akan cepat-cepat menyapu kulitnya seolah-olah membersihkan najis!. Ada masanya dia terasa begitu meluat sehingga sanggup meludah ke tanah di hadapan orang-ramai. Ini selalu berlaku apabila menaiki van Pakcik Zul ke sekolah. Van ini juga berkhidmat menghantar ramai pelajar perempuan ke Sekolah Convent dan Sekolah Sultan Abu Bakar (SAB), kedua-duanya sekolah perempuan. Tak sangka pula ini akan berubah apabila masuk Darjah Enam...
Sampai ketikanya, Rasyid dipilih mewakili sekolah dalam Kuiz Sains dan Matematik peringkat daerah Muar, Johor. Dia dan dua orang lagi pelajar terbaik sekolah dapat mengalahkan sekolah-sekolah lawan lalu mara ke peringkat akhir untuk bertembung dengan Sekolah SAB Dua, satu pertandingan “maruah” di antara sebuah sekolah laki-laki melawan sebuah sekolah perempuan.
Seperti Sekolah Ismail, SAB juga mempunyai dua sesi persekolahan untuk dua buah sekolah yang berkongsi bangunan serta kemudahan yang sama lalu dipanggil SAB Satu dan SAB Dua. Pertandingan akhir yang diadakan di Sekolah SAB itu ternyata sengit apabila kedua-dua pihak berjaya menjawab sama banyak soalan yang dikemukakan dengan tepat. Maka pemenang pun terpaksa ditentukan melalui soalan kalah-mati. Siapa yang berjaya menjawab dahulu soalan tambahan dengan tepat, sekolahnyalah yang akan muncul juara nanti.

-----------------------------

Yang ini rasanya belum pernah diletak di blogspot ini... Daripada Bab 8 mukasurat 155...

-----------------------------

Tiba-tiba pemuda ini teringat dua buah mimpi berkaitan yang pernah dialami dahulu . Dalam mimpi pertama, kalau tak salah ingatan berlaku semasa dia masih menuntut di England ketika berumur sekitar 23 tahun, Rasyid mendapati dirinya berada di sebuah teluk yang airnya sangat dalam dan amat jernih... Daripada tebing teluk, menjulur keluar pohon condong yang rendang, sama rupanya seperti pohon tepi pantai di Pulau Kampai yang dilihat di alam nyata. Bezanya, di dalam mimpi, pohon itu lebih besar dan bahagian bawahnya iaitu pangkal dan akar terbenam ke dalam air. Apapun, dia dapat melihat, jika tebing tinggi di pulau ini dinaiki air sampai ke gigi, keadaannya mungkin saling tidak tumpah seperti di dalam mimpi.
Dalam mimpi itu juga, Rasyid sempat berenang-renang di sekeliling pangkal pohon itu dengan amat riang sekali. Airnya terasa lain dari yang lain, tidak seperti mana-mana air yang pernah ditemui di dunia nyata... Ringan, tidak basah... Sangat jernih dan ada semacam kelembutan melebihi sutera yang membolehkannya bernafas di dalam. Paling dia tak dapat lupakan, tempat itu berserta pohon dan teluknya terasa seperti rumah, seperti home sweet home yang dicari-carinya seumur hidup tetapi belum lagi terjumpa!
Beberapa tahun kemudian, barulah Rasyid mendapat sebuah lagi mimpi yang dapat memberikan rasa selesa yang amat menenangkan ini. Dalam mimpi itu, dia berserta tiga orang saudara telah menaiki kereta mendaki sebuah bukit yang letaknya entah di mana... Pemandangan di bawahnya kelihatan seperti di Muar, bandar kelahirannya... Tetapi kenyataannya tidak pernah wujud bukit sebegini malah apa-apa jenis bukit di sekitar bandar itu! Apabila sampai di atas, terjumpa pula sebuah papan tanda bertulis perkataan “Aji Yaki Dastagi”, tidak tahulah apa maknanya… Pelik bukan?
Anak muda inipun melangkah keluar kereta, sampai ke suatu dataran lalu disambut dua barisan manusia, kiri dan kanan yang kelihatan seperti orang-orang Asli. Pada muka mereka terlukis bintik-bintik hitam, mulut pula sentiasa bergerak seperti ikan di darat tercungap-cungap mencari nafas. Lebih pelik lagi, keluar lafaz yang bunyinya seperti “ketak, ketak, ketak...” daripada setiap mulut tetapi Rasyid merasakannya seperti zikir mengingati Allah yang amat menenangkan! Latar-belakang mimpi bertukar apabila pemuda itu tiba-tiba mendapati dirinya berada di dalam sebuah bangunan berdekatan dengan rekabentuk seakan kuil lama tanpa berhala. Yang ada, cuma lampu minyak seperti lampu Aladdin tergantung di beberapa tempat serta sebuah kolam berbentuk empat segi dengan air yang amat jernih.
Selama di dalam mimpi, pemuda itu dapat merasakan ketenangan jiwa yang amat sangat. Setelah beberapa ketika tibalah masanya untuk beredar... Tahu-tahu sahaja, dia sudah berada di dalam sebuah lif menuruni bukit. Ait??? Tak logik bunyinya bukan tetapi itulah yang berlaku. Lif itu pula terbuka, tidak berdinding... Maka terhamparlah pemandangan seperti di bandar Muar dengan sebuah pelabuhan di kuala sungai penuh dengan yatch atau kapal layar, sedangkan pelabuhan sebegitu tidak wujud di bandar itu... Atau mungkin ia akan wujud suatu hari nanti? Di hujung kuala sungai yang luas itu pula Rasyid ternampak sebuah teluk kecil dengan pohon rendang... Sama seperti yang pernah dilihatnya di dalam mimpi terdahulu, lebih kurang seperti apa yang terdapat di Pulau Kampai secara nyata. Lebih pelik lagi, hujung kawasan teluk ini bersambung sampai ke Sumatera!

-----------------------------

Hmm... Kita tukar angin dahulu ya... Tergerak hendak membuat cerita sambungan tentang promosi jalan pula... :]

No comments: