Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Tuesday, April 07, 2009

Pemerintahan Najib membuka jalan ke arah kedatangan sistem khalifah?

Satu gambar yang saya jumpa selepas membuat Google Search Image dengan kata-kunci "Mayan 2012"...

Tadi, saya tergerak untuk masuk ke blogspot Kuda Kepang kelolaan Datuk Ruhanie Ahmad, bekas ketua backbenchers di Parlimen lalu membaca artikel terbarunya yang bertajuk SELEPAS TEORI RAHMAN TEORI HAMKA? . Rasanya ramai tahu tentang teori R.A.H.M.A.N yang dinyatakan sebagai pangkal nama para Perdana Menteri Malaysia. Teori ini telah muncul lebih dua dekad lalu dan kini ia telah pun dilengkapi dengan kenaikan Datuk Seri Najib (huruf N) sebagai Perdana Menteri ke enam. Lalu dipenghujung artikel itu ada disebut begini: -

Abjad terakhir N dalam teori RAHMAN ini dipenuhi oleh Najib semalam. Ini bermakna tamatlah curcuit teori RAHMAN ini. Dengan itu, mungkin muncul pihak yang akan mengemukakan teori-teori lain bagi meramalkan siapakah PM Malaysia di masa akan datang? Mungkinkah muncul teori HAMKA – H=Hishamuddin. A=Ahmad Zahid Hamidi. M=Mukhiz. K=Khairy. A=?????

Sebenarnya saya ada teori sendiri tentang ini dan terfikir juga untuk berkongsinya di sini, jika tidak kerana terasa perlu untuk melepaskan dahulu cerita tentang An-Nur kerana ia sudah lama dijanjikan di blogspot ini sehingga isteri saya sendiri pun ada bertanya tentangnya. Kini cerita pertama tentang An-Nur sudah dilepaskan melalui sebuah artikel baru bertajuk Cerita An-Nur - satu pertemuan yang tak dijangka di Janda Baik... tadi sedangkan artikel tulisan Ruhanie yang dibaca kemudian menyebabkan saya terasa mahu memberi komen, komen yang sudah masuk tetapi masih dalam peringkat tapisan moderator.

Di sini saya terasa mahu berkongsi komen tersebut. Lagipun seperti disebut awal tadi, memang saya terasa ingin mengatakan sesuatu selepas kenaikan Najib sebagai Perdana Menteri. Ini dia... komen yang tercetus apabila Ruhanie menyebut SELEPAS TEORI RAHMAN TEORI HAMKA? ...

Hamka? Ka! Ka! Ka!

Satu lagi kemungkinan. Selepas R.A.H.M.A.N tidak akan ada lagi PM di Malaysia malah di mana-mana. Sistem pemerintahan dunia secara seluruhnya mungkin berubah secara total. Sistem politik demokrasi berparlimen akan hancur seiring dengan sistem kapitalis sekarang yang sudah pun merudum. Dunia menghampiri kancah perang besar agar Yahudi dapat memenuhi cita-cita mereka mahu menakluki dan memerintah dunia secara terang dan banyak tanda-tanda sudah pun muncul membawa kepada peristiwa penghujung akhir zaman seperti disebut dalam Hadis-hadis Nabi malah ramalan-ramalan dalam agama-agama lain.

Jika dalam kalimah Bismilah, Ar-Rahman diikuti Ar-Rahim. Dari segi tafsir berbentuk keSufian, ar-Rahman membawa makna kasih-sayang Allah yang meliputi semua makhluk, samada Islam mahupun kafir. Atas nama Ar-Rahman lah para penderhaka turut mendapat rezeki, lalu Ar-Rahman juga disebut sebagai Yang Maha Pemurah.

Tetapi Ar-Rahim lebih spesifik iaitu kasih-sayang Allah terhadap cuma mereka-mereka yang terpilih sahaja. Atas nama ini, mereka yang tidak mendalam agamanya tidak layak mendapat tempat apa lagi jika bukan Islam dan berIman, tidak akan lagi mendapat layanan baik Allah. Bersedialah untuk menyambut sistem KHALIFAH!

p/s: Ada kenalan baru-baru ini membuat kira-kira astrologi bahawa pemerintahan Najib cuma akan bertahan selama 3 tahun sahaja. Ini bermakna ia akan tamat tahun 2012 sedangkan keadaan dunia termasuk ekonomi menurut astrologi pula akan semakin kelam-kabut.

Saya pun teringat tentang ramalan menurut kalendar kaum Maya yang menyebut dunia akan berakhir tahun 2012. Mungkin juga dunia yang kita kenali kini akan berakhir untuk digantikan dengan dunia bentuk baru yang tak kita sangka-sangka? Satu dunia penuh karamah yang bakal melangkaui imaginasi kita yang selama ini sudah terbiasa hidup dalam dunia sains beku?

7 comments:

PUTERI said...

Mungkin dalam 3 bulan lagi kot MS..hehehe..

Kalau Teori RAHMAN berakhir, sekarang kita beralih kepada teori AMIR/AMER pula yang membawa kepada terbangunnya sistem kekhalifahan semula..Hermm, kena cari siapa yg mula dgn nama A semula ni..yang pasti bukan Anwar...

tetapi yang membawa Nuril Anwar, cahaya di atas segala cahaya..

Mohd Shahrizal said...

Kalau start dgn "A" maknanya Azlan le yang start..
kekekekekekeke

Pelita Di Dalam Kaca said...

Macam-mana nak tegak kekhalifahan..kena pancut air lari terberet-beret..He.. he..

TARABAS said...

rasenya tak sampai 3 taun kot...wallahualambissawab. Selepas huruf N rasenye hruf S ibni S kot..........

maser zaman N ni ler kot, duit mati dan sistem perdagangan dunia huru-hara.....wallahualambissawab.

PUTERI said...

S ibni S tu bukan nama betul TARABAS..hanya gelaran spt juga dgn IM, gelaran aje..

Merbawi Jr. said...

Salam...

Menarik... Oh ya, kalau yang mula dengan 'A' tu Abdul Hadi Awang...

Anonymous said...

Salam semua, Saya tak fikir sistem khalifah akan hidup kembali, namun apa yg jelas dunia hari ini amat memerlukan seorang pemimpin yg didatangkan'dari langit', yg tajam 'pedangnya' dan tangkas 'kudanya'.

Sekumpulan kambing tak boleh digembalai oleh kambing juga.