Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Friday, March 27, 2015

Wacana "Asas Pembinaan Negara Menurut Perlembagaan"

Lagi tentang majlis ilmu...


Semalam, petang Khamis 27 Mac 2015 saya ke Dewan Bahasa Pustaka lagi untuk satu majlis.


Jika 17 hari lalu saya ke institusi ini untuk majlis pelancaran buku tetapi di tingkat paling atas bangunan (lihat Buku "Sejarah Melayu" dari Batam - Membuka langkah menelaahnya), kali ini saya ke dewan di tingkat 2 di mana lebih selalu diadakan acara-acara ilmu.


Kali terakhir saya menghadiri majlis di tingkat ini adalah pada 2 bulan lalu. Lihat Wacana "Kekuatan Melayu Asas Kestabilan Negara" di DBP. Majlis ini termasuk dalam apa yang dipanggil Siri Wacana Ummah, Tajuk kali ini adalah "Asas Pembinaan Negara Menurut Perlembagaan".


Ketika saya sampai pembentang iaitu Tan Sri Abdul Aziz, pengerusi Biro Perlembagaan, Majlis Perundingan Melayu (MPM) sedang menghuraikan bagaimana Suruhanjaya Reid membawa kepada pembentukan perlembagaan negara Malaysia, dahulunya Persekutuan Tanah Melayu.


Kali ini baru saya tahu bila Wasiat Raja-raja Melayu yang terkenal dengan 7 perkara melibatkan kepentingan orang Melayu itu diisytiharkan iaitu pada 5 Ogos 1957. Saya mula mendengar tentang 7 wasiat ini sekitar 3 tahun lalu apabila ia mula disebut oleh Sultan Perak sekarang, Sultan Nazrin Shah (ketika itu Raja Muda) dalam satu majlis. Tetapi ketika itu dan buat beberapa lama saya tidak pernah mendengar bila masakah dalam sejarah wasiat ini muncul. Lalu ada pihak yang tidak senang dengan hak istimewa orang Melayu menyatakan ia cuma dokumen rekaan yang diwar-warkan baru-baru itu untuk menyokong hak keistimewaan orang Melayu.


Saya cuma mendapat kepastian bahawa 7 Wasiat Raja-raja Melayu memang bertanggungjawab membentuk perlembagaan apabila mendengar huraian daripada penasihat undang-undang negeri Selangor dalam satu majlis di Shah Alam 4 bulan lalu. Lihat Seminar Kesultanan Selangor dalam Arus Sejarah Malaysia - Peranan raja dalam undang-undang tubuh negeri. Alhamdulillah semalam baru tahu bilakah ia diisytiharkan dan perkara mana dalam perlembagaan mendapat sentuhan keselamatan akibat wasiat itu. Untuk pengetahuan, kalau tidak kerana wasiat juga beberapa cadangan lain (dipanggil Minority Reports) yang harus dipersetujui British  perlembagaan yang dibentuk akan merugikan kedudukan orang Melayu dan Islam.


Setelah beberapa lama sesi soal jawab pun dibuka, Seperti biasa saya sempat melontarkan beberapa persoalan :-

 1. Tentang perlembagaan British, apakah benar ia tidak bertulis seperti diberitahu kawan-kawan lulusan undang-undang tetapi dikuatkuasakan berdasarkan Convention atau kebiasaaan... sedangkan perlembagaan kita yang katanya menurut sistem British atau lebih tepat Westminster System (merujuk pada parlimen British yang terletak di Westminster, London) pula dibuat bertulis.

2. Saya pernah menghadiri satu majlis 2 tahun lalu di mana mantan Ketua Hakim Negara, Tun Ahmad Fairuz menyebut bahawa peruntukan dalam perlembagaan sedia ada pun sebenarnya sudah cukup untuk mengangkat undang-undang Syariah mengatasi undang-undang sivil. Cuma buat masa ini undang-undang sivil ciptaan Barat berdasarkan apa yang dipanggil Common Law British berkuatkuasa kerana wujud apa yang dianggap kekaburan dalam undang-undang syariah (yang semasa awal dahulu tidak bertulis sebaiknya seperti halnya Common Law, kemudian tidak selaras pula antara negeri). Lihat  Seminar Memartabatkan Islam Agama Negara di Pusat Islam. Lalu saya minta pandangan Abdul Aziz.

3. Seorang hamba Allah yang duduk berdekatan meminta saya bertanya apakah pendapat Abdul Aziz atau apakah yang diperlukan untuk mendapatkah majoriti undi 2/3 parlimen supaya boleh mengubah perlembagaan agar lebih membela kepentingan orang Melayu dan Islam.

Oh. Baru teringat. Abdul Aziz ada menyebut bahawa penggubalan undang-undang hudud oleh Kelantan baru-baru ini adalah tidak sah menurut perlembagaan kerana tertera dalam perkara 75 kalau tak silap ingatan bahawa Penal Code atau hukuman untuk kesalahan tertentu seperti mencuri dan membunuh telah siap dinyatakan. Maka itu tidak boleh ada undang-undang baru yang memberikan hukuman berlainan (misalnya potong tangan untuk mencuri).

Jawaban beliau :-

1. Ya, memang benar perlembagaan British tidak bertulis. Kerana mereka sudah lama zaman berzaman mengaplikasikan undang-undang sedangkan kita baru lagi, baru 60 tahun. Beliau tidak menyebut ini tetapi kita sedia faham yang dimaksudkan tentunya adalah undang-undang Barat. Walhal kita di Alam Melayu dah lama mengaplikasikan undang-undang tetapi menurut Syariah, maka tidak masuk perkiraan mereka apabila disebut apa itu undang-undang. Hal ini sama seperti orang yang pandai baca Jawi tapi tak tahu baca Rumi disebut sebagai buta huruf...

2. Abdul Aziz kata tak berapa ingat soalan saya yang ini. Kalau nak jawaban boleh berbual-bual kemudian.

3. Jawaban beliau tidak ada cara untuk mendapatkan 2/3 majoriti kecuali menang besar dalam pilihanraya. Maksudnya tunggu pilihanraya seterusnya, kalau dapat 2/3 baru boleh ubah perlembagaan.

Selepas majlis rupa-rupanya ada PC atau Press Conference. Ketika itulah saya mengambil peluang untuk bertanyakan kembali soalan nombor 2. Beliau cuma berkata apa-apa hal pun kita tetap perlu mengubah perlembagaan. Nampaknya beliau kurang jelas bagaimana perlembagaan sedia ada boleh digunakan untuk mengangkat undang-undang Syariah. Mungkin Majlis Perunding Melayu harus mendapatkan nasihat Tun Ahmad Fairuz...


Tuesday, March 24, 2015

Buku "Sejarah Melayu" dari Batam - Membuka langkah menelaahnya

Adapun 10 hari lalu saya telah membuat artikel bertajuk Pelancaran buku "Sejarah Melayu" dari Batam di DBP - Mengingatkan Raja Isa Nongsa menceritakan tentang majlis yang berlangsung 4 hari lebih awal. Selepas itu saya telah dihadiahkan senaskah buku oleh penganjur. Ini ada sedikit cerita.


Saya memang bercadang untuk mengulas buku ini suatu hari nanti. Tentunya ia cuma dapat dilakukan setelah selesai membaca buku yang meliputi 600 muka surat sejarah pelbagai kerajaan di Alam Melayu ini.Tetapi sejak sebulan kebelakangan ini saya disibukkan dengan hal-hal melibatkan satu projek dokumentari tentang sejarah Melayu dan Islam untuk televisyen. Selain itu saya juga disibukkan dengan satu projek penulisan baru, usaha untuk menyajikan lagi trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" (terbit 2006-2007) tetapi dikembangkan daripada 3 menjadi 6 buku yang turut menyertakan gambar-gambar serta fakta sokongan membentuk apa yang dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu"...


Dalam beberapa hari lepas saya berjaya menyiapkan penulisan buku pertama siri baru. Saya pun memulakan penulisan buku kedua. Tetapi semalam saya terasa penat yang amat sangat begitu juga hari ini. Maka selepas Zohor saya bercadang untuk berbekam dan berurut badan. Sementara menunggu itu, sambil termangu nak menulis tak boleh kerana terasa penat amat hendak berfikir saya pun tergerak untuk membuka buku "Sejarah Melayu" yang diterima 2 minggu lalu. Dapat  membaca sekurang-kurangnya sehelai dua muka surat pun jadilah sebagai langkah awal dan pembukaan. Saya mulakan dengan meneliti daftar isi kandungan. Nampaknya buku mengandungi begitu banyak maklumat yang berguna...


Lihat sahaja apa yang tertera. Jenuh juga nak baca buku sampai habis apa lagi saya ada banyak komitmen lain yang perlu dilaksanakan juga.

Tak mengapa. Dengan mula membuka buku ini lalu meneliti daftar isi kandungan pun saya sudah buat satu langkah positif walaupun kecil. Saya kongsikan ini kerana mahu memberitahu pembaca bagaimana luasnya skop buku ini. Kedua, saya mahu memberitahu bahawa ia harus mengambil masa untuk dibaca kemudian baru dapat diulas. Dan ketiga, dengam membuat artikel pembukaan ini saya secara rasmi telah menyatakan komitmen akan membaca dan mengulas untuk tatapan anda semua. Sekarang bolehlah saya bersiap untuk keluar berbekam dan berurut... :]Monday, March 23, 2015

Hukum hudud di Kelantan bakal membangkitkan keluarga Hassani dan Imam Mahdi?

Salam semua. Sejam dua tadi saya terbaca update seorang anak muda di Facebook yang menyatakan jika Malaysia melaksanakan hukum hudud ia akan menyambungkan sesuatu yang sangat signifikan kerana hudud telah pun dilaksanakan di Aceh juga Brunei. Malah Semenanjung Malaysia terletak antara kedua-kedua tempat itu. Ini membuat saya tergerak untuk membuat satu garisan menyambungkan Aceh dengan Brunei menggunakan program Google Earth lalu melihat di mana ia memotong Malaysia...


Tapi nak buat garisan yang tepat harus pilih titik-titik tepat dari mana ia bersambung di Aceh dan sampai mana pula di Brunei.


Setelah berfikir sejenak saya rasa elok dimulakan daripada makam Sultan Malikus Saleh di Geudong, Lhokseumawe, raja yang mengasaskan kerajaan lama Samudera dan Pasai. Cuma pada mulanya saya tidak dapat mencari melalui kotak Search program Google Earth. Nasib baik dapat cari lokasi tepat secara manual kerana sudah beberapa kali sampai ke sana. Kali terakhir adalah sebelum melaksanakan acara ke-10 HIKMAH hampir setahun lalu. Lihat Misi HIKMAH Aceh - Menunaikan hajat asal perjalanan dan bertemu rombongan di makam Malikus Saleh


Daripada situ garisan pun ditarik ke Brunei. Untuk titik tepat lagi satu saya memilih makam Sultan Syarif Ali, keturunan Nabi Muhammad SAW yang pertama menjadi raja di Brunei.


Pada mulanya saya juga menghadapi masalah mencari lokasi tepat makam ini. Yang ingat dekat Kota Batu sebab pernah sampai sekali ke sana. Lihat Lawatan tak dijangka ke Brunei - Masjid Omar Ali Saifuddin, makam Sultan Syarif Ali dan Syarif Adam.... Saya pun search "Kota Batu". Bila dah dapat dan zoom in nampaklah di mana makam Syarif Ali malah ada ditanda rupanya.

Dah dapat sambung garisan baru boleh tengok ia memotong Malaysia atau lebih tepat, Semenanjung di mana...


Daripada arah Aceh ia menyentuh sempadan Pulau Pinang-Perak lalu mengampiri Parit Buntar kemudian masuk ke Kedah sedikit sebelum kembali ke Perak lalu menghampiri Lenggong.


Sepanjang di Kelantan, negeri yang baru-baru ini meluluskan enakmen untuk melaksanakan  hudud pula garisan melalui kawasan yang nampaknya terpencil sehingga tidak kelihatan nama.


Zoom in ke bahagian barat ia memotong jalan Dabong-Gua Musang pada tempat tidak keluar nama...


Begitu juga halnya apabila memotong jalan Gua Musang-Kota Bahru iaitu di belah timur. Tidak kelihatan nama...


Seterusnya saya mahu melihat di mana ia memotong di Terengganu. Tiba-tiba garisan hilang kerana secara tidak sengaja saya terklik pada gambar satelit. Sebetulnya ini ada berlaku 2-3 kali lebih awal. Tetapi saya tidak menghadapi masalah kerana ketika pertama kali cuba memulakan kembali garisan daripada makam Malikus Saleh lalu mencari lokasi secara manual saya dapati ia ada ditanda Google Earth. 

Selepas itu apa yang perlu dibuat adalah search "Makam Malikus Saleh" terus dapat lokasi. Mulakan garisan kemudian search "Kota Batu" di Brunei, boleh nampak makam Syarif Ali, maka sambunglah garisan. Tapi kali ini bila search "makam Malikus Saleh" yang keluar adalah Masjd Kota Lama Kanan. Bila search lagi tapi tetap dapat itu juga saya pun layan lalu di bawa ke Kota Lama Kanan. Cuma lokasi yang ditanda sebagai masjid itu salah kerana saya tahu ia terletak di tepi Sungai Perak, sudah banyak kali singgah. Itulah masjid yang ada batu nesan sebatang pada saf di belakang imam. Kali terakhi saya sampai adalah bersama ibu bapa, isteri dan anak-anak Lihat Pusing separuh Semenanjung bersama ibu bapa - Bersama menjejak leluhur di Perak.


Bila dah sambung kembali saya terus melihat ke Terengganu.


Ia memotong Tasik Kenyir pada satu jalan yang pernah saya lalu sekali dari arah Gua Musang. Lihat Explorasi bermotosikal besar Pantai Timur bersama rakan - Jumaat di Ulu Terengganu, tapak kebangkitan Islam akhir zaman?.


Melihat ke timur Tasik Kenyir nampaknya garisan agak jauh ke selatan Pengkalan Gawi, tempat orang ramai biasa masuk ke tasik. 


Menariknya adalah apabila garisan lalu di sekitar Kuala Berang.  Walaupun agak jauh daripada kedudukan beberapa makam penting yang saya tahu ada di sana (lihat artikel lama Wasilah kekeluargaan Tok Pulau Manis, wali agung Terengganu abad ke 17...), 5 km ke utara satu makam yang saya percaya tempat bersemadi sebenar tokoh bernama Sharif Muhammad al-Baghdadi, orang yang dipercayai menulis Batu Bersurat Terengganu lebih 700 tahun lalu, garisan memotong Sungai Terengganu pada bahagian yang boleh dilukis membentuk huruf Alif.

Keadaan ini, garis dimulakan daripada makam Sultan Malikus Saleh di Aceh membawa ke makam Sultan Syarif Ali di Brunei lalu di kawasan Syarif Baghdadi di Terengganu pula mengingatkan pada formasi replika batu yang tedapat di satu muzium di Melaka. Lihat artikel lama Isyarat 3 Hassani Pada saya ia mengisyaratkan sesuatu kerana saya percaya nama-nama yang disebut ini disambung oleh satu faktor induk keluarga - mereka semua berketurunan Saidina Hassan, cucu sulung Nabi Muhammad SAW. . Hal ini seolah-olah memberitahu jika hudud mula dilaksanakan di Malaysia (dan ini kita lihat sudah diluluskan enakmennya di Kelantan) maka garisan akan mengikat untuk membawa kebangkitan melalui 3 cabang keluarga yang berkaitan. Nabi Muhammad SAW pula pernah menyebut bahawa Imam Mahdi yang akan membawa kebangkitan umat Islam akhir zaman itu berasal daripada keturunan Saidina Hassan. Nampak tak apa yang diisyaratkan?


Kembali pada garisan memotong Sungai Terengganu pada bahagian yang boleh dilukis membentuk huruf Alif. Nah biar dilukis Alif tersebut, Nampak tak apa huruf-huruf lain yang boleh dibentuk, jadi perkataan apa? Sebetulnya ia pertama kali ditunjukkan kepada saya tahun 2003. Lihat Risalah kecil Tok Pulau Manis. Teringat pula Perlak di Aceh yang sungainya malah boleh membentuk perkataan Allah di beberapa tempat...


Selepas solat Isyak saya mendapat gerak agar mengulangi proses melihat laluan garisan tetapi dengan memulakan daripada Perlak. Nampak tak berapa banyak perkataan Allah boleh dibentuk oleh sungai?


Titik tepat permulaan garisan adalah daripada makam Sultan Sayid Maulana Abdul Aziz Syah, seorang keturunan Nabi Mummad SAW yang memerintah Perlak 1,200 tahun lalu! Saya tahu lokasi tepat kerana sudah beberapa kali sampai, kali terakhir bersama ibu bapa, isteri dan anak-anak. Lihat Misi HIKMAH Aceh - Berkejar ke Perlak sebelum bermalam Jumaat di makam Malikus Saleh. Sejak pertama kali menjejakkan kaki 6 tahun lalu hati saya merasakan baginda ada kaitan yang sangat kuat dengan Sharif Baghdadi yang dimakamkan di Terengganu.


Lihat kedudukan makam apabila Sungai Perlak ditanda membentuk perkataan Allah SWT. Untuk pengetahuan makam yang saya percaya milik Syarif Baghdadi di Terengganu (umum diberitahu lokasi lain, ada pula percaya lokasi selain itu) itu terletak dalam huruf Ha juga tapi di sisi kanan.


Nah. Kita sambung garisan ke Brunei...

Kali ini garisan didapati melalui Taiping kemudian ke selatan Tasik Kenyir.


Zoom in. Memang lalu pusat bandar Taiping. Kelihatan juga ia memotong Sungai Perak ke utara bandar diraja Kuala Kangsar.


Zoom in lagi. Ternyata ia memotong Sungai Perak berdekatan Kampung Temong Hulu, dekat makam Tok Temong!


Kenapa saya teruja? Kerana faktor ini seperti mengisyaratkan bahawa negeri Perak atau lebih tepat Kesultanan Perak akan terpalit sama dalam hal perlaksanaan hukum hudud yang mahu dimulakan di Malaysia bermula di negeri Kelantan. Masuknya makam Tok Temong dalam hal ini mengingatkan bahawa salah satu proses yang perlu dilalui dalam pertabalan Sultan Perak adalah menziarahi makam-makam tertentu sepanjang Sungai Perak dari hulu ke hilir, Dan ia mesti dimulakan di makam Tok Temong kerana menurut ceritanya, Sultan pertama Perak, Sultan Muzaffar Syah (memerintah 1528-1549) ada perjanjian dengannya.

Kebetulan Sultan kini, Sultan ke-35 iaitu Sultan Nazrin Syah belum ditabal. Saya difahamkan baginda akan melalui proses pertabalan hujung bulan Mei. Yang pasti memang ada kaitan Perak dengan Kelantan. Untuk pengetahuan, Sultan Muzaffar Syah adalah anakanda Sultan Mahmud Syah Melaka, melalu ibu yang bernama Puteri Onang Kening, anak Sultan Mansur Shah Kelantan.


Cuma garisan tidak melalui makam Tok Temong. Namun cukup dekat, sekitar 300 meter ke selatan...


Di Kelantan pula garisan melalui Gua Musang.


Ia memang lalu kawasan bandar. Hal ini seperti memberikan isyarat bahawa Tengku Razaleigh yang merupakan ahli parlimen Gua Musang selain kerabat diraja Kelantan akan terlibat dalam rentetan peristiwa melibatkan perlaksanaan hudud di Kelantan.


Akhir sekali garisan memotong di selatan Tasik Kenyir juga selatan Kuala Berang. Dengan terteranya gambar ke-29 ini saya rasa cukuplah ulasan. Sekadar untuk peringatan diri saya yang ada gila-gila nombor ini adalah artikel ke 1,301 di blogspot ini. Selamat malam...


Sunday, March 22, 2015

Forum Menafasi Pusaka Kekuatan Umat Melayu Akhir Zaman di Perpustakaan Shah Alam

Sedikit cerita majlis ilmu untuk membentuk artikel ke 1,300 di blogspot ini...Semalam saya dan isteri pergi ke bangunan baru perpustakaan Shah Alam di Seksyen 13.


Ini adalah kali pertama kami ke sini.


Ada majlis Forum Menafasi Pusaka Kekuatan Umat Melayu Akhir Zaman...


Ketika kami sampai panelis pertama, Puan Tun Suzana Othman sedang membentang.

Beliau berkongsi ilmu tentang peri pentingnya memahami sejarah untuk mengangkat kepentingan ummah.

Antara yang perlu untuk membangkitkan semangat dan jati diri orang Melayu adalah tahu asal usul daripada keturunan yang terpilih.

Kita juga harus faham orbit atau kedudukan masing-masing, di manakah letaknya umarak iaitu pemimpin, di manakah ulamak, pembesar dan sebagainya. Kalau tidak ia ibarat planet-planet berlanggar lalu bercelarulah kosmos peradaban Melayu.


Panelis kedua Ustaz Abu Zaki Yusof as Sanggafuri (merujuk pada Singapura rupanya) pula bercakap terus tanpa bantuan slaid.


Beliau bercakap tentang betapa pentingnya kembali kepada keMelayuan waima apabila bercakap tentang agama sekalipun. Ini kerana kita ada nilai-nilai tersendiri yang sudah lama diatur dan difatwakan oleh ulamak-ulamak kita zaman berzaman. Jangan kerana seseorang itu balik daripada pengajian agama di Mesir, Jordan dan Arab Saudi misalnya terus mahu menghukum segalanya dengan neraca penilaian sana, penilaian orang Arab. Kerana kita ada kemaslahatan sendiri yang tidak serupa dengan apa yang ada sana tetapi tetap sesuai dengan tuntutan agama Islam menurut syariat.Panelis ketiga, Shayk Sidi Mohamad Zaid Dor juga bercakap terus tanpa bantuan slaid untuk memberikan pesan tentang apa yang patut dilakukan orang Melayu untuk menangani cabaran akhir zaman.


Beliau banyak membuka perkara-perkara sulit yang merupakan rahsia yang biasanya cuma diketahui dalam lingkungan ahli Tasawuf, misalnya tentang kedatangan Imam Mahdi dan siapakah yang bakal membentuk tentera baginda. Untuk perkongsian di sini biar saya cakap perkara yang mudah. Menurut Shaikh untuk memajukan Melayu biar dimulakan dengan memantapkan bacaan dan pemahaman tulisan Jawi. Dengan cara itu kita boleh menggali kembali banyak ilmu lama yang berguna termasuk rahsia-rahsia sulit yang sebenarnya telah diperkatakan para ulamak Melayu dalam kitab-kitab kuning atau kitab tradisonal zaman berzaman.


Sesekali masuk berlari turun naik tangga malah merangkak pun ada dua anak kecil saya.

Selesai forum saya sempat mengadakan 2 mesyuarat, satu tentang kerja dokumentari televisyen yang sedang diusahakan sekarang, satu lagi tentang acara terbaru HIKMAH yang akan berlangsung 13 hari lagi di Negeri Sembilan. Lihat artikel Mengangkat Daulah Melayu pada HIKMAH Seri Menanti 4 April ini di blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH). Selepas itu baru membawa anak-anak menikmati kemudahan yang ada di perpustakaan canggih ini. Antaranya satu ruang kreativiti yang mengandungi pokok ala-ala alam fantasi Smurf...