Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Monday, April 30, 2018

Tinjauan awal Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2018

Salam malam Nisfu Sya'aban. Bersambung penceritaan daripada artikel Syarahan "Siapa Awliya Allah?" oleh Sheikh Rohimudin Banten di Sungai Penchala.


Dari Sungai Penchala kami bergerak ke bangunan PWTC di tengah bandar raya Kuala Lumpur untuk ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) 2018.

Acara sudah bermula Jumaat 27 April. Maka kami datang semalam tu dah hari ke-3...

Ia akan berlangsung sehingga Ahad hadapan 6 Mei. 

Kiranya ini kami sekadar meninjau-ninjau keadaan kerana bercadang untuk datang lagi esok 1 Mei juga dua hari terakhir iaitu Sabtu-Ahad 5-6 Mei.
Sejumlah buku-buku tulisan saya boleh didapati di reruai Kafilah Buku iaitu di lot nombor 3091. Ia terletak di dewan utama Aras 3 bangunan PWTC. 


Masuk sahaja dewan dari pintu utama pergilah ke bahagian paling kiri belakang lalu jumpalah ia. Insyaallah saya akan menghadiri sesi bertemu bersama penulis dan menandatangani buku Sabtu 5 Mei jam 11 pagi sehingga 1 tengah hari. Datanglah berjumpa di reruai ini...

Tinjauan diteruskan untuk meliputi segenap pameran pada Aras 3...

Naik Aras 4 ada satu dewan dikhaskan untuk produk dan buku digital...
Masuk pula ke dewan utama di Aras 4...
Selepas itu baru turun ke aras paling bawah untuk pesta iaitu Aras 2...


Kami tertarik dengan satu ruangan yang dikhaskan untuk pameran dari Indonesia.


Tengok-tengok ada pula ruangan dikhaskan untuk pameran dari Kedah sahaja...
Buku-buku saya juga boleh didapati di reruai Hijjaz Records Publishing di Aras 2...

Tetapi itu untuk buku-buku yang diterbitkan mereka sahaja...


Secara rata PBAKL 2018 masih cukup meriah walau dibayangi suasana kempen pilihan raya nasional yang dijangka hangat sehingga hari pembuangan undi, Rabu 9 Mei. Ia tempat yang baik untuk melupakan politik yang sering memecah-belahkan dunia sambil kita menghirup suasana sayangkan ilmu.


No comments: