Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Thursday, June 14, 2018

Iktikaf malam 27 dan 29 Ramadhan - Lalu muncullah bulan raya Syawal

Salam 1 Syawal juga salam malam Jumaat. Dengan tersiarnya pengumuman oleh pemegang mohor besar raja-raja Melayu bahawa 1 Syawal jatuh pada hari Jumaat 15 Jun maka tahkiklah malam ini tamat bulan puasa Ramadhan lalu masuk tarikh hari raya 1 Syawal. Sebelum menyatakan kegembiraan horay horay mahu menyambut hari raya mintak mak ayam sepotong izinkan saya menyambung gerak penulisan tentang iktikaf yang dimulakan melalui artikel Program iktikaf 10 Ramadhan terakhir tahun 2018 - Daripada 21 menuju ke 23 Ramadhan dan kemudian seminggu lalu kemudian diikuti artikel Dari Hulu Langat ke Putrajaya ke Kuang - Perjalanan iktikaf 23-25 Ramadhan 3 hari lalu...


Isnin malam Selasa 11 Jun 2018 bersamaan malam 27 Ramadhan. Saya keluar lagi berseorangan untuk iktikaf malam ganjil 10 hari terakhir Ramadhan.


Kali ini saya keluar lewat kerana menghabiskan masa berbuka puasa dengan isteri dan anak-anak di kawasan perumahan. Saya menunaikan solat Tarawikh berjemaah di masjid Sungai Choh kira-kira 10 km dari rumah.


Kemudian baru begerak lagi 28 km ke destinasi utama saya malam itu iaitu masjid lama Ampang Pecah, dekat Kuala Kubu Baru.


Di situlah saya beriktikaf malam 27 Ramadhan. Tengok-tengok tidak ada dilakukan Qiamulail berjemaah seperti berlaku di masjid-masjid yang disinggahi sebelum ini. Nak Qiamulail kena buat sendiri..


Suasana ketika solat Subuh berjemaah. Selepas itu saya terus bergegas kembali ke rumah.


Rabu malam Khamis 13 Jun bersamaan malam 29 Ramadhan pula saya ke Masjid Jamek Kuala Lumpur untuk menunaikan solat Tarawikh berjemaah.

Untuk iktikaf bermalam saya ke Masjid Kampung Hulu di tengah bandar raya Melaka.


Saya sampai hampir jam 2 pagi. Tengok-tengok orang ramai sedang bersolat jemaah.


Saya diberitahu Qiamulalial dimulakan jam 1 pagi. Jam 2 lebih dah bersahur...


Kemudian baru dapat tahu Qiamulail dicepatkan disebabkan kehadiran imam besar masjid negeri Melaka. Selepas itu beliau harus berkejar untuk Qiamulail di masjid lain.


Saya tidak dapat menyertai Qiamulail awal bersama mereka kerana satu, saya sampai ketika ia hampir tamat. Kedua, saya belum tidur malam. Setahu saya mana-mana Qiamulalui akan dimulakan dengan solat Tahajud. Faham saya, Tahajud adalah solat selepas bangun tidur lewat malam... mesti tidur dahulu walau sedikit pun sebagai syarat. Saya  pun mengajak isteri dan anak-anak tidur di masjid. Oh. Ketika itu kami dalam perjalanan untuk kembali bercuti bersama ibu bapa di Muar.


Jam 4 lebih baru saya membuat Qiamulail bersendirian.


Jam 5 bergegas kami anak beranak ke Muar.Dengan ini tamatlah siri kecil iktikaf malam-malam ganjil untuk bulan Ramadhan tahun 2018. Ingin saya mengambil peluang untuk mengucapkan "Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin" daripada kami sekeluarga buat semua pembaca, kawan-kawan, kenalan dan sesiapa sahaja yang pernah bersua waima mereka yang setakat pernah mendengar nama kami sahaja. Alhamdulillah... :]


No comments: