Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Wednesday, April 28, 2010

Menikmati air terjun Lata Kinjang

Assalamualaikum semua. Merujuk kepada artikel Ziarah Al-Rasyid ke makam-makam lama di Perak yand dibuat April 12. Walaupun saya masih ada sejumlah gambar awal yang boleh dijadikan 2 siri penceritaan panjang, saya telah membuat keputusan akan bercerita tentang perjalanan terbaru ke makam-makam di Perak terlebih dahulu. Kalau ikut giliran, mungkin cerita Perak ini cuma dapat dipersembahkan selepas masuk bulan Jun. Tetapi apabila difikirkan masak-masak, elok juga ia dibuat lebih awal untuk menyusul siri "Maulidur Rasul di Aceh" yang baru sahaja tamat.

Ini kerana perjalanan terbaru ke Perak ini asalnya mahu dibuat pada hari Maulidur Rasul 26 Februari. Sebaliknya keadaan telah membawa saya ke Perlak yang terletak di Aceh pada tarikh itu pula. Apapun biar dipersembahkan dahulu artikel ini dari fail gambar bulan Mac. Insyaallah esok Khamis akan saya mulakan cerita perjalanan terbaru ke Perak, dengan mengemukakan tempat-tempat yang diziarahi di Kuala Kangsar. Mari... :]

13 Mac 2010, anak kecil kami Al-Rasyid baru sahaja cukup umur 5 bulan. Ketika itu cuti sekolah. Anak kami yang lain Erin dan Haziq ada di rumah lalu saya dan isteri tergerak untuk membawa ke semuanya berjalan-jalan.

Asalnya kami mahu berjalan setakat ke Kuala Kubu untuk melihat empangan Ulu Selangor, atau pergi ke mana-mana air terjun atau jeram terdekat. Kemudian timbul pula rasa untuk masuk ke Tanjung Malim, Perak, terus tergerak untuk pergi lebih jauh ke Tapah...


Destinasi spontan kami ialah air terjun Lata Kinjang...


Dari lebuhraya, kami perlu keluar di Tapah...


Lata Kinjang terletak 17 km ke utara Tapah...Kami perlu mengambil simpang masuk ke pekan Chenderiang...

Singgah sebentar di masjid jamek pekan. Lihat artikel Masjid Jamek (Main mosque of) Chenderiang, Perak yang baru dibuat di blogspot BERPETUALANG KE ACEH tadi.


Tidak lama kemudian kelihatan air terjun tinggi Lata Kinjang sayup mata memandang. Teringat lawatan kali pertama saya dan isteri ke sini Ogos tahun lepas di mana kami berkejar masuk ke sini hampir waktu Maghrib, ketika bulan puasa! Lihat artikel Perjalanan ke Pantai Timur bulan Ramadhan - Lata Iskandar, Lata Kinjang, Chenderiang,Tanjung Malim... menjejaki keturunan raja campur sayyid Perak?.

Sampai sahaja di kawasan rehat berdekatan kaki bukit kami makan tengahari.


Kemudian baru kami bersedia untuk mandi. Lihat 20 gambar pelbagai sudut air terjun dari bawah hingga atas yang telah diletakkan dalam artikel A visit to the high waterfalls at Lata Kinjang di blogspot BERPETUALANG KE ACEH tadi.

Video klip yang diambil dari jambatan gantung di bahagian atas...


Puas melihat atas baru saya turun untuk mandi bermain air bersama anak-anak...

No comments: