Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Friday, July 18, 2008

Yahoo, eh... Alhamdulillah... Moto beso aku boleh jalan dah!

Ya... Seperti disebut dalam tajuk tu... Motosikal besar saya dah hidup balik! Oh... Beri salam dulu. Apa da... Nak jadi Mat Saleh celup ke? Assalamualaikum! Alhamdulillah, setelah menyiapkan beberapa cerita malam ini untuk ketiga-tiga blogspot saya, barulah dapat dikongsi berita baik ini dengan semua...

Ingat tak rintihan yang saya luahkan dalam artikel Apakah ada esok lagi untuk motosikal besar kesayanganku ini? Ketika itu, saya tak pasti apakah berbaloi mahu menghidupkan kembali motosikal besar saya yang sudah lama rosak... Tidak berjalan sejak awal pertengahan tahun 2003 dan sudah mati cukai jalan sejak 13 September 2001! Melihat keadaan motosikal saya ketika itu begitu teruk, saya rasa patah hati... Ni kalau nak repair ni, mahu nak kena cekau lebih RM5,000 ni... Kalau dah begitu, bukankah lebih elok beli sahaja motosikal baru? Atau beli motosikal Virago second-hand, tambah le beberapa ribu lagi ya tak? Itulah dilemma yang bermain dalam fikiran sedangkan sejak dahulu lagi saya menyimpan harapan agar motosikal yang telah menemani saya mengembara melalui hampir semua jalan-jalan utama juga sebahagian jalan-jalan kampung seluruh Semenanjung Malaysia 1997 hingga 2003 ini akan berjalan lagi! Jadi macamana?

Alhamdulillah, luahan dalam Apakah ada esok lagi untuk motosikal besar kesayanganku ini? yang dibuat 3 bulan lalu telah mendapat respons yang positif daripada beberapa orang pembaca. Saudara Syahir sampai sanggup membuat sedikit sumbangan lalu mengajak orang lain turut menolong. Lalu saya difahamkan, pembaca setia lain seperti saudari Anggun juga saudara Dong (tak lupa Cikgu Nasir kawan si Syahir) turut menolong lalu memberi harapan untuk saya cuba menghidupkan kembali motosikal itu! Terimakasih semua...

Hasilnya, motosikal kesayangan saya yang sangat berjasa membawa saya menjelajah menyusuri cerita-cerita lama Melayu inipun dapat dihantar ke sebuah bengkel motosikal besar milik orang Melayu. Katanya insyaallah boleh dibaik-pulih dengan kos sekitar RM3,000. Maka harapan itu saya nyatakan pula dalam artikel Harapan baru untuk motosikal besar kesayanganku! lebih 2 bulan lalu.

Minggu lepas saya telah mendapat panggilan telefon menyatakan motosikal itu sudah siap dibaik-pulih. Semalam saya mengambilnya daripada bengkel Mail Motor di Rawang... Ternyata dia dapat mengotakan janji untuk menjimatkan kos selagi boleh - kos total baik-pulih termasuk menggantikan barangan yang rosak dan hilang berjumlah RM3,021... Lega saya kerana takut juga ia melambung naik RM5,000! Nasib baik tak... Siang tadi pula saya telah membuat pemeriksaan Puspakom. Setelah membeli insurans baru, saya akhirnya dapat menghidupkan cukai jalan setelah 7 tahun tidak memilikinya! Bayangkan perasaan saya ketika itu!

Alhamdulillah lagi, kini dapatlah saya berjalan-jalan kembali menaiki motosikal besar kesayangan saya... Cuma mungkin tidak sekerap dulu kerana satu, harga minyak mahal... Tadi saya isi tangki penuh RM33.30 wooo!!! Sakit poket aku. Memang pun kos minyak motosikal Virago 535 ni macam naik kereta Kancil... Bezanya kereta Kancil boleh muat sampai 5-6 orang, motosikal saya setakat boleh bawak 2 orang! (Kecuali kalau nak jadikan motosikal circus, boleh le bawak 20 orang gamaknya kot?) Kedua, saya tak mahu memanjakan badan seperti yang pernah berlaku dahulu di mana saya pergi ke mana-mana walau tempat dekat dengan menaiki motosikal. Lalu apabila terpaksa berjalan sedikit, saya mudah terasa penat sedangkan kini saya boleh tahan jalan kaki berbatu-batu tanpa henti!

Apapun, di bawah ini biar disajikan beberapa gambar terbaru motosikal itu yang diambil semalam dan hari ini. Cuba bandingkan dengan gambar-gambar dalam artikel-artikel Apakah ada esok lagi untuk motosikal besar kesayanganku ini? dan Harapan baru untuk motosikal besar kesayanganku! Banyak perubahan kan? Maka ini saya ucapkan selamat malam... Ooppsss... Selamat pagi... Selamat pagi Jumaat, pertengahan bulan Rejab. Insyaallah segalanya ada berkat! Wassalam... :]



Motosikal di luar bengkel Mail Motor


Posing kat kedai sebelah sat...


Saya pula posing hehe! Apa da... Naik moto beso pakai baju cam ni. Apa kelasssss!!!


Motosikal depan rumah makcik di Ampang...


Tunjuk 'bontot' sat... Hehe!


Ni gambar tengah malam tadi masa dok berjalan nak feel balik naik motosikal malam-malam. Sempat le ambik gambo bulan penuh sebelah menara KLCC... Sila lihat artikel The full moon and the end of a chapter di blogspot BERPETUALANG KE ACEH . Sekian! :]

3 comments:

PerpatihTulus said...

Waah. tahniah. masih berkilat lagi motor tu..

check lah dalam youtube, ada 10 lagi baru.

Radzi Sapiee said...

Hehe. Wokey thanks... Aku tengah tengok video2 tu. Menarik! Nanti besok lusa aku mula posting pasal Pulau Beso kot? Insyaallah! :]

Monster said...

Hehe. Wokey thanks... Aku tengah tengok video2 tu. Menarik! Nanti besok lusa aku mula posting pasal Pulau Beso kot? Insyaallah! :]