Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Tuesday, January 29, 2019

Jejak empayar Funan dan kerajaan-kerajaan berkaitan - Berjalan pusing Bangkok sebelum bermalam dalam kereta api ke selatan

Malam ini, sementara terdapat sisa-sisa tarikh 29 Januari ingin saya melepaskan cerita perjalanan hari ke-10 bersama keluarga di Cambodia dan Thailand. Sepatutnya ia sudah siap lalu dapat disiarkan petang tadi. Tetapi saya menghadapi masalah power chord laptop rosak setelah beberapa lama menulis artikel-artikel sokongan di blogspot BERPETUALANG KE ACEH dan SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART)

Ini dilakukan di perpustakaan ISTAC (Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam) selepas berjumpa penyelia tesis saya, Profesor Ulung Datuk Dr Osman Bakar waktu pagi. Power chord didapati rosak setelah keluar makan tengah hari di kawasan berdekatan lalu saya menyambung penulisan sehingga bateri laptop mencapai tahap kritikal sekitar jam 3.15 petang. Selepas Maghrib  baru bersempatan membeli power chord baru lalu menyambung penulisan beberapa lagi artikel sokongan di rumah. Sekarang bolehlah disambung penceritaan daripada Jejak empayar Funan dan kerajaan-kerajaan berkaitan - Jumaat di Ayutthaya dan kawasan menghadap kiblat.Pagi Sabtu 1 Disember 2019 jam 7.58. Kami anak beranak bersedia untuk berjalan keliling Bangkok.


Sasaran kami adalah tempat-tempat dengan kesan sejarah di pusat lama bandar raya Bangkok.


Dengan berjalan kaki kami menyusuri satu jalan utama yang menurut Google Map terletak selari dengan Sungai Chao Phraya kami menuju ke selatan...


Tidak lama kemudian sampaila ke satu kawasan di bawah jambatan.


Berdekatan itu terdapat sebuah jeti untuk bot tempahan khas pelancongan. Dapatlah menikmati pemandangan di sekitar sungai. Lihat Chao Phraya river from Tha Chang Wangna in Bangkok.


Perjalanan ke selatan diteruskan dengan memasuki kampus sebuah universiti.


Sambil buat short cut kami dapat menikmati lagi pemandangan tepian sungai. Lihat Enter the Thammasat University.


Setelah beberapa lama baru terjumpa jeti untuk perkhidmatan feri ke seberang sungai.


Kami pun menaiki untuk ke bahagian barat Bangkok. Lihat Ferry to Thonburi.


Di bahagian barat yang pernah menjadi pusat kerajaan awal Thailand sebelum Bangkok diasaskan di timur Sungai Chao Phraya tahun 1782 kami singgah di kuil ini. Lihat Wat Rakhang Kositaram, Bangkok.


Namun tujuan utama kami adalah satu tempat lain 2 km lagi ke selatan. Setelah lama berjalan kaki kami menyambung dengan menaiki tuk tuk.


Tujuan kami itu adalah sebuah masjid yang dikatakan paling awal berdiri di Bangkok.


Namun semasa didirikan lebih 330 tahun lalu Bangkok pun belum lagi wujud. Ketika itu kawasan ini adalah suatu penempatan di bawah pemerintahan kerajaan Ayuthia (1350-1767 Masihi). Lihat Masjid (Mosque of) Ton Son, Bangkok.


Di halaman hadapan masjid disemadikan jasad beberapa orang tokoh Muslim yang pernah memegang jawatan-jawatan penting kerajaan. Ini termasuk pengasas masjid, seorang ahli keluarga Sultan Sulaiman  (memerintah Singgora di selatan Thailand1642-1648. ). Lihat artikel-artikel berikut :-


Dekat masjid terdapat satu dewan untuk komuniti Muslim tempatan.


Di dalamnya terdapat gambar-gambar lama masjid juga mimbar-mimbar terdahulu. Lihat Dewan komuniti Islam dekat Masjid Ton Son (Muslim community hall near Ton Son mosque). Tentang siapakah itu Sultan Sulaiman boleh rujuk artikel lama Misi jejak Aceh-Langkasuka : Masjid Kerisek, makam Sheikh Abdul Samad dan kota atas bukit Singgora.
Perjalanan diteruskan dengan berjalan kaki ke jeti terdekat. Sebelum jeti terdapat sebuah kuil dengan menara tinggi yang boleh dilihat jauh daripada beberapa bahagian Bangkok. Lihat  Wat Arun Ratchawararam, Bangkok.


Setelah beberapa lama sampailah masanya untuk menyeberang kembali ke bahagian timur Bangkok. Lihat Getting back to eastern side of Bangkok.


Sampai sahaja ke seberang sana kami terus mendapatkan tuk tuk.


Ia bergerak laju melepasi kawasan istana agung Bangkok. Kami rasa tidak perlu lagi melihat kawasan ini dan sekitarnya kerana sudah dilihat dalam perjalanan dengan kereta sendiri penghujung tahun 2017. Rujuk artikel lama Jejak Langkasuka-Siam Lama-Srivijaya - 'Menghidu aroma' sejarah lama Bangkok sebelum kembali ke arah selatan.


Sebaliknya kami terus ke muzium utama yang terletak di bahagian utara pusat lama Bangkok.


Di dalamnya terdapat artifak-artifak daripada kerajaan-kerajaan awal yang pernah wujud di Thailand. Atau memiliki wilayah dalam sempadan moden Thailand. Lihat Muzium Nasional (National Museum of) Bangkok.
.


Kami ke sana untuk 'melangsaikan' hutang daripada setahun sebelum itu. Ini kerana tidak berkesempatan singgah pada penghujung tahun 2017 disebabkan masalah mendapatkan tempat letak kereta. Bila cuba dicari tahu-tahu sahaja kami sudah bergerak jauh disebabkan sistem jalan sehala. Ia menjadi lebih rumit apabila ada jalan yang boleh membawa kembali ke muzium pula ditutup polis sehingga kami hampir disaman akibat cuba lalu.


Kali ini baru bersempatan meneliti segala artifak di dalam muzium termasuk ini untuk dibandingkan dengan artifak serupa pernah kami lihat di Chaiya berdekatan Segenting Kra di selatan Thailand.  Ini adalah berkenaan patung Buddha yang mengandungi inskripi atau tulisan yang dikenali sebagai Prasasti Grahi. Lihat artikel lama Jejak Langkasuka-Siam Lama-Srivijaya - Chaiya/Cahaya/Jaya/Grahi : Tempat permulaan Empayar Srivijaya 1,400 tahun lalu?.


Kelihatan yang di sini lebih autentik berbanding di muzium Chaiya. Apapun ia memang berasal dari Chaiya. Cuma ada kekeliruan apabila ada menyebut yang asli adalah di muzium situ, ada pula kata di  muzium Bangkok.


Dengan penelitian itu serta pemerhatian terhadap artifak-artifak utama lain di muzium Bangkok selesailah misi kami di ibu kota Thailand ini. Seperti di muzium nasional Cambodia  (lihat Jejak empayar Funan dan kerajaan-kerajaan berkaitan - Kehebatan kota Phnom Penh) saya mengambil gambar setiap artifak penting berserta penerangan/maklumat tentangnya untuk simpanan peribadi. Kembali ke hotel terus bersiap untuk keluar.


Sebetulnya kami sudah check out sebelum keluar berjalan kaki waktu pagi. Kami cuma perlu mengambil beg-beg yang ditinggalkan dalam bilik khas lalu mendapatkan teksi ke pinggir barat Bangkok dekat jam 2 petang.


Alhamdulillah terus mendapatkan van untuk ke Petchaburi  134 km ke arah selatan dari Bangkok.


Kami lepak lama di Petchaburi termasuk memanjat sebuah bukit yang memiliki sejarah tersendiri. Dekat jam 7 malam naik kereta api untuk bergerak lebih jauh ke selatan.


Kami singgah di stesyen kereta api Hua Hin lalu makan malam di sebuah kedai halal...

Adapun persinggahan dapat dilakukan kerana tersilap mengambil kereta api. Ia  adalah yang dijadualkan sampai lebih awal tetapi ternyata lewat sehingga kami menyangkakan itu kereta api kami lalu terus naik sebelum ia bergerak. Apabila kesilapan disedari kami disuruh turun di stesyen seterusnya iaitu di Hua Hin untuk menunggu kereta api yang betul. Di dalam kereta api itulah kami anak beranak bermalam sehingga sampai ke destinasi seterusnya jam 10 pagi...


No comments: