Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Sunday, March 25, 2012

Komputer Aceh Aspire pun bersara

OK. Dalam 2-3 artikel kebelakangan ini saya ada memberitahu bagaimana akhir-akhir ini komputer laptop saya terlalu kerap memberikan masalah sehingga menganggu kelancaran saya menulis dan membuat kerja. Masalah nyata bermula awal tahun. Sebelum itu komputer ada diserang virus yang menimbulkan kekacauan, akibat kesilapan masuk satu link jahat yang disuakan dalam Facebook. Saya menyangkakan ia saranan dari seorang kawan lama walhal ia cuma daripada hacker yang mencuri identiti kawan untuk chatting. Mungkin susulan daripada itu kemudian timbul masalah komputer tiba-tiba boleh sangkut dan gambar pada skrin menjadi terpecah-pecah.

Apabila ini berlaku terlalu kerap isteri saya mencadangkan agar saya menghantar komputer untuk dibaik pulih seorang kenalannya. Sekitar 2 minggu lepas saya pun menghantar. Namun setelah segala isi komputer diformat kembali, setelah ditukar Windows Vista kepada Windows 7 Ultimate, setelah 2GB on-board RAM ditukar baru masalah masih melanda malah semakin menjadi-jadi. Keadaan begitu teruk hinggakan artikel Dari Tok Bentayan ke Sultan Alauddin ke Tuanku Tambusai - Latihan awal Johan untuk pengembaraan akan datang yang dimulakan selepas Isyaq Khamis malam Jumaat baru ini cuma dapat disiapkan hampir waktu Subuh dengan komputer hang lalu terpaksa direboot kembali tidak kurang 20 kali, mungkin lebih 30!

Saya pun tak tahu apakah masalah sebenarnya. Kalau serangan virus sahaja, bagaimana teruk sekali pun keadaan seharusnya ia kembali pulih selepas segala isi komputer diformat kembali atau 'dicuci' bersih. Kawan-kawan menyebut kemungkinam besar ia masalah hardware. Mungkin graphic card rosak menyebabkan paparan jadi pecah. Selain itu mungkin ada masalah bahagian lain hardware sehingga kadangkala komputer boleh sangkut atau hang begitu sahaja (gambar pada skrin tidak terpecah-pecah). Ada masanya pula ia reboot sendiri secara tiba-tiba.

Kesimpulan mudah, komputer tersebut dari jenis Acer Aspire 2920 sudah tamat jangka hayatnya. Ia dibeli pertengahan 2008 untuk menggantikan komputer terdahulu yang juga rosak dan menurut kawan-kawan memang biasa laptop atau komputer riba dapat bertahan setakat 3 tahun sahaja. Komputer saya pula sudah nak masuk umur 4 tahun. Ia digunakan agak lasak, sudah mengikut saya mengembara masuk hutan, naik gunung, masuk pulau dan bermacam lagi ceruk rantau. Jadi adat le kalau masalah menimpa berganda-ganda. Nampaknya buang masa dan duit sahaja kalau terus cuba memperbaikinya.


Maka itu saya tiada pilihan. Komputer baru harus didapatkan. Petang Jumaat, setelah menghabiskan sejumlah masa melihat pelbagai model di Imbi Plaza dan Low Yatt, saya telah membeli komputer baru jenama ASUS yang harganya cukup murah tetapi kuasanya cukup tinggi untuk membenarkan saya bermain-main dengan graphics, boleh membuat kerja-kerja menyunting video Full HD (high definition). Kalau setakat untuk penulisan dan membuat buku sahaja saya boleh membeli komputer kecil jenis notebook yang lebih murah. Tetapi saya juga sesekali perlu untuk bermain dengan graphics berkualiti atau berdefinisi tinggi.

Dengan ini diumumkan persaraan komputer Acer yang sudah dipakai sejak 2008. Jika komputer sebelumnya dari jenama Twinhead yang dipakai mulai 2005 dapat digunakan untuk menghasilkan tiga buku terawal saya, "Berpetualang ke Aceh : Mencari diri dan erti" (terbit Jun 2006, lihat Sinopsis BKA I), "Berpetualang ke Aceh : Membela syiar yang asal" (Mei 2007, lihat Sinopsis BKA II) dan "Berpetualang ke Aceh : Sirih pulang ke gagang?" (Nov 2007, lihat Sinopsis BKA III), komputer Acer itu pula menghasilkan sebuah DVD dan 4 lagi buku. DVD tersebut bertajuk "Sekitar Perjanjian Pangkor 1874" (Okt 2008, lihat Perjalanan ke Perak: DVD "Sekitar Perjanjian Pangkor 1874" dah siap! ). Buku-buku ialah "Rumah Azan" (April 2009, lihat Buku "Rumah Azan" dan Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2009 di PWTC ), "Ahlul Bait (Family) of Rasulullah SAW and the Malay rulers" (awal 2010, lihat Buku Inggeris Ahlul Bait Raja-raja Melayu dan faktor 131 juga 313), "Kereta Api Menuju Destinasi" (awal 2011, lihat Akhirnya... keretapi pun menuju destinasi), dan "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" (Oktober 2011, lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia dan Sneak peek "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah".

Semoga komputer baru yang lebih berkuasa ini dapat bertahan jauh lebih lama. Semoga lebih banyak karya lebih bermutu dapat dihasilkan dengan izin Qudrat dan Iradat pinjaman dari Allah Ta'ala, dengan huruf-huruf disampaikan melalui Nabi Muhammad SAW dan para wali baginda, amin. Di sini biar diletakkan links beberapa artikel berkaitan iaitu tentang komputer-komputer saya yang telah 'bersara' lebih awal. Biar juga diletakkan links artikel tentang kamera-kamera lama kerana ia juga cukup berjasa, apalagi untuk menerbitkan beribu, mungkin berpuluh ribu gambar yang telah digunakan untuk membuat artikel-artikel di 3 blogspots saya (kini menghampiri 3,000 artikel!). Ini dia...


Komputer Sinclair ZX81... Satu kenangan lama 25 tahun lalu!

No comments: