Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Sunday, July 01, 2007

Promosi dengan poster baru

Bunting @ poster baru digantung pada tiang Jalan Melaka di hadapan stesyen LRT Masjid Jamek. Cantik tak? Kelihatan juga kit promosi buku yang tersendiri termasuk tikar mengkuang buruk yang digunakan untuk membungkus buku di dalamnya.
Kebetulan memang ada kaitan antara Aceh dan Melaka. Malah salah satu tajuk bab dalam buku "Berpetualang ke Aceh: Membela Syiar yang Asal" ialah "KeSultanan Melaka: Kesinambungan Aceh ke Pasai"!


Rasanya tajuk artikel kali ini sudah cukup terang... Lagipun gambar di atas pun cukup jelas untuk menerangkan segala-galanya.
Dalam "Berpetualang ke Aceh" tour run 3, telah dinyatakan bagaimana bunting poster terdahulu telah hilang di Shah Alam hari Selasa lalu ada hikmahnya. Apakah hikmahnya? Salah satu yang paling utama, muncul design baru poster yang lebih terang menarik perhatian keesokannya harinya... Itulah poster yang gambarnya menjadi penghias bahagian atas blogspot ini yang mana sesiapa pun boleh klik lalu dapat file JPEG saiz sebenar yang boleh digunakan untuk simpanan peribadi... Atau buat printing sendiri dan gunakan untuk war-warkan kewujudan siri buku "Berpetualang ke Aceh" ke seantero jagat raya ya...
Di sini biar saya letak beberapa gambar melibatkan bunting @ poster terbaru ini ya... Sekadar supaya dapat gambaran betapa jauh ia telah 'melancung' di sekitar Kuala Lumpur walaupun baru sahaja diterbitkan beberapa hari lepas... Sila! (Suka sangat pakai perkataan sila... Elok le tu... Kalau ajak bersilat karang, ada pulang yang jadi abu, ada yang jadi arang. Heh! ;])




Hari Rabu, setelah kehilangan bunting lama hari sebelumnya. Saya tidak sabar untuk menerbitkan bunting baru... Nasib baik ada gerak ilham dan input daripada kawan-kawan. Dan nasib baik ada kedai di kawasan Chow Kit yang boleh membuat bunting yang ditempah jam 2 petang sehingga siap jam 6.
Maka sebaik sahaja siap, saya terus membuat test-run... Di kedai Khazanah Fathaniyah, tempat saya melancarkan siri buku BKA 9 Jun lalu.
Nak tahu hubungan saya dengan pihak ini, sila klik Ustaz Wan Saghir, Khazanah Fathaniyah, perjuangan Islam dan aku.

Tengok... Kan dah ada peminat!


Bunting diletak di hadapan Plaza Safuan di kawasan pasar Chow Kit pula... Sementara menghabiskan sepinggan rojak tauhu dan tepung udang diikuti segelas kopi hitam panas...




Bunting juga sempat diletakkan di dalam bangunan bazar berhadapan Kompleks Pertama, di hadapan kawasan membuat Thai Massage...
Mau masat ka?... Kap kun kraappp!!! (Bantai aje le Labu!!!) Memang saya mau masat, badan saya penat... Tapi malam tu tak jadi sebab ada problem air-cond, jadi kedai tutup cepat...


Lalu terpaksalah saya balik ke Ampang tanpa mendapatkan masat... Sempat pula meletakkan bunting dalam LRT tanpa mempedulikan segala muka hairan yang memandang!


Keesokannya hari Khamis, saya ada appointment untuk membincangkan ulasan buku BKA oleh sebuah majalah yang berpejabat di Jalan Kampung Attap berhampiran menara UMBC. Sempat membuka kit promosi di restoran di bawah sementara makan ringan...


Selepas itu singgah sebentar di Central Market... Bukak bunting kat tempat pelukis Iedet pulak. Untuk cerita berkenaan CM, masuk sini... Central Market pula jadi port terbaru "Berpetualang .


Bunting diletakkan di hadapan kedai buku Pustaka Rezeki Harapan menghadap Masjid India. Kedai ini juga ada menjual siri buku BKA selain memiliki koleksi banyak buku-buku agama terutama yang berunsur Tasawuf daripada Indonesia.


Tu dia... Depan Minerva kat Jalan Tuanku Abdul Rahman pun jadi... Mesti orang pelik, macamana ada promosi style cam ni kat sini. Kalau kat London lain le, selamba je orang boleh jalan-jalan ronda satu bandaraya letak papan iklan kat badan...


Dan akhir sekali untuk hari Khamis itu, promosi di hadapan stesyen LRT Masjid Jamek. Saya setakat meletakkan bunting dan kit promosi dengan harapan orang yang lalu-lalang akan terbuka fikiran untuk membaca siri "Berpetualang ke Aceh". Bila-bila masa boleh beli di kedai-kedai berdekatan di Jalan Tuanku Abdul Rahman atau MPH dan Popular Bookshops seluruh Malaysia. Tak sangka pula, ada yang berminat dan bertanya sehingga terus membeli kedua-dua BKA I dan BKA II daripada saya di situ juga!

Saya mula seronok membuat promosi jalanan sebegini lalu bercadang untuk membawa kit promosi "kesayangan buah hati jantung intan" ini dan membukanya di hadapan Masjid Jamek pada waktu makan tengahari sebelum solat Jumaat. Tetapi kita hanya merancang sedangkan Allah jua menentukan.
Rupanya, perasan teruja membuat semua ini sehingga sanggup naik ke Bukit Fraser dan merata tempat hampir tanpa henti telah menyebabkan saya demam dan sakit-sakit badan pagi Jumaat. Maka itu saya terpaksa berehat di rumah dan kurangkan berjalan sampailah sekarang... Hari Ahad pula mesti pergi ke Bukit Damansara untuk menghadiri majlis perkahwinan seorang sepupu.
Apapun, tetap ada hikmahnya berlaku demam dan sakit-sakit badan yang memendekkan langkah ini... Salah satunya, saya dapat duduk di rumah lalu membuat updates juga pembaharuan dalam rekabentuk ketiga-tiga blogspot saya iaitu blogspot ini, BERPETUALANG KE ACEH serta SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).
Sedar tak sedar, saya juga telah berjaya menyiapkan artikel ke 130 dalam blogspot ini sejak ia bermula operasi hujung tahun lepas. Dan insyaallah selepas ini saya akan membuat posting ke 131, satu nombor yang sering saya kaitkan dengan home sweet home yang amat didambakan selama ini!

No comments: