Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Thursday, February 04, 2010

Koleksi artikel "Perjalanan ke Pantai Timur bulan Ramadhan"

Seperti disentuh dalam artikel Aura misteri di Aceh? , inilah dia kumpulan links untuk artikel siri "Perjalanan ke Pantai Timur bulan Ramadhan" yang tamat disajikan pertengahan Disember tahun lepas. Untuk makluman siri yang dimulakan pertengahan November itu dibuat berdasarkan satu pengembaraan demi melihat anak-anak di Kelantan kemudian membawa mereka berjalan-jalan. Ini berlaku pada bulan September merangkap awal bulan Ramadhan.


Foray to idyllic Kuala Medang in Pahang...

Perjalanan ke Pantai Timur bulan Ramadhan - Sungai Jelai di Kuala Medang dan Masjid Kampung Laut di Kelantan...

The road to Tasik Kenyir

Enter Tasik Kenyir, the largest man-made lake in Malaysia

Perjalanan ke Pantai Timur bulan Ramadhan - Tasik Kenyir, Kuala Berang dan Pulau Manis

Perjalanan ke Pantai Timur bulan Ramadhan - Buka puasa di Pantai Batu Buruk dan solat tarawikh di Masjid Kristal

Views from Pulau Duyong, Kuala Terengganu

A boat ride across the river Terengganu from Pulau Duyong

Up Bukit Puteri through the newly completed shopping complex at its foot...

Perjalanan ke Pantai Timur bulan Ramadhan - Bukit Keledang dan Pulau Duyong sebagai 'pusat' merancang cerita...

Perjalanan ke Pantai Timur bulan Ramadhan - Menziarahi makam-malam lama seorang diri dalam kegelapan malam

To Masjid Abidin, the white mosque with the kids...


Perjalanan ke Pantai Timur bulan Ramadhan - Menyelesaikan 'bil tertunggak' bagi sekitar Kuala Terengganu... 

Perjalanan ke Pantai Timur bulan Ramadhan - 'Latihan Ultraman' di Taman Tamadun Islam!

The mysterious-looking Bukit Kluang in Kuala Besut, Terengganu

Merdeka Day celebration in Kuala Besut!


Perjalanan ke Pantai Timur bulan Ramadhan - Misteri Bukit Kluang dan sambutan merdeka di Kuala Besut 

From Kuala Besut on to Tok Bali... 


Perjalanan ke Pantai Timur bulan Ramadhan - Sampai masa untuk pulang...

Perjalanan ke Pantai Timur bulan Ramadhan - Deja vu Gunung Stong dan misteri 313...

The road from Dabong to Gua Musang

The night trip from Gua Musang to Cameron Highlands...

Views around Tanah Rata.

Parit Falls....

The tea plantations at Cameron Highlands...

The lower parts of Cameron Highlands - Habu and Ringlet...


Perjalanan ke Pantai Timur bulan Ramadhan - 'Tersesat' ke Cameron Highlands pulak! 

The tight winding road down to Tapah

Rushing on to Lata Kinjang...


Perjalanan ke Pantai Timur bulan Ramadhan - Lata Iskandar, Lata Kinjang, Chenderiang,Tanjung Malim... menjejaki keturunan raja campur sayyid Perak? 


No comments: