Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Thursday, May 28, 2009

Akan datang... "Berpetualang ke Aceh" di radio IKIM 91.5 FM

Assalamualaikum semua. Siang tadi saya baru sahaja selesai membuat rakaman cerita tentang siri buku "Berpetualang ke Aceh" untuk disiarkan di radio IKIM (Institut Kefahaman Islam Malaysia) 91.5 FM nanti. Saya tidak pasti bila ia akan ke udara. Mengikut penerbit @ deejay Puan Fairuz yang menyelenggarakan sesi rakaman tadi, program tentang buku kelolaannya biasanya ke udara pada hari Isnin jam 9 malam. Kemudian ada siaran ulangan, saya sudah lupa hari apa tapi pada jam 1 pagi (atau 1 malam bergantung kepada cara anda melihat situasi).

Alhamdulillah sesi rakaman yang memakan masa setengah jam (ertinya setengah jam le saya layan bercakap ikut suka hati, hehe!) berjaya dibuat dengan spontan tanpa apa-apa persediaan kecuali saya telah menetapkan fikiran supaya tenang dan boleh menjawab apa sahaja soalan yang bakal dikemukakan. Selain itu saya ada membawa satu set buku siri "Berpetualang ke Aceh" agar boleh dijadikan rujukan jika timbul apa-apa pertanyaan spesifik yang memerlukan saya mencari balik di mukasurat manakah sesuatu perkara itu telah ditimbulkan.

Ternyata sesi dibuat tanpa soal jawab. Sebaliknya saya disuruh bercakap apa sahaja seorang diri sambil rakaman berjalan 25 minit. Pandai-pandai le mengatur kata-kata atau meluahkan apa sahaja yang perlu. Kekok juga bercakap tanpa arah panduan tetapi saya tetapkan dalam hati agar berkata apa sahaja dengan izin Allah sambil memohon kalam yang lancar. Habis 25 minit baru Puan Fairuz bertanyakan satu dua soalan. Kiranya sesi rakaman bertambah jadi 30 minit gitu.

OK. Sebenarnya, sambil itu saya ada membuat rakaman sendiri menggunakan kamera digital dengan isteri mengendalikannya. Ini kerana saya tidak mahu pisang berbuah dua kali. Teringat rakaman untuk program televisyen Resensi dalam rancangan Selamat Pagi Malaysia di RTM tahun 2007 di mana saya ditemubual secara teratur untuk mengenalkan siri buku "Berpetualang ke Aceh". Malangnya pengacara rancangan tidak tahu bilakah ia akan keluar kerana ini bergantung kepada penerbit. Bila ditanya jika saya boleh mendapatkan sesalinan hasil rakaman, katanya boleh. Tetapi kemudian terus senyap dan saya pun malas lagi bertanya.

Nasib baik kebetulan saya ada di depan TV satu pagi lebih kurang 3 bulan kemudian lalu baru terlihat rakaman itu ke udara di televisyen. Tetapi saya tidak dapat merekodkannya... kalau dapat tentu dikongsikan di blogspot ini. Lihat artikel lama Mengenang ulasan siri buku "Berpetualang ke Aceh" dalam program Resensi, Selamat Pagi Malaysia di RTM1 penghujung 2007...

Sekarang saya ada rakaman sendiri berbentuk video yang boleh ditonton ramai, bukan setakat suara yang bakal keluar di radio. Tetapi hasil yang bakal ke udara nanti katanya lebih elok kerana akan disunting mana yang patut kemudian ditambah pula ulasan deejay malah mungkin diminta sekali pendapat, komen atau ulasan dari orang lain lagi selain ditambah latar-belakang muzik berbau Islam yang sesuai.

Apapun akan diletakkan klip-klip video rakaman mentah (tanpa edit langsung dengan sebahagian isi mungkin tidak akan keluar langsung melalui radio) yang sengaja saya minta isteri supaya pecah jadi kurang 10 minit sekali rakam. Pada awalnya saya bercadang mahu meletakkan semua klip dalam satu posting mungkin esok lusa untuk tontonan pengunjung tetapi melihatkan bahawa setiap klip itu sendiri mungkin sudah cukup panjang, dan memakan masa untuk uploading, biarlah dilepaskan satu persatu dalam tempoh beberapa hari ini ya!

Bayangkan, nak masukkan klip video pertama yang mengandungi perbincangan candid (sebelum rakaman sebenar bermula) ke dalam YouTube pun memakan masa berjam. Walhal rakaman klip itu panjangnya kurang 2 minit. Saya rasa tadi saya mula upload sekitar jam 12 malam, dalam 15 minit kemudian baru siap masuk. Tetapi hingga ayat ini ditulis jam 2 pagi, ia masih diproses untuk ditukar ke format lebih sesuai agaknya untuk kegunaan YouTube.

OK le. Selesai semuanya nanti saya mula buat posting klip video ya. Selamat malam! :}
p/s: Baru check tadi pakai iZZinet Bandwidth Speed Test. Upload speed talian Internet saya cuma sekitar 190kbps. Sabo aje le...

No comments: