Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Selasa, Disember 12, 2017

Benua Tua Melayu - Betulkah ia sumber peradaban dunia?

Salam semua. Sekarang tentang buku lagi satu. Bersambung daripada artikel  Nabi Adam AS dan orang Melayu 60,000 tahun lalu - Bagaimanakah hubungan sebenarnya?.
Pada hari yang sama  Jumaat 24 November 2017 saya meletakkan gambar atas berupa tajuk buku di Facebook berserta teks berikut :-


--------------


Salam semua. Semoga sihat sejahtera. Merujuk kepada update saya sebelum ini tentang satu buku bertajuk "Nabi Adam dan Orang Melayu 60,000 Tahun Lalu". Sebenarnya saya bercadang untuk menerbitkan ia secara berkembar bersama sebuah lagi buku. Oleh itu apa pula pendapat kawan2 tentang tajuk yang kelihatan di bawah? Apakah yang terbit atau tercetus dalam fikiran?


--------------


Maklum balas yang diterima.... rata-rata mengatakan tajuk ini cantik dan menarik.Sudah disebut pada penghujung artikel Nabi Adam AS dan orang Melayu 60,000 tahun lalu - Bagaimanakah hubungan sebenarnya?. bahawa buku ini memanjangkan lagi cara pemikiran yang dipertontonkan dalam buku Nabi Adam. Biar ditambah, jika buku Nabi Adam ada menceritakan tentang majlis-majlis ilmu dan pembentangan yang membentuk isi buku, sambungannya iaitu buku ini pula mendapat pengisian awal akibat mengkaji dakwaan seorang penulis Indonesia bahawa Candi Borobudur di Jawa Timur adalah peninggalan Nabi Sulaiman AS.
Lalu dipanjangkan kajian saya sendiri tentang dakwaan tersebut baik berdasarkan buku berkenaan mahupun lawatan lapangan ke Borobudur. Daripada situ ulasan, pemerhatian dan kajian dikembangkan lagi untuk menunjukkan keistimewaan kedudukan geografi Alam Melayu di Asia Tenggara. Sesungguhnya ada kajian-kajian daripada sarjana Barat sendiri menyatakan memang bumi sini sangat istimewa dalam sejarah manusia. Dikaitkan pula dengan cerita-cerita berdasarkan kitab termasuk tempat turunnya Nabi Adam AS setelah dikeluarkan dari syurga bertambah-tambah lagilah keistimewaan Alam Melayu yang suatu masa dahulu pernah berdiri di atas tanah besar yang dikenali pengkaji sebagai Benua Sunda.

Daripada situ dapat disusuri pergerakan manusia sejagat sehingga ke merata ceruk rantau dunia terutama orang Melayu, Maka baru betul-betul dapat dipanjangkan pemikiran daripada buku "Nabi Adam AS dan Orang Melayu 60,000 Tahun Lalu" (mungkin ditukar tajuk bergantung pada ilham dan saranan yang tiba). Jika buku tersebut cuba menyelaraskan fakta kewujudan manusia berdasarkan sains berbanding kitab menggunakan satu formula matematik yang mengambil kira hakikat daripada hadis Nabi Muhammad SAW bahawa hari menjadi semakin pendek semakin kita menghampiri kiamat buku ini pula memanjangkan kesan atau implikasi daripada kira-kira. Maka peristiwa-peristiwa besar dalam sejarah dunia, kemunculan tamadun-tamadun dan sebagainya pun diatur balik berdasarkan kira-kira. Semuanya diletak kembali dalam konteks 25 nabi dan rasul yang wajib orang Islam ketahui.

Seperti buku Nabi Adam, buku ini juga dibuat dengan pada saiz 6.36 x 9 inci dan 304 muka surat. Tetapi pada penghujung artikel Nabi Adam AS dan orang Melayu 60,000 tahun lalu - Bagaimanakah hubungan sebenarnya? ada disebut bahawa baru pagi tadi saya disarankan untuk mengubah saiz dan muka surat supaya lebih jimat dan ekonomi kos percetakan. Saya disarankan agar mengubah saiz kepada 6 x 9 inci dan muka surat jadi 320. Ini untuk mengambil kesempatan atas sistem lipat kertas 32 muka surat (orang dalam bidang faham le) sedangkan selama ini saya ingat cuma ada sistem lipat kertas 16 muka surat.

Insyaallah ini akan dilakukan selepas kembali daripada perjalanan jauh seperti disebut dalam artikel Jejak Langkasuka-Siam Lama-Srivijaya - Satu perjalanan jauh penuh harapan hujung tahun 2017. Selain itu kedua-dua buku belum mendapat reka bentuk kulit yang sesuai. Oh, merujuk pada gambar paling atas tadi, tentang teks berkenaan di FB. Lagi satu maklum balas utama yang diterima adalah membuka pre-order atau tempahan awal untuk buku. Elok tempahan dibayar awal oleh mereka yang berminat, dengan itu saya boleh mendapat bayangan baik berapa banyak bukukah yang perlu dicetak selain mendapatkan modal untuk percetakan. 

Dengan ini cukuplah saya berkongsi tentang buku. Doakan ia iaitu kedua-dua tajuk buku berjaya mencapai matlamat, selamat dan lancar penerbitannya seperti mana harus juga selamat, lancar, mencapai matlamat malah mendapat berkat dunia dan akhirat perjalanan jauh yang akan dimulakan sedikit masa sahaja lagi. Amin. :]Tiada ulasan: