Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Wednesday, February 07, 2018

Final Countdown - Buku berkembar Adam Melayu dan Benua Tua dah nak siap!

Mula-mula letak gambar ni. Kemudian baru boleh cerita..



Lebih sebulan lalu saya telah menulis artikel bertajuk Tentang backlog penulisan dan usaha buku baru... lalu berkongsi tentang satu projek buku baru. Hampir 3 minggu kemudian iaitu pada hari Sabtu 20 Januari pula saya menulis artikel Menerbitkan buku Adam Melayu dan Benua Tua untuk berkongsi perkembangan tentang projek itu. Pada artikel tersebut ada dinyatakan bahawa buku-buku dengan tajuk "Nabi Adam dan Orang Melayu 60,000 Tahun Lalu" berserta 'kembarnya', "Benua Tua Melayu Sumber Peradaban Dunia" sudah masuk kilang cetak. Sudah disebut juga saya telah menerima pembayaran demi pembayaran untuk pre-order atau tempahan awal buku (sebelum siap dicetak). Sekarang biar disambung cerita-cerita perkembangan sejak itu...


Gambar hiasan - Akan diceritakan apakah relevannya dengan artikel ini...


Adapun sebelum menulis artikel itu saya ada membuat update status berikut di Facebook iaitu pada jam  10:16 Jumaat malam Sabtu 19 Januari...


44 PADA 19 JUMAAT

Alhamdulillah petang Jumaat tadi 19/1/2018 saya telah menerima pembayaran ke-44 untuk pre-order buku2 terbaru saya yang melibatkan penyelarasan masa dan pengetahuan antara sains dan kitab. Ia adalah order baru menjadikan senarai mereka yang mahu membuat tempahan awal setakat ini mencapai 81 orang. Ketika menerima bayaran itu saya dan seorang sahabat sedang sibuk membuat pembetulan pada reka bentuk kulit buku, Ini bagi menyerlahkan sedikit teks yang didapati agak tenggelam selepas dibuat print-out berwarna di kilang percetakan. Selesai itu dah boleh mulakan pembuatan plet kemudian cetak. Insyaallah 2-3 minggu boleh siap...


------------------


Lima hari kemudian iaitu pada hari Rabu 24 Januari jam 2:53 petang saya membuat update berikut pula...


BAYARAN KE-50 DAN PROCEED TO PRINT...

Hari ini sudah genap seminggu buku2 berkembar "Nabi Adam dan Orang Melayu" serta "Benua Tua Melayu" masuk kilang cetak. Tapi instruction to proceed setelah menyemak perkara2 akhir seperti kedudukan Spot UV pada kulit2 buku baru diberikan petang Isnin 2 hari lepas. Apa pun hari ini saya telah menerima pembayaran ke-50 bagi pre-order buku. Alhamdulillah...:]


------------------


Esoknyai berlaku suatu hal membawa saya untuk membuat artikel bertajuk Menyelesaikan isu 'kemusnahan' kesan sejarah Melayu Islam awal di Kuala Lumpur di blogspot ini sebelum bersolat Jumaat keesokan harinya. Adapun gambar hiasan atas diambil daripada artikel tersebut. Lewat petang itu saya pun membuat update berikut. Nampak tidak relevannya?



BERKAT HARI JUMAAT, HAL BATU NESAN ACEH DI PINGGIR KL DAN MASUK PEMBAYAR KE-55...

Alhamdulillah di celah2 kesibukan menangani beberapa perkara lain termasuk hal makam lama berbatu nesan Aceh tertimbus di pinggir Kuala Lumpur jumlah pembayar pre-oder buku berkembar saya melibatkan masa mencapai 55 sejurus sebelum solat Jumaat tadi. Malam semalam pula, ketika saya meninggalkan rumah di Petaling Jaya di mana disimpan 4 biji batu nesan Aceh saya menerima pembayaran yang ke-54. Menariknya yang membayar itu sudah sedia tersenarai sebagai orang ke-54 membuat tempahan sekitar 3 minggu lalu. Macam ada makna nombor2 ini... :]


------------------


Pagi Selasa minggu lepas perkembangan orang masuk membayar duit buku telah membawa saya  untuk membuat update berikut :-



MASUK BAYARAN KE-66 PRE-ORDER BUKU

Salam semua. Sukacita dimaklumkan saya telah menerima bayaran ke-66 untuk set buku berkembar "Nabi Adam dan Orang Melayu 60,000 Tahun Lalu" dengan "Benua Tua Melayu Sumber Peradaban Dunia". Pada ketika ini buku2 masih dalam proses percetakan, Insyaallah dalam seminggu dua lagi siap...


------------------


Perkembangan semakin memberangsakan lalu saya membuat update berikut berserta gambar sekitar jam 5 petang Selasa  semalam...




AKHIRNYA. MASUK BAYARAN KE-77 PRE-ORDER BUKU - SEDIKIT PERKEMBANGAN BERKENAAN

Salam semua. Adapun 2 hari lepas saya telah menerima bayaran ke-76 untuk set buku berkembar "Nabi Adam dan Orang Melayu 60,000 Tahun Lalu" dengan "Benua Tua Melayu Sumber Peradaban Dunia". Maka itu semalam, setelah menyiapkan cerita hari ke-7 perjalanan saya dan keluarga ke Thailand 12-23 Disember 2017 saya pun check2 kot2 dah masuk bayaran ke-77. Cantik tu kalau dapat. Lepas cerita hari ke-7 dapat bayaran ke-77. Jadi 777. Saya kan ada gila2 nombor…

Tapi tengok2 takda. Tunggu punya tunggu sampai tengah malam masih takda. Sekitar setengah jam tadi saya tergerak untuk menyemak status terbaru akaun bank milik isteri. Tengok2 dah masuk bayaran ke-77 jam 2.35 petang tadi. Menariknya pembayar ini baru masuk sebagai orang ke-99 membuat pre-order. Sekarang biar dikongsikan beberapa perkembangan berkenaan.

Adapun sebulan lalu jumlah mereka yang menyatakan mahu membuat pre-order mencapai 70 orang. Ketika itu ia adalah jumlah yang ‘keramat’ buat saya kerana 70 orang itu boleh menerbitkan RM7,700 (70 x RM110 per set buku berkembar) untuk menampung baki yang diperlukan untuk membuat percetakan buku. Tapi itu dahulu sebelum saya perlu menambah beberapa ratus RM lagi untuk mendapatkan kertas yang lebih berkualiti juga belanja2 lain dalam proses penerbitan buku. Pun begitu jumlah 70 tetap dianggap ‘keramat’ lalu tempahan2 selepas itu disambung atas nama “Tempahan seterusnya”.

Sekarang biar dinyatakan, daripada 70 penempah awal itu masih ada 18 tidak membuat bayaran. Mungkin ada yang bertukar fikiran atau menyimpan duit untuk membayar kemudian. Nasib baik muncul penempah2 baru dapat menampung keperluan. Sesungguhnya duit bayaran yang dibuat itulah yang digunakan untuk menampung kos percetakan juga beberapa hal berkaitan. Sesungguhnya mereka yang membayar awal telah membeli saham untuk menjayakan penerbitan buku.

Pada ketika ini buku adalah dalam peringkat folding di kilang cetak. Ini bermakna segala isinya telah dicetak, cuma perlu diatur dan disatukan jilid demi jilid sebelum menjadi buku yang lengkap. Insyaallah kalau tiada aral melintang buku boleh diambil dari kilang pada minggu hadapan. Selepas itu saya akan mula mengeposnya kepada mereka yang telah membuat bayaran.

Sementara itu masih ada ruang untuk sesiapa sahaja masuk lagi sebagai penempah pre-order dan pembayar. Nama2 anda akan direkodkan sebagai orang yang menjayakan penerbitan. Selepas siap buku apa2 tempahan dan pembelian akan jadi biasa sahaja seperti mana halnya untuk buku2 yang sudah sedia berada dalam pasaran. Untuk bersama mengukir sejarah sebagai orang yang menjayakan penerbitan satu buku berkembar yang insyaallah akan mengubah cara orang ramai melihat dunia dan sejarah silalah buat bayaran sementara buku belum siap.

Untuk membuat bayaran ikut panduan berikut :-

CARA MEMBUAT PEMBAYARAN PRE-ORDER

Pilih salah satu harga berikut :-

1. RM110 sahaja bagi yang hendak mengambil buku terus daripada saya. Insyaallah akan diadakan satu majlis soft-launch di rumah saya di Bandar Sungai Buaya, Rawang untuk itu.

2. RM120.50 (satu set buku + RM10.50 pakej Poslaju) untuk pembaca di Semenanjung

3. RM126.85 (satu set buku + RM16.85 pakej Poslaju) untuk pembaca di Sabah dan Sarawak.

Untuk pre-order ini saya jual sekaligus satu set. Sila masukkan jumlah berkenaan ke dalam akaun saya :-

Affin Islamic Bank : 20-530-011171-1

Atas nama: Mohd Fahrulradzi b Mohamad Sapiee

Atau akaun isteri :-

Maybank - 112110854698

Atas nama: Nor Afidah binti Yusof

Selepas itu pm bukti pembayaran ke Facebook atau Whatsapp nombor saya 013-3082131. Sertakan sekali alamat pos dan nombor telefon untuk memudahkan urusan Poslaju.


------------------


Malam itu 9 saya membuat update berikut dengan gambar...




BUKU2 KE-11 DAN KE-12 SAYA TINGGAL NAK BINDING AJE...

OK. Ini saya dapat gambar daripada pencetak petang tadi. Nampaknya tinggal nak binding aje lepas tu siaplah buku2. Insyaallah paling lewat minggu depan settle. Cuma takut dah dekat sangat nak cuti Raya Cina, Kalau pos nanti sangkut lama entah kat mana2. Oleh itu saya dicadangkan agar mengepos lepas cuti raya. Apa kata kawan2?


------------------


Ketika itu saya menjangkakan buku-buku cuma akan siap sepenuhnya pada minggu hadapan. Tup tup pagi tadi saya mendapat panggilan 'panas' lalu membuat update dengan gambar berikut :-





TEMPOH PRE-ORDER BAKAL TAMAT ESOK - LAST CALL UNTUK TERSENARAI SEBAGAI ANTARA YANG MENJAYAKAN PENERBITAN BUKU

Salam semua.. Saya baru sahaja mendapat panggilan daripada pihak percetakan. Katanya buku dah siap binding sekarang dalam proses cutting. Esok Khamis dah boleh ambil lalu saya diminta datang membawa check untuk bayar baki 50% kos percetakan. Insyaallah saya akan ke kilang selepas menghantar anak pergi ke sekolah agama jam 2.30 petang.

Dengan itu akan tamatlah tempoh pre-order tidak lama lagi. Selepas itu akan jadi belian biasa seperti mana untuk mana2 buku yang sudah berada dalam pasaran. Dengan itu saya mengumumkan tempoh last call selama kira2 29 jam iaitu daripada sekarang sehingga saya dijangka mengeluarkan check untuk membayar selepas jam 3 petang. Siapa yang membayar dalam tempoh ini akan masuk senarai sebagai salah seorang penyumbang yang memungkinkan wujudnya satu set buku yang insyaallah akan mengubah pandangan umum tentang cara mereka melihat dunia dan sejarah.

Untuk mereka yang berminat sila ikut panduan berikut. Nama2 mereka yang tersenarai akan diabadikan dalam blogspot saya juga tulisan2 akan datang...

CARA MEMBUAT PEMBAYARAN PRE-ORDER

Pilih salah satu harga berikut :-

1. RM110 sahaja bagi yang hendak mengambil buku terus daripada saya. Insyaallah akan diadakan satu majlis soft-launch di rumah saya di Bandar Sungai Buaya, Rawang untuk itu.

2. RM120.50 (satu set buku + RM10.50 pakej Poslaju) untuk pembaca di Semenanjung

3. RM126.85 (satu set buku + RM16.85 pakej Poslaju) untuk pembaca di Sabah dan Sarawak.

Untuk pre-order ini saya jual sekaligus satu set. Sila masukkan jumlah berkenaan ke dalam akaun saya :-

Affin Islamic Bank : 20-530-011171-1

Atas nama: Mohd Fahrulradzi b Mohamad Sapiee

Atau akaun isteri :-

Maybank - 112110854698

Atas nama: Nor Afidah binti Yusof

Selepas itu pm bukti pembayaran ke Facebook atau Whatsapp nombor saya 013-3082131. Sertakan sekali alamat pos dan nombor telefon untuk memudahkan urusan Poslaju.


------------------

Ini diikuti update berikut jam 4 petang


ALHAMDULILLAH DAH MASUK 88 PEMBAYAR PRE-ORDER - TINGGAL 24 JAM SAHAJA SEBELUM PRE-ORDER DAN PELUANG MASUK GRUP KHUSUS DITUTUP...

Sukacita dimaklumkan sudah 88 orang membuat pembayaran untuk buku Nabi Adam dan Benua Tua. Pada ketika ini tinggal 24 jam sahaja sebelum pre-order dan peluang membuat pembayaran ditutup. Selepas itu akan dikira sebagai belian biasa sahaja.

Adapun mereka yang membayar telah saya masukkan dalam grup Whatsapps khas bernama "Adam Melayu Benua Tua". Ia asalnya untuk memudahkan urusan pengeposan buku nanti. Tetapi saya sudah membuat keputusan untuk mengekalkannya agar dapat menjadi medan perbincangan berkenaan isi buku selepas ia menemui pembaca mulai petang esok. Kecuali 2-3 orang yang terlibat dalam penerbitan buku cuma mereka yang telah membayar sahaja boleh masuk dalam grup. Selain daripada itu bolehlah ikut perbincangan yang akan keluar dalam FB "Nabi Adam, Orang Melayu dan Benua Tua".

Kiranya yang di FB itu umum sedangkan yang di Whatsapp itu khusus. Untuk masuk dalam lingkungan khusus sila buat bayaran sebelumm cut off time iaitu sebelum saya menyerahkan check untuk baki 50% kos cetakan buku, dijangka pada sekitar jam 3.30 esok petang Khamis...


------------------


Pada ketika ini jumlah pembayar sudah mencapai 91 orang. Saya buat artikel ini sebagai satu pelengkap gerak sebelum mengambil buku siap selepas 3 petang. Kalau larat dan sempat, sebelum ke kilang cetak saya mahu menyiapkan cerita harike-8 perjalanan ke Thailand 12-23 Disember lalu. Sebagai mengakhir artikel ini biar dikongsikan satu video yang dibuat seorang kawan selepas saya membuat pengumuman tentang 'Final Countdown'...






No comments: