Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Khamis, Februari 08, 2018

Jejak Langkasuka-Siam Lama-Srivijaya - Pesona Segenting Kra dan jejak Melayu utara

Salam semua. Sempena buku-buku terbaru saya, buku ke-11 dan 12 dijangka siap hari ini saya mahu mempercepatkan perkongsian cerita-cerita perjalanan ke Thailand 12-23 Disember. Pergilah kita ke penceritaan keseluruhan hari ke-8 perjalanan. Bersambung daripada artikel Jejak Langkasuka-Siam Lama-Srivijaya - 'Menghidu aroma' sejarah lama Bangkok sebelum kembali ke arah selatan.


Pagi Selasa 19 Disember 2017. Melihat tempat letak kereta hotel dari luar bilik penginapan.Sampai sahaja ke tempat ini lewat malam sebelumnya saya deja vu panjang/

Selepas bersarapan biskut, buah dan air seperti Milo saya mengajak isteri dan anak-anak berjalan kaki melihat persekitaran.

Kami sedang berada di Chumpon, sebuah bandar sederhana besar ke timur Segenting Kra. Kami sampai setelah memandu lebih 460 km ke selatan dari Bangkok.
Sebelum berjalan kaki bersama keluarga saya sudah terlebih dahulu meninjau-ninjau persekitaran secara berseorangan. Lihat artikel-artikel berikut di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.

.

Ketika berjalan kaki bersama keluarga ternampak sekali kuil yang bertindak sebagai 'tiang seri'bandar dan wilayah. Saya pun singgah untuk melihat lebih dekat. Lihat artikel Kuil pasak (Pillar shrine of) Chumpon di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Kembali ke hotel untuk bersiap-siap saya mengambil kesempatan melihat persekitaran dari tingkat paling atas sementara orang lain mandi. Lihat Chumpon from on top of a decent hotel.


Jam 10.40. Setelah check-out hotel kami pun mengorak langkah meninggalkan Chumpon menghala barat ke Ranong.


Nampak satu pusat membeli belah di pinggir luar bandar kami singgah sebentar.


Kami harus mencari makanan halal. Jumpa le tuna dalam tin, makan dengan roti di luar pusat membeli belah.


Perjalanan disambung setelah terasa puas makan. Setelah beberapa lama sampai jalan berliku-liku merentasi kawasan berbukit-bukau. Lihat Road to Ranong.


Terlihat jalan kecil membawa ke satu kuil atas bukit kami pun naik.


Ada suatu macam pagoda dengan pemandangan menarik dari atas bukit. Lihat artikel-artikel berikut :-

Terdapat banyak patung-patung termasuk satu yang jelas berpakaian cara Melayu...

Perjalanan ke Ranong diteruskan menghala ke arah barat daya.


Tidak lama kemudian sampailah ke tempat tujuan utama hari itu...


Di sini terdapat batu tanda tugu menandakan kawasan Segenting Kra iaitu bahagian paling sempit di sepanjang tanah yang menghubungkan Semenanjung Tanah Melayu dengan tanah besar Asia di Indo-China.


Walaupun Segenting Kra itu meliputi wilayah sehingga kelebaran lebih kurang 70 km tempat ini ditanda secara rasmi sebagai Kra Isthmus (bahasa Inggeris untuk Segenting Kra) kerana di sinilah jalan utama Chumpon ke Ranong terletak paling dekat dengan sungai Segenting Kra.


Ini merujuk kepada sungai yang menjadi sempadan semulajadi antara negara Thailand dengan Myanmar/Burma. Di seberang sungai itu  dah masuk Burma.. Lihat artikel-artikel berikut :-


Menurut ceritanya wilayah kerajaan Melayu Kedah pernah meliputi kawasan-kawasan sampai ke Segenting Kra. Kalau tak salah begitulah keadaanya sehingga ke pertengahan atau penghujung abad ke-18 Masihi.


Daripada tempat yang ditanda sebagai Kra Isthmus tadi jalan utama menjauh dari sungai. Sampai beberapa jauh lagi ke hadapan baru kelihatan jalan yang harus membawa kembali dekat ke sungai.


Kami pun mengambil jalan tersebut. Sampai satu bahagian boleh kelihatan sungai terbentang luas...


Di sini sungai Segenting Kra telah melebar melebihi 4 km. Begitulah keadaannya sampai ke bandar Ranong lalu masuk ke Laut Andaman. Lihat First view of the wide part of Segenting Kra river.Setelah beberapa lama kami dapat menemui satu kedai makan halal lalu pulun puas-puas.


Kami dapat menemuinya setelah terlihat satu masjid di tepian jalan. Ia adalah masjid pertama kami temi sejak meninggallkan Bangkok. Lihat Masjid (Mosque of) Ban Hin Chang, Ranong.
.

Ternyata ada kampung Melayu yang agak besar di tepi sungai Segenting Kra ini. Nama Ban Hin Chang itu adalah bahasa Thai untuk nama Melayu Kampung Batu Gajah. Lihat Exploring the riverside part of Ban Hin Chang.


Difahamkan ia adalah kampung Melayu Thailand paling utara di sekitar Segenting Kra. Kedudukannya menghadap bahagian luas sungai memberikan pemandangan yang sangat mempesonakan. Lewat petang saya duduk lama menghadap sungai dan pergunungan di Burma sambil menunggu matahari terbenam. Keadaan begitu mempesonakan sehingga kami membuat keputusan untuk bermalam.  Lihat Sunset over Myanmar from Ban Hin Chang.Tiada ulasan: