Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Sunday, February 13, 2011

Mencari makam Keramat Tanjung Medang di Sungkai

Seperti dijanjikan pada artikel Balik Muar Raya Cina : Makam Tok Laji dan Makam Raja Melewar tadi, ini ada cerita fresh dari Sungkai...


Siang tadi kami anak-beranak keluar lagi...


Seperti biasa Al-Rasyid cukup seronok apabila dapat berjalan. Sekarang ni dia suka berdiri seorang diri melihat pemandangan dari kerusi penumpang hadapan. Oh. Al-Rasyid cukup umur 1 tahun 4 bulan hari ini. Kiranya berjalan ni birthday present untuk dialah jugak.


Destinasi kali ini adalah Sungkai, Perak.


Singgah sebentar di masjid jamek dan ambil gambar. Lihat artikel Masjid jamek (Main mosque of) Sungkai di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART). Untuk makluman, apabila dicampur jumlah semua artikel yang sudah ditulis dalam kesemua blogspots saya ia adalah yang ke 2011, nombor tahun ini! :]


Kemudian kami pergi ke rumah seorang kenalan, saudara Azwal di Kampung Changkat Sulaiman. Beliau dan bapanya pernah membawa kami meninjau sejarah Kampung Tiang Bertarah, Puteri Buih dan Kota Laksamana tahun lepas. Lihat artikel lama Menyelesaikan bab Perak : Cerita sebenar Puteri Buih dan Tiang Bertarah di Sungkai berserta Kota Laksamana.


Kali ini Azwal mahu membawa kami meninjau satu makam yang dianggap keramat di satu bahagian terpencil Sungkai ke arah Banjaran Titiwangsa. Ibubapa dan isterinya ikut sekali bersama seorang saudara yang sanggup datang dari rumah keluarga isterinya di Tapah.


Kami singgah di rumah seorang tua yang tahu jalan. Isterinya ikut juga kerana orang tua itu sudah kurang pendengaran, kiranya isteri boleh jadi 'penterjemah' le. Kelihatan di sini cicak tokek yang menyorok di sebalik dinding rumah orang tua tersebut...


Perjalanan membawa kami masuk ke jalan kampung.


Kelihatan sebuah rumah yang menarik malah ada banyak rumah kampung yang tidak kurang cantik...


Kami perlu masuk lebih dalam ke bahagian kampung lama.

Sampai di hadapan sebuah rumah kami berhenti.


Dari rumah ini kami mahu berjalan kaki. Tetapi hujan mula turun lebat.


Terpaksalah kami bertandang sebentar.


Nasib baik hujan berhenti setengah jam kemudian (atau hampir sejam?). Perjalanan kaki pun dimulakan. Orang perempuan menunggu di rumah kecuali isteri saya yang ikut sama bersama anak.


Lihatlah bagaimana keadaan jalan...


Perlu turun ke sungai.Dah... kena jadik badak berendamlah pulak...


Naik ke tebing.


Kami perlu meredah hutan semak-samun dan belukar...

Namun setelah beberapa lama berlegar-legar di beberapa bahagian hutan kami tidak dapat menemui makam yang dicari. Rupa-rupanya orang tua atau pakcik tersebut kali terakhir sampai ke sini 40 tahun lalu tidak dapat memastikan dengan tepat kedudukan. Difahamkan satu banjir besar sekitar tahun 2004 pula mungkin telah merubah keadaan.


Nak tak nak kami terpaksa mengalah. Hari pun semakin lewat dan pakcik yang penglihatannya juga semakin kurang sudah kepenatan. Namun kami keluar dengan senang hati kerana sekurang-kurangnya sudah mencuba sehabis boleh.


Beginilah keadaan saya siang tadi. Dah kena masuk sungai, terpaksalah pakai seluar pendek. Itupun Al-Rasyid turut basah sampai ke pinggang. Beg gantung saya pun tenggelam.

Apabila keluar baru tersedar, ada sebiji bateri kamera bersama dua kad memori terkena air, beg duit dan isi pula langsung basah kuyup. Nasib baik kamera baru saya pegang tinggi atas tangan. Tak mahulah rosak lagi seperti berlaku pada kamera terdahulu di Beting Beras Basah. Ketika itu saya juga sedang mengendong Al-Rasyid sebelum masuk ke dalam air. Dalam keadaan menjaga anak saya terlupa memikirkan keadaan barang yang dibawa...Dalam perjalanan keluar dari kampung kami turun sebentar di satu pondok.


Kami mahu membuat anggaran kedudukan sebenar makam berdasarkan kata-kata penduduk. Seharusnya ia lebih dekat jika kami menyeberang sungai dari sini terus masuk ke hujung kawasan yang dipanggil Tanjung Medang. Tetapi kawasan sini dalam airnya, mungkin kena tunggu musim lain apabila air surut.Jalan tadi diambil agar kami dapat menyeberang bahagian sungai yang kurang dalam. Tetapi ia lebih jauh dari makam dan dalam keadaan makam kurang bertanda, mungkin diliputi lumpur dan tanah, bukan senang hendak mencari bila dah penat jalan jauh meredah hutan belukar apalagi lewat petang selepas hujan dalam keadaan diserang pacat dan sebagainya. Tak mengapalah. Insyaallah kita akan cuba di lain waktu dan keadaan. Kelihatan di atas sebuah rumah yang ada bentuk lidah tergantung apabila memasuki jalan utama kembali ke selatan. Lihat Sebuah rumah besar tinggal di Sungkai (An abandoned big house in Sungkai).


No comments: