Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Thursday, July 31, 2008

Nombor 131 dan gerak penceritaan seterusnya...

Aduh... Cerita nombor 131 lagi. Apa le si Merah Silu ni... Tak habis-habis dengan nombor 131, nombor home sweet home konon. Tak pa... Lepas aje le... Bukan kacau orang lain pun ya tak?



OK. Ini adalah gambar meter motosikal diambil beberapa hari lalu. Alamak, lupa pula hari apa... Samada Ahad atau Isnin kot... Hmm... Mungkin juga Selasa. Tak apa...

Apapun saya sebenarnya terasa nak berkongsi rasa apabila terlihat meter motosikal menunjukkan nombor 131, satu nombor yang ada makna tertentu buat saya... Ketika itu saya dalam perjalanan dari Ampang Utama mahu ke pusat bandaraya Kuala Lumpur... Hampir sampai ke simpang Jalan Jelatek, ternampak pula meter menunjukkan nombor ini! Terus saya ke tepi untuk mengambil gambar. Gila ke hapa? Duduk atas motosikal besar tepi jalan pakai helmet pakai goggle lepas tu ambik gambar meter motosikal sendiri. Apa daa....

Kebetulan pula sebelum keluar rumah hari itu, saya baru sahaja menyelesaikan proses editting buku ketiga saya "Berpetualang ke Aceh: Sirih Pulang ke Gagang?" sehingga tamat mukasurat 131 sebelum berhenti untuk keluar. Apakah ini kebetulan semata atau ada yang tersurat dan tersirat?

OK... Sekitar 2 bulan lalu kalau tak salah ingatan, saya ada menyebut bahawa saya tak akan keluar mengembara lagi buat satu tempoh yang lama, mungkin sehingga saya kembali selesa berumahtangga, insyaallah kalau diizinkan Allah sebelum masuk tahun Hijriah akan datang. Adapun ketika itu, saya baru juga selesai menutup proses pengembaraan post-BKA atau siri pengembaraan seluruh Semenanjung Malaysia yang dibuat selepas selesai menyajikan ketiga-tiga buku dalam trilogi siri novel "Berpetualang ke Aceh". Lihat cerita-ceritanya dengan memasuki link-link di sidebar kanan bawah...

Fikir saya, sebaik sahaja selesai menyajikan cerita-cerita tentang bahagian ketiga pengembaraan tersebut iaitu perkelanaan ke Pantai Timur, maka saya mahu menyajikan pula satu siri cerita lama tentang perjalanan tak disangka ke Singapura yang dibuat pada awal bulan Syawal pada penghujung tahun 2006 diikuti kisah perjalanan dan apa yang berlaku semasa membuat umrah ke Mekah dan ziarah ke Madinah pertengahan tahun 2005. Sedikit cerita bergambar tentang perjalanan ke Singapura itu pernah diletakkan di dalam sebuah forum kegemaran saya di Internet tetapi hilang kesemuanya apabila satu bentuk gangguan menyebabkan 11 mukasurat thread "Berpetualang ke Aceh" (boleh masuk melalui link ini Forum Rawatan Alternatif... Soal-jawab Berpetualang ke Aceh... ) lenyap kesemuanya!

Ketika itu awal 2007 begitu, thread tersebut sudah masuk sekitar 120 mukasurat. Kini ia telah mencecah 324 mukasurat. Apapun, saya rasa elok juga cerita tentang perjalanan ke Singapura itu dikongsi di blogspot ini pula kerana rasanya di sebalik perjalanan itu, ada sesuatu yang perlu dirungkai... Tentang nasab salasilah diraja Jawa bercampur Bugis, ada kena-mengena pula dengan ingatan terhadap kekasih lama Mas yang saya percaya kehilangannya dari hidup saya kini diganti oleh Nur kedua! Kemudian baru boleh dilepaskan cerita tentang umrah 2005 yang setakat ini belum pernah diabadikan dalam bentuk penulisan di mana-mana!

Tak disangka, dalam celah-celah hendak menyiapkan penceritaan bahagian Pantai Timur pengembaraan post-BKA, terjadi pula perjalanan ke Negeri Sembilan bersama saudara Zaidi @ PerpatihTulus yang menyaksikan buat pertama-kalinya muncul penceritaan di blogspot ini melalui klip-klip video pula! Perjalanan yang berlaku kurang lengkap kerana tidak sempat menziarahi beberapa lokasi yang terpantul dalam hati lalu perlu disambung dan telah pun dilakukan sebulan lalu diikuti satu perjalanan ke Pulau Besar pula. Oh, di celah-celah itu juga saya sempat pergi lagi ke Perak bersama sepupu saya Nizam dan kawannya Asri.

Siri-siri perjalanan yang muncul tiba-tiba ini menyebabkan ia juga harus diceritakan di sini sebelum gerak penceritaan lain dapat disambung. Kini, baik penceritaan perjalanan ke Negeri Sembilan mahupun sambungannya, juga perjalanan ke Perak dan Pulau Besar semuanya telah selesai diceritakan di sini. Selepas ini bolehlah dimulakan proses penceritaan perjalanan tak dirancang ke Singapura penghujung 2006 sebelum saya cuba mengingati apa yang berlaku di Mekah dan Madinah pertengahan 2005 ya! Selamat malam... :]

5 comments:

PerpatihTulus said...

ingatkan ke mana menghilang, call pun tak angkat.. rupanya tengah layan motor.

Anonymous said...

ehek...ehek....

mana nak angkat handphone....tgh riding beb....hehehe

Merbawi

Radzi Sapiee said...

Hah? Ya ke ada call? Tak dengar pun, hehe! Miss call pun tak nampak.
Ish... Aku tersesat kat area Gemas plak nih... Saja je lepak sehari dua sebelum balik KL kot? Hehe...

tarabas said...

130 dari 174,000 mungkin? walahualambissawab

Radzi Sapiee said...

Hehe... 131 ni ibarat geng kayu hitam kat keyboard piano... 313 pula kayu putih.
Ala... 3 + 1 + 3 = 7 bersamaan nota biasa C, D, E, F, G, A, B atau Do, Re, Mi, Fa, So, La, Ti kembali pada Do (octave yang lain). Berapa banyak octave atau key piano yang ada, begitu juga key music, tetap yang ada adalah not-not tu jugak yang berulang-ulang tapi naik berlainan octave.
Tetapi di celah itu ada 5 not hitam iaitu C#, D#, F#, G# dan A# bersamaan 1 + 3 + 1.
131 + 313 = 444 boleh dikaitkan dengan 4 + 4 + 4 = 12... Baru jadi lengkap 12 bulan satu tahun juga bersamaan 12 imam (bukan imam Syiah yek...).
Adapun 130 dari 174,000 mungkin yang nak disebut tu 131 daripada 124,000 kot? Hehe! :]