Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Wednesday, January 14, 2009

Central Market, sahabatku Iedet dan siri buku "Berpetualang ke Aceh"...

OK, ini ada satu selingan...


Pagi tadi, selepas menghantar isteri ke pejabat (hantar isteri lagi! Kata dalam artikel Satu pagi yang 'syahid' di Chow Kit tak nak hantar dah dalam masa terdekat), saya pun mengambil motosikal yang ditinggalkan di pejabat (akibat hujan lebat le petang hingga malam Isnin, semalam pula saya banyak berehat di rumah) lalu pergi ke kawasan Masjid India. Selepas minum teh sarbat dan santai sebentar di hadapan masjid, tergerak pula untuk ke Central Market.

Oh... Malam semalam, setelah beberapa hari termangu menunggu gerak ilham, saya akhirnya dapat menyambung penulisan untuk projek buku masjid masuk ke bahagian utara pula setelah menyelesaikan bahagian timur sambil memperbaiki bahagian selatan pada pagi Jumaat. Alhamdulillah saya dapat membuka cerita berkaitan enam buah masjid, dari Perlis masuk ke Kedah dan Pulau Pinang. Tadi di laluan luar tepian Central Market, dapat pula bercerita sedikit tentang Masjid Bandar Melayu Taiping dan campurtangan terang-terangan Inggeris di Tanah Melayu yang bermula di Perak.


Sejurus kemudian, timbul rasa untuk menutup komputer dan berjalan-jalan. Selepas masuk melihat-lihat dalam Central Market, saya ke bahagian Annexe untuk menziarahi seorang sahabat baik, Iedet. Ternyata Iedet mahupun pembantunya tiada di tempatnya sering berniaga dan melukis.


Dalam pada itu terlihat beberapa perubahan pada tempat niaga sejak kami akhir sekali bertemu lebih kurang sebulan lalu. Ternampak almari berkaca ini dengan siri buku "Berpetualang ke Aceh" di dalamnya... teringat bahawa sejak lebih setahun lalu, Iedet ada memberitahu mahu membuat almari atau kabinet sendiri di mana dia boleh juga mempamirkan siri buku tulisan saya ini. Sila lihat artikel lama Central Market pula jadi port terbaru "Berpetualang ke Aceh"

Kemudian baru saya perasan sesuatu yang kurang. Mana dia buku ketiga "Berpetualang ke Aceh: Sirih Pulang ke Gagang?" yang berwarna merah? Ah... baru saya teringat. Beberapa bulan lalu saya telah mengambil segala stok buku itu yang ada pada Iedet untuk dihantar kepada syarikat pengedaran Crescent. Ketika itu saya mendapat order baru sedangkan stok buku saya yang masih ada tersekat di sebuah salun kecantikan tempat saya menumpang menyimpan buku. Sila lihat artikel lama Kat beauty saloon pun ada BKA woo!!! diikuti Penat lelah mengangkut 2,200 buku dari pintu belakang tingkat 2 bangunan dan pembayaran secara on-line...


Timbul rasa untuk mengambil gambar tempat niaga Iedet untuk dijadikan cerita. Hehe, mesti dia tersenyum lebar kalau ternampak ini. Semasa ingin meninggalkan tempat itu, ternampak pula poster di sebelah kiri. Wahh... rupa-rupanya Iedet baru sahaja menerbitkan CD puisi dan nyanyian sasterawan terkenal berbangsa Cina, Lim Swee Tin.

Tahniah untuk Iedet. Saya tahu dia telah melaburkan banyak wang untuk membuat sebuah studio cukup dengan segala kelengkapan untuk membuat rakaman secara professional sejak beberapa tahun lalu. Selain pandai melukis, Iedet juga berbakat dalam bermain alatan muzik dan menggubah lagu-lagu sendiri. Saya juga tahu dia telah berhempas-pulas untuk menghidupkan studio itu. Seringkali datang mereka yang ingin membuat rakaman tetapi hasil yang dapat tidak setimpal wang yang dikeluarkan.



p/s:
Alhamdulillah, tadi juga di sekitar Masjid India, saya tergerak masuk ke Pustaka Rezeki Harapan, tingkat bawah Wisma Yakin untuk melihat apa-apa tulisan Sultanul Awliya Sheikh Abdul Qadir al-Jilani dengan harapan mendapat petunjuk untuk gerak hari ini dan waktu terdekat. Tiba-tiba pemilik kedai menegur... kami dah lama tidak bersua sejak dia menyelesaikan segala bayaran untuk siri buku "Berpetualang ke Aceh" yang pernah dijual di situ, rasanya lebih setengah tahun lalu. Tanpa dipinta atau menyebut tentangnya, terus pemilik kedai membuat order baru siri buku. Syukur alhamdulillah.


Dalam pada itu teringat betapa buku ini sudah elok-elok dijual di Pustaka Mukmin, Jalan Tuanku Abdul Rahman. Tetapi akibat masalah dalam meminta bayaran dari pemilik kedai, walhal sekadar untuk buku-buku yang sudah pun lama dijual, pemilik mengugut mahu menamatkan permintaan buku itu langsung malah memulangkan segala baki yang belum terjual jika saya terus meminta. Katanya, saya harus menunggu permintaan baru buku, baru pihaknya akan menyelesaikan bayaran untuk satu invois terdahulu. Sedangkan ada tiga invois yang belum berbayar dan saya pasti sekurang-kurangnya untuk satu invois, segala buku yang tertera dalam jumlahnya sudah dijual kesemuanya sejak tiga bulan sebelum saya tergerak meminta bayaran.

Lalu saya sahut cabarannya sebelum bulan puasa lalu... silalah putuskan, saya tak peduli lagi. Yang saya mahu cuma bayaran diselesaikan dan memang saya perlu memakai wang. Bayaran sepenuhnya pun diterima, itupun cuba dilengah-lengahkan lagi hingga seminggu dua, tetapi tiadalah lagi buku saya boleh didapati di kedai itu.

Keadaan sebegini menyebabkan saya terasa amat penat untuk menulis dan menerbitkan buku sendiri. Nasib baik sekali lagi Allah SWT mengingatkan, baik rezeki mahupun kehendak orang dalam melakukan sesuatu perkara tak perlulah dirisaukan sangat, semuanya telah diatur sejak dari Loh Mahfuz lagi. Hanya menunggu masa sahaja untuk ia terjadi. Sekian! :]





6 comments:

JIWA said...

salamssss .. .. dah lama tak letak komen ;-) .. .. tapi kali nie mendapat gerak pula mungkin kerana 'suasana' posting kali nie begitu serasi dgn jiwa sy .. .. ahah .. .. kebetulan yang bukan disengajakan .. .. begitulah .. ..

ermp .. .. sy pun hampir tak ingat bila kali terakhir sy ke central market?! .. .. mungkin dah lebih dari 8 bulan .. .. sy berasa nikmat melihat karya karya seni yang pelbagai di sana .. .. terutamanya lukisan .. ..

dan .. .. mengenai ilham dan apa saja yang berkaitan dgn penerbitan buku .. .. ermp, semuanya bagai kembali memanggil untuk mengusahakannya .. .. di antara gerak dan rezeki .. .. semuanya datang dari Allah SWT .. .. semoga diberikan kekuatan dan petunjuk kepada kita hamba hambaNYA .. .. aminnnn .. .. wsalamssss .. ..

AA said...

Hi,

I'm currently reading Al-Fath ar-Rabbani (translated by Muhtar Holland), bought from none other than Pustaka Mukmin.

Since their attitude to local writer was such, could you recommend another premise that stocked up Islamic books as much as theirs, preferably in English?

Thank you.

Radzi Sapiee said...

Hi back. Minerva across the road have a decent collection of English Islamic books. In fact Books Kunikuniya at KLCC and the big MPH at MidValley has quite a large collection too if not bigger and better.
Admittedly Pustaka Mukmin has a good collection available, that is if you are right smack at the city centre looking for something. But I'd say Kinokuniya and MPH does have a better English collection.
As for good ones in Malay you should try the shops around Masjid India especially Pustaka Rezeki Harapan at ground floor Wisma Yakin. Now, they have a collection of good books particularly of Sufi writings from Indonesia, many being Malay translations or commentaries on celebrated timeless readings like that of Sheikh Abdul Qadir al-Jilani. That should far outweights what's available at Pustaka Mukmin... Cheers! :]

AA said...

Definitely. Kinokuniya and MPH MidValley, both have outstanding collection of quality books.Personally, I found Kinokuniya the best by far.

I would certainly give Pustaka Rezeki Harapan a visit very soon.

Take care and all the best.

AbnormalSuam said...

kalau nak lebih banyak koleksi berkulit tebal dan perbandingan empat mazhab termasuk dari kaum Salafi Wahabi, naik ke tingkat satu Wisma Yakin, berhadapan dengan Jahaserba...

kalau aku ke situ, memang aku susah nak keluar... terutama bila berada di hadapan koleksi Ibn Taimiyyah, Imam Ghazali dan Syeikh Abdul Qadir Jilani, serta koleksi manuskrip/kitab kuning nusantara...

googler said...

Some of the content is very worthy of my drawing, I like your information!
costume jewelry