Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Tuesday, May 29, 2007

Mari bersama war-warkan "Berpetualang ke Aceh"


Assalamualaikum para pembaca sekalian terutama kawan-kawan dan mereka yang mengenali saya tak kira di manakah anda berada. Perhatikan gambar di atas... Apa macam, cantik tak?
Adapun gambar ini adalah poster promosi untuk siri buku "Berpetualang ke Aceh" atau BKA yang dicipta hasil cetusan ilham pagi Ahad semasa berehat seorang diri di sebuah rumah keluarga di Kajang. Sekadar mengingatkan, BKA I dengan sub-title "Mencari Diri dan Erti" (berkulit kuning) telah diterbitkan Jun 2006 sementara BKA II "Membela Syiar yang Asal" (berkulit hijau) baru siap dicetak 2 minggu lepas dan sedang memasuki pasaran. Lalu beberapa keping poster ini dengan saiz kertas A3 telah dicetak kemudian diserahkan kepada pihak pengedar petang Isnin keesokannya.
Saya rasa ramai yang sedia maklum bahawa saya adalah seorang penulis dan penerbit bebas yang kekurangan dana lalu mengharapkan cakap-cakap orang atau word of mouth untuk mempromosi siri buku BKA. Maka penerbitan poster ini adalah usaha julung-kali bagi pihak saya untuk merancakkan minat awam terhadap siri buku ini.
Di sini, saya ingin mengajak semua pihak malah meminta jasa baik saudara dan saudari sekalian supaya turut bersama memeriahkan usaha mempromosi siri buku "Berpetualang ke Aceh". Caranya mudah... Ikut sahaja langkah yang diberikan di bawah:-

1. Doube-click (atau click butang mouse sebelah kanan dan open in new window) pada gambar poster di atas, nescaya poster itu akan di load kan kepada komputer anda dalam saiz file yang asal.

2. Save gambar yang keluar... Oh... Sebenarnya masa click butang mouse sebelah kanan tadi, ada pilihan save picture as. Nak gunakan ini pun boleh...

3. Print menggunakan mana-mana printer... Pastikan gambar telah di set-up supaya tidak senget atau terkeluar fokus dan sebagainya. Nak bagi warna boleh, hitam-putih pun boleh.

4. Tampalkan di bilik anda, tempat kerja atau mana-mana yang orang boleh nampak. Lebih elok lagi di tempat-tempat yang menjadi laluan orang ramai tetapi janganlah sampai melanggar undang-undang atau menyemakkan pandangan masyarakat OK.
Kalau ada sesiapa nak buat jadi poster kat baju pun boleh. Saya tak melarang asalkan jangan dijadikan kertas mengesat najis atau apa-apa yang sewaktu dengannya.
Dari segi hakcipta, saya dengan rasminya memberikan kebenaran untuk poster ini digunakan SECARA BAIK oleh mana-mana pihak. Hakcipta segala hasil kerja saya dipelihara Allah SWT. Hasbunallah wa nikmal wakil... Cukup Allah sebagai wakil ku, insyaallah!

5. Sampaikan ini kepada kenalan dan kawan-kawan lain. Inilah salah satu cara yang saya mampu buat untuk mempromosikan siri buku "Berpetualang ke Aceh".
Yang utama bagi saya adalah supaya lebih ramai orang dapat berkongsi cerita-cerita tertera di dalamnya, lalu kita wujudkan kesedaran akan kegemilangan sejati bangsa Melayu Islam dengan menghidupkan Mim (siapa yang faham, fahamlah...) dalam diri kita lalu diketengahkan ke peringkat negara, Insyaallah! :]

No comments: