Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Friday, December 08, 2006

Susahnya nak berjuang! Sambungan ke 2 artikel permulaan 2002 tadi...

Sambungan daripada posting sebelumnya... Sekali lagi ingat! Pandangan saya tentang individu tertentu yang disebut dalam artikel ini telah jauh berubah walaupun saya masih menghormatinya sebagai seorang tua yang telah memberi banyak pengajaran kepada saya. OK, ini sambungannya...


Dipendekkan cerita, semakin lama saya dapati usaha saya untuk mengetengahkan peradaban tinggi melalui penulisan sukan semaking terhalang. Semakin lama, semakin banyak artikel dipotong tinggal tulang. Alasan yang diberi oleh bos ialah ruang di akhbar tidak mencukupi untuk memuatkan tulisan saya sedang ada penulis lain yang dibenarkan menulis berjela-jela walaupun isinya tak seberapa. Apa yang saya nampak, ada usaha untuk mengurangkan pengaruh saya kerana tulisan saya telah mendapat tempat di hati sesetengah pembaca yang juga terdiri dari orang-orang berpengaruh di persada politik dan perniagaan tanah air. Yang pasti memang ada yang tidak menyenangi tulisan saya atau keakraban saya dengan sesetengah orang-orang ternama. Malah seorang wartawan lama yang saya anggap kawan rapat pernah menuduh saya cuma ingin bergaul dengan orang "besar-besar" sahaja kerana kepentingan peribadi atau mencari imbuhan tertentu.

Hati saya benar-benar terguris. Nampaknya niat saya untuk mengetengahkan satu wawasan yang murni tidak bermakna langsung pada orang seperti itu. Kalau orang yang saya anggap kawan rapat boleh merasa begini apatah lagi orang yang memang dah terang-terangan nampak iri hati dan tercabar dengan cara saya bekerja dan tahap penulisan saya. Masya'allah. Berhari-berhari saya menangis meminta hidayah dan kekuatan dari Allah. Baru saya faham macam-mana orang yang ingin memperjuangkan kebenaran boleh dituduh macam-macam oleh orang yang tak faham atau buat-buat tak faham. Sampai satu peringkat, saya rasa betul-betul patah hati dengan keadaan. Saya masih boleh tahan difitnah dan dituduh macam-macam tetapi bila artikel saya asyik dipotong atau tidak diterima, apa lagi patut saya buat kerana itulah wadah perjuangan saya.

Walaupun begitu, saya masih lagi cuba bertahan. Sampailah peristiwa September 11 di New York. Saya rasakan ia sebagai tanda besar bermulanya zaman fitnah seperti yang pernah saya baca dalam sesetengah kitab. Sebagai orang yang mempunyai kecenderungan kepada bidang Tasauf dan percaya pada gerak hati, saya merasakan bahawa perjuangan yang jujur buat masa ini akan lebih mendatangkan kesedihan atau "heart-break". Bayangkanlah tiap-tiap hari selama lima tahun sebagai wartawan saya berfikir berat macam-mana nak membawa wawasan dan impian saya melalui penulisan dengan halangan-halangan yang ada dan ruangan dalam akhbar yang sempit. Memang saya rasa penat. Tetapi disebabkan ketika itu saya masih diperlukan untuk meliputi sukan-sukan tertentu dalan Sukan Sea, saya ketepikan dahulu perasaan.

Selesai sahaja Sukan Sea, saya mula rasa berat untuk bekerja. Sudahlah saya selalu terpaksa meninggalkan rumah untuk memenuhi tuntutan pekerjaan dan wawasan yang tidak kira masa, usaha saya tidak begitu dipedulikan di tempat kerja sendiri. Mungkin lebih elok kalau saya ikut sahaja rentak orang lain, "play-safe", gaji tetap jalan dan gaji saya memang agak lumayan tetapi saya lebih rela mati dari berkerja semata-mata untuk cari makan. Sebab itu sampai satu masa, saya tidak pergi kerja selama beberapa hari dan tidak mahu menjawab bila diberi surat tunjuk sebab. Saya betul-betul rasa hilang semangat dan disia-siakan.. Kalau orang yang terlibat benar-benar jujur mahu memahami masalah saya, mereka boleh bersemuka dan bertanya cerita yang sebenarnya. Malah saya telah mengemukakan alasan saya dalam satu surat yang saya utarakan kepada beberapa pihak untuk memohon ditukarkan ke bahagian lain. Sebaliknya saya dipecat 24 jam atas arahan pihak yang paling atas! Kalau ikut aturan biasa, saya patut dikenakan tindakan disiplin dahulu sebelum tindakan lain menyusul tapi mereka yang terlibat nampaknya tidak peduli langsung sumbangan saya selama beberapa tahun. Pampasan, walhal gaji sebulan pun tak bagi.

Apapun bukan susah sangat saya nak cari kerja lain. Tapi saya rasa serik bekerja di bawah orang. Saya sedar lebih banyak orang yang mementingkan perut dan ego sendiri dari memperjuangkan kebenaran. Dan mereka ini senang rasa tercabar bila kita menunjukkan sedikit kelebihan. Rasanya lebih elok saya bekerja secara "freelance".

Sebab itu saya tergerak nak jumpa Pak Habib. Walaupun ada orang menganggap beliau tidak lebih dari penulis upahan dan orang yang menggunakan pena untuk kepentingan diri, hati kecil saya berkata saya akan menjumpai kesesuaian dengannya. Yalah, saya pun pernah dituduh cuba berbaik-baik dengan orang besar untuk mencapai kesenangan walaupun saya beria-ia menghad pergaulan saya atau "keep a distance" supaya tidak melanggar prinsip saya yang tak mahu terlibat dengan budaya "I scratch your back you scratch my back".

Apa-apa pun saya mesti jumpa orangnya dulu. Tengok dengan mata kepala sendiri, dengar apa yang dia kata sebelum membuat apa- apa penilaian.

Alhamdulillah, Pak Habib yang selalu sibuk dapat dihubungi pada hari itu. Anak saudaranya yang bergiat dalam dunia lakonan telah membawa beberapa kawan seangkatannya menemani saya untuk bertemu dengan beliau di kediamannya di Janda Baik. Dia pula sanggup bergegas dari Kuala Lumpur untuk menemui kami. Di situ saya dapat melihat yang Pak Habib ni agak "simple" orangnya dan sanggup menolong orang. Gerak hati saya menyatakan memang kami boleh "click". Dan memang pun. Seperti saya, beliau juga cenderung kepada pengajian Tasauf dan tidak suka menonjolkan kepercayaan kuat pada agama melalui pakaian dan sifat luaran. Ah, memang kami boleh geng. Cuma disebabkan kawan-kawan yang ada ketika itu kurang cenderung dalam hal ini, saya terpaksa mengekang keinginan untuk berbual mengenai ilmu Hakikat sehinggalah yang lain-lain balik meninggalkan kami bersendirian.

Apa yang pasti, Pak Habib pada saya bukanlah seperti digambarkan sesetengah orang. Saya bukan mengharapkan pertolongan sangat, cuma seseorang yang boleh diajak berbual perkara-perkara yang jarang dapat dibincang dengan orang lain dengan jujur. Beliau tidak menghadapi sebarang masalah untuk memahami tekanan yang saya hadapi di New Straits Times malah beliau menggalakkan saya terus berpegang pada prinsip dan wawasan yang ingin saya bawa. Apa orang lain nak kata, katalah. Yang penting Tuhan tahu niat kita. Pak Habib juga memberi semangat untuk saya menjadi penulis bebas tanpa gaji tetap.

"Engkau kena hidup macam harimau. Jalan sana sini tak payah bawak bekal hidup makan daging jugak," katanya. "Jangan jadi lembu dalam kandang nak orang bagi makan memanjang last-last orang makan. Tengok macam aku dah tulis macam-macam buku boleh hidup jugak. Rezeki di tangan Allah. Jangan nak hidup makan gaji je."

Pada Pak Habib lah saya menceritakan rancangan saya untuk menulis sebuah buku mengenai komplot golongan Zionis untuk menakluki dunia. Walaupun perkara ini sebenarnya sudah lama diperkatakan orang seperti cerita-cerita tentang golongan Freemason yang pernah kecoh satu masa dahulu, saya rasa baru sekarang perkara ini menjadi begitu nyata susulan peristiwa September 11. Tetapi pada masa itu, saya tidak beritahu Pak Habib kenapa saya rasa begitu terpanggil untuk menulis buku ini. Ini disebabkan ia ada kena mengena dengan sebuah mimpi yang saya lalui lebih kurang sebulan sebelum World Trade Centre di New York itu roboh. Tak perlulah saya ceritakan tentang mimpi itu kerana isinya sangat berat dan ada kena-mengena dengan salasilah keturunan saya. Cukuplah kalau saya katakan ia juga ada kena mengena dengan apa yang berlaku di persada dunia kebelakangan ini menyebabkan saya tidak nyenyak tidur selama beberapa bulan kerana asyik mengkaji dan berfikir cerita-cerita berkenaan rancangan Zionis dari pelbagai sumber .

Sekembali ke Kuala Lumpur, saya terus mengatur langkah untuk memulakan penulisan. Kebanyakan isi sudah saya kumpulkan tetapi saya tiada alat untuk menulis. Saya memerlukan sebuah komputer laptop sendiri kerana komputer kegunaan saya dahulu telah dipulangkan ke New Straits Times. Nasib baik ada skim membeli komputer KWSP. Semasa saya menguruskan pembelian komputer, terserempak pula dengan Pak Habib di Plaza Pekeliling. Dia tanya bila saya hendak mulakan buku. Saya jawab sebaik saja dapat laptop, dalam masa sebulan gitu.

Tapi balik saja ke rumah, jiwa saya meronta-ronta hendak memulakan penulisan. Hampir setiap malam saya terfikirkan isi dan gaya cerita yang ingin saya ketengahkan. Sampai satu malam, saya tidak dapat tidur langsung kerana terlalu gelisah. Akhirnya saya bergegas ke rumah saudara di Damansara Heights, tidak jauh dari rumah saya di Segambut kerana hendak menggunakan komputer di sana. Walaupun saya datang awal Subuh, ibu saudara saya tidak berapa kisah kerana sudah faham perangai saya. Saya kata saya dah tak tahan nak menulis dan terus memulakan mukaddimah dengan semangat berkobar-kobar sampai tak ingat makan dan minum. Sedar-sedar dah masuk waktu Asar. Saya telah menulis satu bab penuh selain dari mukaddimah. Sayangnya, bila saya baca dan teliti balik, aturan isi dan gaya bahasa yang tercoret tidak seperti yang saya inginkan.

Masa itulah saya sedar bukan senang nak tulis buku. Mood mesti betul. Semangat yang berkobar-kobar dengan segala bahan yang ada sebenarnya belum mencukupi . Keluarga pula asyik bertanya bila saya nak cari kerja tetap kerana kurang yakin dengan keputusan saya untuk jadi penulis bebas. Keadaan ini sedikit sebanyak mengganggu fikiran dan tumpuan menyebabkan saya tidak dapat menyampaikan isi dengan cara yang terbaik.

Sebenarnya bukan saya tidah ingin bekerja langsung. Cuma saya perlu berfikir panjang kerana tidak mahu pisang berbuah dua kali. Semangat saya untuk mewujudkan peradaban tinggi di Malaysia tetap berkobar-kobar tapi saya sedar kebanyakan orang tidak dapat memahami hal ini. Mereka lebih mementingkan periuk nasi dari prinsip yang betul. Kalau ikutkan tak susah saya nak dapat kerja. Saya ada kelulusan tinggi di samping pengalaman yang berguna. Saya juga mempunyai banyak kenalan berpangkat tinggi di merata tempat. Tapi apa bezanya saya dengan orang lain yang menyalah-gunakan kedudukan atau bersifat kroni jika saya menggunakan kelebihan ini sewenang-wenangnya. Prinsip adalah penting bagi saya.

Walau apapun, saya pernah mencuba mencari peluang pekerjaan lagi di New Straits Times selepas lebih empat bulan meninggalkannya. Saya ke sana untuk mencari ruang menulis dari luar kerana masih sayangkan akhbar itu. Maklumlah saya membesar dan belajar bahasa Inggeris dengan membaca NST. Saya ada "sentimental attachement". Janggal dan berat rasanya hendak menulis di tempat lain walaupun saya pernah ditawarkan untuk berbuat begitu. Oleh kerana ramai yang mengenali saya di NST, tidak susah untuk saya mendapat persetujuan untuk menulis sebagai "contributor" untuk ruangan-ruangan tertentu.

Tetapi sebaik sahaja keluar kawasan pejabat, saya telah ditahan oleh pengawal keselamatan. Katanya saya sepatutnya tidak boleh berada di situ. Saya telah diharamkan dari memasuki lingkungan pagar NST atas arahan orang yang paling atas. Orang luar pun boleh masuk sampai ke ruang menunggu tapi saya yang pernah berkhidmat selama lima tahun dan mengenali hampir seluruh pelusuk warga kerja di sana boleh diharamkan dari memasuki kawasan pagar. Sampai begitu sekali! Kalau macam ni takda peluang lah saya nak menulis di NST lagi. Kalau saya cuba pun saya tahu artikel saya takkan keluar jika di veto bos yang paling besar. Tak kiralah artikel tu bagus macam-mana pun.

Saya pun bertekad untuk memberi sepenuh penumpuan kepada penulisan buku ini. Mungkin satu hari nanti saya akan tergerak untuk menulis di akhbar lain ataupun majalah. Kawan-kawan di bidang seni pula ada bertanya jika saya ingin menulis skrip drama atau lirik lagu.

Tidak lama kemudian laptop saya pun sampai, dikirim oleh Pos Malaysia ke rumah. Akhirnya saya boleh memulakan penulisan ini setelah lebih sebulan bermain-main dengan berbagai gaya bahasa dan jalan cerita di fikiran tanpa mencoretnya secara hitam putih. Selepas meng"install" apa yang patut, saya pun membuka perisian "WordPad" untuk memulakan cerita.

No comments: