Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Friday, May 09, 2008

Reunion bilik 51C "A"Level Batch 7 (tahun 1988)...

Semalam, buat pertama kali setelah 20 tahun, ahli bilik 51C zaman kolej saya membuat reunion. Sayangnya kamera digital murah saya tidak dapat menangkap elok gambar waktu malam... Ini pula gambar yang dapat ditangkap menggunakan handphone saya... Cukuplah 3 keping... Harap kawan-kawan lain yang ada membawa kamera-kamera lebih canggih nanti dapat meng e-mail gambar-gambar yang lebih elok supaya dapat dikongsi semua terutama yang tidak dapat hadir kerana berjauhan seperti Raja Nurshirwan @ King di New York dan Farid @ Chicken di Vietnam...




8 comments:

Pootz in Boots said...

Hei dahlink!! Are those Azmil Merican, Fique and Paqua?
Mised those chums!!!

Radzi Sapiee said...

Yep... Originally 15-16 of us confirmed to come for the reunion. Just King @ Raja Nurshirwan couldn't make it as he is based in New York. This year so far he had taken leave twice to balik kampung jadi dah takda kuota le agaknya kot... Farid @ Chicken plak got some work in Vietnam for the day so had to miss out.
The date last night was chosen to accomodate our friend John Toilet (hehe! marah panggil Toilet padahal kat JB dia ni hotshot lawyer, kira selalu gak deal ngan Gani Othman n d gang, hehe!) who happens to be in KL on the 7th and 8th May.As almost all the rest are based in Klang Valley so why not accomodate him...
Anyway the attendance included
1) Fique
2) Azmil Merican @ Tonga
3) Nasri @ Nash
4) John Toilet (keep forgetting the real name, hehe!)
5) Adik (cheh... Baru aku tahu dia buat men's apparel for Munawarah with his former darling who handles the muslimah part, hehe! Haji wooo, muka dah macam mat dek dah...)
6) Atuk @ Shamsul (for the record Kak Aina Emir just called me today... And she mentioned your name and Fique as being close to her family... Patut le hang tanya if aku will go ahead do something for Karnadya!)
7) Amirul (hmm... Really bro, I'm quite surprised at your current shape... Come on man, you're ex-RMC... Budak askar woo... Get in shape le wooiii, for your own good you know)
8) Apek (what are you doing in Accenture anyway?)
9) Nik Rashes (waa... vice-pres aa... Hardworking banker le tu. Gud for you)
and 10) me of course...
It happened that I brought 3 sets of my trilogy of books. That makes 9 books to be given to each present, alhamdulillah... Macam tau-tau aje...

Those who earlier said they would come but couldn't make it...
11) Mangor... (man... What happened?)
12) Salleh
13) Zaint
14) Mutt
15) Jim Bates (hehe... Padan muka engkau tak datang, habis semua budak kutuk engkau pasal jimbit, sapa suruh tak datang, kan tak boleh jawab dah? Hehe!)...

Sapa lagi aku miss apart from King and Chicken yang memang couldn't make it from the start...

Mutt n Zaint couldn't make it is not much surprise as dulu pun diaroang lagi banyak hangout dengan budak bilik lain especially geng Auk...
Now that you mention it, I'm starting to wonder, was Paqua in 51C? Come to think of it, he might although he, Zaint and Mutt moved out a few months later to be closer to geng ex MCCK and Alam Shah.
That's all my report... Chip in guys. Perhaps in the future we'll have some sort of picnic outing in Janda Baik? Perhaps we'll get as much as possible Batch 7 people to come along? I can ask Syed Hussein Al-Attas to use his place in Janda Baik, Insyaallah!
And for those interested in mystery and ghost-hunting, maybe we can fix something... Uncle of the Seekers fame, son of Syed Hussein is staying there. He got all his stuff along too.
For plain adventure, I'll show you some neat places in Janda Baik. Over to u guys! :]

Taufiq Khalid said...

Was Paqua in 51C? Jeez, I cannot remember la.

Reunion Pictures... alas, Atuk lost all his pictures shot in his "manly" professional camera and we now have to supplicate Nash for the pics taken in his small camera... Ahh, how the mighty have fallen...

BTW, John's real name is John DeToillete Great Tong. I have no qualm making fun of him on the net because he doesn't know how to use the internet, so wouldn't be able to respond hehehe... It's machismo thing for these litigation lawyers, you know.

Have you noticed how hot it is getting? Janda is a good idea. Especially for Dudas. For married Jimbetians it might be a little tricky la, beb.

Taufiq Khalid said...

Oh, BTW, hello Puti Mazura!

Anonymous said...

Was Paqua in 51C? Thot he was there just to woo Notts...with that Chicago song..?

Janda for Dudas ok la. For married people, susah skit la, bros. Nak dapat TOL (temporary outing licence) skg nih a tad difficult. You know, at this age where life begins (supposedly..).

Oh, and Puti, you're expecting another one? Si Azman tak bagi hang rileks ke...?

Shamsul Yunos said...

woo hoo...thanks for the report and pix, sorry about losing my pictures...

say hi to auntie Aina when you see or talk to her....I am friends with her son so its auntie for me he he.. boleh rasa muda skit

Pootz in Boots said...

Hei Fique!!! I am supposed to be contacting you via facebook tapi malas la nak log in.... byk sampah sarap dalam tu.... Nama John Toilet tu bukan ke Mohd Faizal bin Ahmad? Celaka korang ek?
Errr... Paqua had hots for Notts? Bukan ke Mutt yang had hots for Notts? Whatevaaa....
And saper yang tanya pasal me expecting tu? Cheh, lama dah rehat... first and second one dulu 7 years gap la....
Hei... we must get together soon la dudes and duddettes!!!

Radzi Sapiee said...

Hehe Atuk... So you know the family then... Auntie Aina? When I called her Puan Aina, she insists I call her Kak Aina... Is that supposed to make her younger or is it supposed to make me feel older? Hehe...
Jeez... Put knows John's real name? Malu pulak aku sebab asyik lupa... Then again John Toilet rocks the boat more than Faizal would wouldn't it... Cheers to you guys anyway... Perhaps an A Level Batch 7 free for all meet will be coming soon enough! :]