Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Tuesday, July 19, 2011

Rekabentuk asal kulit buku siri "Berpetualang ke Aceh" dan format digital akan datang

Assalamualaikum semua. Sebelum penceritaan perjalanan ke Pantai Timur disambung kembali dalam tempoh beberapa hari lagi Insyaallah, biar sesi selingan ditamatkan dengan ini...













Ini adalah design atau rekabentuk asal kulit siri buku "Berpetualang ke Aceh" yang dibuat pertengahan 2004. Anda boleh melihat lebih dekat dan membaca apa yang tertera dengan membuka gambar dalam windows baru. Rasanya ramai sudah sedia maklum buku pertama siri ini akhirnya masuk ke pasaran pertengahan 2006 atau 2 tahun kemudian. Dalam tempoh itu berlaku banyak perubahan.

Paling utama adalah isi yang asalnya membincangkan sejarah secara terus atau direct diolah balik menjadi bentuk novel sejarah dan travelog. Kemudian sejurus sebelum membuat percetakan buku pertama, (diatas ditanda sebagai Jilid 1) saya telah mengubah kulitnya menjadi warna hitam. Hmm... kat mana saya letak rekabentuknya ya? Saya pun tak ingat.

Pada hari menghantar isi buku untuk percetakan pula saya telah dinasihatkan agar mengubahnya menjadi warna yang lebih cerah. Selain itu saya diberitahu agar tidak menggunakan perkataan Jilid 1 atas alasan takut nanti ada pembaca yang tidak akan membeli kecuali setelah cukup semua jilid keluar di kedai-kedai. Maka dalam tempoh sejam dua gitu saya mengubah rekabentuk lagi. Sambil itu timbul ilham untuk meletakkan sub-title atau tajuk kecil "Mencari diri dan erti" untuk menggantikan perkataan Jilid 1.

Hasil perubahan yang tercetus last minute di pejabat pihak yang mencetak buku pertama itulah yang membentuk kulit-kulit buku yang boleh dilihat pada sidebar kiri atas blogspot ini. Oleh itu saya ingin mengambil peluang untuk mengumumkan di sini. Siri ini sekarang dalam proses diubah format menjadi e-book dalam bentuk fail Epub yang sesuai dibaca komputer tablet seperti Ipad. Penukaran format dan penyelarasan yang patut untuk ketiga-tiga buka sudah disiapkan 3 hari lalu. Sekarang tinggal proses menyemak kembali isi untuk memastikan segalanya lancar. Apabila siap nanti, Insyaallah dalam beberapa hari lagi ia akan diserahkan kepada satu pihak yang mengurus sebuah portal baru yang katanya bakal dilancarkan bulan ini juga.

Untuk makluman, selain di Malaysia siri "Berpetualang ke Aceh" telah mendapat perhatian pembaca di Singapura, Brunei dan Indonesia. Malah pernah beberapa orang Melayu yang menetap di United Kingdom cuba mendapatkannya. Namun sebagai seorang penerbit kecil, kemampuan saya untuk memasarkan buku di luar Malaysia sangatlah terhad apalagi apabila ada sekatan tertentu akibat polisi sesetengah negara. Misalnya isi buku yang sangat pro-Aceh tentu tidak disukai pihak pro-Jawa yang mahu memastikan penduduk di Aceh dapat terus dikawal mereka. Sementara itu ada halangan lain. Misalnya seorang pembaca daripada Brunei pernah membeli siri ini dengan harga yang agak mahal. Disebabkan mahu menghantar bayaran masuk ke bank saya di Malaysia beliau dikenakan caj sekitar 20 Brunei Dollar kalau tak salah ingatan... ke 20 US Dollar... caj minimum kerana menyalurkan wang dari sana ke luar negara malah katanya turut dipantau kerajaan Amerika.

Dengan adanya buku dalam format Epub di portal tersebut dapatlah pembaca dari luar Malaysia malah dalam negara ini sendiri mendapatkannya dengan harga lebih murah dan cara lebih senang. Semoga dengan ini lebih ramai orang dapat manfaat daripada ilmu yang banyak tercurah dalam keadaan separuh sedar semasa saya menulis buku. Selamat malam. :]




Dari Central Market ke Bukit Broga

Oleh kerana artikel sebelum ini bertajuk Dari stesyen keretapi ke masjid jamek ada memaparkan aktiviti di Central Market maka cerita ini mungkin kelihatan seperti bersambung terus. Sebenarnya apa yang hendak diceritakan berlaku 5 hari kemudian. Alaaa. Baca sajalah. Oh. Kalau boleh lihat dahulu artikel A look at the newly-opened LATAR highway yang baru dibuat di blogspot BERPETUALANG KE ACEH tadi. Ia menamatkan aktiviti bulan Jun 2011...


Petang Sabtu 2 Julai 2011, saya membawa anak dan isteri ke Central Market.




Sebenarnya saya mahu mengambil gambar yang menunjukkan Central Market dibuka tahun 1888.


Walaupun gambar serupa boleh ditemui di Internet saya mahu mengambil sendiri untuk dimasukkan ke dalam buku terbaru yang sedang diusahakan.


Lalu terlihatlah satu aktiviti melibatkan kanak-kanak di panggung hadapan. Isteri saya pun menyuruh membawa Al-Rasyid naik ke pentas supaya boleh mendapat hadiah. Bila dah naik, dia pula berdiri tercegat. Last last saya pula kena menyanyi sebagai ganti persembahan. Bantai le lagu Search, Isabella. Dapatlah permainan robot dinasour untuk anak... :]


Seterusnya kami singgah di Sungai Wang Plaza. Kelihatan ada Predator menunggu di sebelah.


Malam itu kami pergi menghadiri satu majlis tahlil arwah di rumah seorang ibu saudara di pinggir Kajang. Maka kami bermalam di rumah milik bapa di sebelah sana dan esoknya pergi ke Semenyih.


Selain mahu menghadiri majlis kahwin di pekan tersebut kami mahu ke Broga terlebih dahulu.


Ada sesuatu yang menarik di sana.


Dalam perjalanan kelihatan kampus tempatan University of Nottingham.


Kelihatan juga sebuah bukit yang menjadi perhatian semenjak seminggu dua. Walaupun inilah kali pertama saya mengambil jalan ke Broga kewujudan bukit itu saya ketahui dari Internet dan satu artikel suratkhabar.


Apa yang menarik tentang bukit ini? Nanti anda lihat sendiri.


Asalnya kami mahu melihat sahaja jalan ke atas. Tapi bila dah sampai kat kaki bukit rasa tak tahan nak memanjat walaupun dah hampir tengahari buta. Kelihatan di sini Al-Rasyid memegang sebiji batu yang dilihat ketika memanjat lalu mula membuat gaya seperti orang membaca Fatihah dan doa. Agaknya dia ingat ia batu nesan...


Dipendekkan cerita kami pun menghampiri puncak.


Berehat sebentar di satu tempat.


Kemudian baru sampai ke puncak. Boleh tahan tinggi. Lebih 1,000 kaki dari paras laut juga. Bayangkan memanjat membawa anak kecil yang umurnya tak sampai dua tahun, si ibu memakai kasut kasual untuk ke opis dan saya memakai kasut yang dah haus tapak. Untuk lebih banyak gambar yang menunjukkan pendakian dari bawah sehingga ke atas lihat artikel Climbing the hill of Broga.




Seterusnya kami pergi ke pekan Broga.


Rupa-rupanya separuh pekan terletak di dalam negeri Selangor separuh di Negeri Sembilan.



Kami mengambil dahulu jalan sebelah kiri.




Ia menuju ke sebuah kuil yang nampaknya rajin dikunjungi kaum Cina.




Di sebelah kiri ada lorong.




Kami pun masuk. Nampaknya ada kem yang dikelolakan pakar motivasi terkenal Datuk Dr. Fadzilah Kamsah.






Kem tersebut terletak di hujung lorong.




Kemudian kami kembali ke pekan untuk mengambil jalan ke kanan menghala ke Lenggeng.





Tapi kami setakat pergi melepasi jambatan sambil melihat apa yang ada.




Kalaulah tidak kerana harus berpatah balik ke Semenyih untuk menghadiri majlis kahwin di Semenyih, mahu sahaja saya terus ke Lenggeng. Itupun kami harus mandi di masjid jamek Semenyih dan menukar pakaian sebelum pergi ke majlis. Tengok-tengok khemah dah hampir bersih. Kami adalah antara hadirin yang paling lambat datang...



Dari stesyen keretapi ke masjid jamek

Meneruskan penceritaan selingan santai. Bersambung dari Sekitar majlis persandingan seorang sepupu di Bukit Damansara.




Selepas majlis persandingan, saya, isteri dan anak bermalam di rumah bapa saudara bersama ibubapa yang datang dari Muar. Hari Ahad baru kembali ke rumah sendiri di Bandar Tasik Puteri dan ibu bapa ikut bermalam sama. Esoknya, selepas isteri keluar ke pejabat, saya keluar bersama ibubapa yang mahu ke Kajang lalu turun di susur masuk berdekatan Muzium Negara. Dari situ saya berjalan kaki ke stesyen keretapi lama Kuala Lumpur lalu melihat-lihat apa yang ada.

Dari stesyen masuk ke bangunan Dayabumi lalu keluar menghala ke Central Market.



Pemandangan Sungai Kelang ke selatan.



Pemandangan ke utara...




Ruang pejalan kaki di luar Central Market yang kini berbumbung. Sesungguhnya laluan dari stesyen keretapi ke Dayabumi ke sini sering mengingatkan pada zaman muda saya suka berjalan tak kira siang dan malam melihat gelagat manusia sambil mencari entah apa yang saya sendiri tidak tahu terutama semasa lari dari rumah selepas SPM 1987 akibat bergaduh dengan bapa lalu menumpang di rumah kawan di Chow Kit.




Saya terus berjalan ke masjid jamek.









Tengok-tengok ada ceramah.




Selepas itu baru bersolat Zuhur. Selepas ini saya mahu membuat satu artikel di blogspot BERPETUALANG KE ACEH... tentang lebuhraya LATAR yang baru dibuka menghubungkan kawasan sekitar Templer's Park berhampiran Rawang sampai ke Ijok menghala ke Kuala Selangor.



Sekitar majlis persandingan seorang sepupu di Bukit Damansara

Seperti biasa apabila tamatnya penceritaan bagi sesuatu hari dalam siri "Menjejak kegemilangan lama Pantai Timur" saya akan membuat satu atau sejumlah artikel selingan. Tapi tu le semenjak dua menjak ni saya agak malas menulis di blogspots, salah satunya kerana memang terasa penat dan malas. Kedua kerana masih dalam proses menyiapkan buku tentang keluarga.

Kerja jadi bertambah dan lebih memenatkan apabila sambil itu saya harus juga mengubah siri "Berpetualang ke Aceh" kepada bentuk e-book format Epub untuk bacaan melalui alat-alat komputer tablet terutama Ipad. Saya juga baru dapat tahu tentang format percetakan yang digunakan di kilang jika mahu mencampur adukkan mukasurat hitam putih dan berwarna untuk menjimatkan kos. Lalu buku keluarga yang diberi tajuk "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" yang sudah siap penulisan dan rekaletak, sudah berbentuk buku pun cuma menunggu masa sahaja untuk dicetak harus diatur kembali menurut format lalu perlu diolah kembali juga rekaletak dan sebahagian isi. Allah!

Adapun cerita untuk hari ke 8 siri "Menjejak kegemilangan lama Pantai Timur" sudah diselesaikan 6 hari lalu... la ni baru nak buat selingan. Lebih 'menyedihkan' lagi, selingan pertama ini adalah tentang majlis persandingan seorang sepupu yang diadakan lebih 3 minggu lalu! Tapi tu le... nak tunggu penceritaan hari ke 8 yang memerlukan 3 buah artikel selesai baru boleh dipersembahkan. Tak pa. Biar lambat asalkan selamat. :]




Pagi Sabtu 25 Jun 2011. Kami bergegas ke rumah seorang bapa saudara di Bukit Damansara. untuk majlis persandingan seorang sepupu...



Kelihatan khemah-khemah dengan tempat duduk kosong.







Rupa-rupanya semua orang berada dalam rumah untuk tahlil.



Ia diadakan untuk keluarga terdekat dan kenalan rapat.




Pengantin, Dr Arief dan isterinya Dr Aime Salma turut sama mengambil berkat.





Selepas itu kami pun makan... perlu mengisi perut kerana selepas ini kami harus menolong...



Sambil itu tetamu untuk majlis persandingan sudah mula datang...




Paling seronok apabila saudara mara dari jauh juga menunjukkan muka. Dapatlah dibawa berbincang untuk menyemak isi buku keluarga yang sedang diusahakan.



Sampai satu masa perkarangan rumah penuh sesak sedangkan tetamu sudah bersilih ganti.



Sambil menolong menyambut tetamu terutama saudara mara dari jauh saya juga melihat-lihat di sekeliling.






Kelihatan di sini bapa saudara dari Singapura yang saya panggil Uncle Man melambaikan tangan. Alhamdulillah, datang juga saudara mara dari sana. Untuk makluman Uncle Man memiliki 19 adik beradik yang sebapa dan seibu!



Apabila saya masuk ke dalam acara membaling duit dan gula-gula baru hendak bermula.



Acara ini adalah tradisi keluarga sebelah ibu dari Johor. Ia dibuat untuk memeriahkan suasana seraya menggembirakan kanak-kanak.



Tapi tu le, orang dewasa pun ikut sama...







Tengok. Macam anak burung menunggu ibu burung suapkan cacing pun ada. Hehe... :]



Selesai acara baling duit dan gula-gula ada yang menarik nafas lega. Maklumlah tadi sampai berhimpit-himpit berebut-berebut. Sekarang dah kena urut le pulak...



Di luar pula DJ one-man-show meneruskan persembahan, kali ini disertai pengantin dan beberapa orang ahli keluarga.



Saya meletakkan anak saya Al-Rasyid sama untuk bagi dia leka. Saya harus keluar sebentar ke bandaraya kerana ada sejumlah orang Tariqat Ahmadiah dari Kelantan ingin berjumpa.

Malamnya majlis sudah selesai. Namun sejumlah ahli keluar terdekat masih ada.



Selepas solat kami bercerita tentang majlis persandingan yang diadakan dengan jayanya juga berbincang hal keluarga.



Rasyid sudah memakai baju tidur. Semoga kami sekeluarga terus diberkati Allah SWT di dunia dan akhirat. Semoga buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dapat menemui pembaca selepas hari raya... :]