Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Thursday, May 22, 2008

Kembara Negeri Sembilan... Mandi air panas dahulu di Hulu Langat untuk "mengambil" kesegaran...

OK... Seperti yang dijanjikan dalam posting Mukadimah journo kembara Negeri Sembilan yang akan datang... 3 hari lalu, sebaik sahaja selesai segala yang berkaitan proses penceritaan pengembaraan terbaru ke Pantai Timur... Biar ditampilkan satu bentuk penceritaan baru iaitu dengan membuat klip video ala kembara ala dokumentari perjalanan di TV pula! Berdasarkan satu perjalanan ke Negeri Sembilan yang buat Ahad lalu...

Tetapi sebelum kita boleh pergi lebih serius untuk meneroka cara penceritaan terbaru ini serta tempat-tempat menarik yang terpilih di dalamnya, biar dipamirkan dahulu klip-klip video yang diambil di kolam air panas batu 16, Hulu Langat, Selangor ya! Dalam perjalanan untuk masuk ke Negeri Sembilan melalui Kuala Klawang iaitu di daerah Jelebu. Kiranya mahu "mengambil" kesegaran sebelum perjalanan jauh seterusnya... Sila!





Sebelum masuk ke kolam air panas pastikan beberapa perkara... Adapun kucing, anjing serta burung dilarang masuk. Tetapi tidak ada larangan bagi beruk!






Seronoknya mandi air panas! Sampai tak peduli nampak perut yang "derhaka" kerana mahu "memboroikan" diri semenjak kebelakangan ini... Dan seterusnya cara-cara membuat air basuhan kaki untuk mengubat penyakit ketulahan si Maharaja Cina! Mungkin akan diekspot ke merata dunia? Heh! :]

7 comments:

Anonymous said...

Walaweh bro....sexy lerrr......kehkehkeh

Merbawi

Anonymous said...

salamssss .. .. menarik menarik .. .. terbuka sungguh fikiran yang memegang peran di dalam vc kali nie .. .. seronok juga melihatnya .. .. ;-) .. ..



Jiwa

Anonymous said...

salam bro..
sy ingat bro kena diet seimbang sikit la.. banyak lemak tu kehkehkeh.
mandi dah, memanjatnya bila pulak? (gue bercanda jek heheh)

hazratji

Anonymous said...

Assalammualaikum MS,

Woiiii....dah put on weight nampak, ini mesti terlebeh minum teh tarek niii...tembam dah sedara fakir niiii...hehehe.....jaga kesihatan tu nanti tak handsome pulakkkk heheee...

AbuMukmin.

Radzi Sapiee said...

Wassalam semua... Aiselehe lehe lehe lehe lehe...
Ataupun ela ela ela ela he he he he, my umbrella, he he he he (kot cam tu lagunya, aku bantai je...)

Hehe... Seronok main layan kepala gila ni... Nampak memang macam tak senonoh tetapi di sebalik layan gila sehingga tak control hensem langsung lalu terpapar le keboroian terbaru tu le keluar gerak hati yang bersih lagi jujur. Sebab buat mende bukan kerana nak tunjuk terror atau bagi nampak baik sentiasa tetapi follow Qada dan Qadar walaupun zahirnya kelihatan buruk belaka...

Apapun, bab perut n lemak tu memang benar... Memang nak kena bantera tu... Insyaallah, step by step... Ela ela ela ela he he he he... Hehe! :]

zam said...

:)

Anonymous said...

layan bro ... layan :)

-awanbadai-