Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Tuesday, November 07, 2017

Jalan-jalan Ipoh : Melacak nostalgia tanah milik Melayu yang sudah terlepas tangan...

Ada sedikit perkongsian daripada hujung minggu lalu...


Sabtu 4 November 2017 saya dan keluarga menghadiri satu majlis perkahwinan di Kuala Kangsar.


Kami sampai malam sebelumnya lalu menginap di homestay berdekatan.


Petang itu bertolak pula ke Ipoh.


Bersama seorang kenalan baru yang ternyata ada hubungan persaudaraan dan keluarganya kami ingin menjejak satu tempat menarik di pinggir selatan bandar raya Ipoh.


Nak sampai ke tempat tersebut kena jalan kaki masuk kawasan bukit batu kapur kemudian masuk gua terowong.


Alhamdulillah akhirnya sampai juga...


Layan gambar beramai-ramai.


Layan gambar seorang diri pula. Nak tahu apakah tempatnya lihat artikel Visiting Tasik Chermin in Gunung Rapat di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Lewat petang kami pergi ke satu taman perumahan berdekatan untuk melihat masjid lama yang telah dialihkan dari satu lokasi di tebing Sungai Perak...


Masjid ini telah disentuh banyak kali dalam tulisan-tulisan lama saya. Untuk makluman ia sudah lebih sebulan dibuka kembali setelah 20 tahun ditinggalkan. Lihat artikel Masjid Teluk Memali setelah siap di lokasi baru (Teluk Memali mosque after completion at new location) di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Malam itu kami menginap di rumah kenalan baru di pinggir barat laut Ipoh. Esoknya tengah hari Ahad 5 Oktober kami masuk ke pusat bandar raya.


Kami mahu mencuba hidangan terkenal Ipoh yang dipanggil "nasi ganja".


Alhamdulillah dapat juga merasa setelah beratur dan menunggu buat beberapa lama,


Dari kedai makan dah dekat dengan Masjid Panglima Kinta. Kami pun singgah untuk bersolat dan bertemu seorang kenalan yang juga ada hubungan persaudaraan.


Selepas solat kenalan tersebut membawa kami melihat makam-makam Panglima Kinta dan kaum keluarga di halaman masjid. Selepas itu kami keluar berjalan kaki untuk melihat bandar raya Ipoh.


Adapun masjid terletak dekat dengan sebuah jambatan menyeberangi Sungai Kinta.


Saya pun mengambil beberapa gambar. Lihat Kinta river from Jalan Sultan Iskandar bridge, Ipoh.


Seberang jalan jambatan kami mengambil Jalan Laxamana...


Ia dinamakan sempena seorang moyang saudara saya Laksamana Hussain. Beliau yang bersemenda dengan keluarga Panglima Kinta pernah memiliki sebahagian besar tanah di pusat bandar raya Ipoh...

Ke hadapan sedikit setelah 650 meter berjalan kaki daripada jambatan tadi kelihatan jambatan lain menyeberangi Sungai Kinta. Lihat Kinta river from Jalan Sultan Idris bridge, Ipoh.


Kami meneruskan perjalanan menyeberangi jambatan.


Sampailah pada satu kawasan lapang yang katanya merupakan tapak masjid lama Ipoh sebelum Masjid Panglima Kinta didirikan tahun 1898.


Tentang masjid lama ini ada diceritakan dalam artikel Tentang masjid lama yang berasal dari Ipoh - Antara Bandar, Bandar Baru dan Bandar Tua. Kalau tak salah ia termasuk dalam jangkauan kawasan pendudukan Melayu awal Ipoh yang dibuka oleh Laksamana Hussain.


Perjalanan diteruskan untuk melihat beberapa tempat menarik dalam kawasan apa yang dikenali sebagai old town Ipoh - bandar lama Ipoh.


Bandar lama ini penuh dengan rumah-rumah kedai batu Cina berusia lebih 100 tahun. Asalnya  kawasan ini dan sekitar adalah milik orang Melayu sebelum terlepas ke tangan...


Apa nak buat? Sekarang hampir seluruh bandar raya Ipoh adalah milik orang Cina. Begitu juga halnya kebanyakan bandar-bandar di Malaysia. Apapun ini tidak bermakna kita tidak boleh menikmati suasana yang ada. Orang Cina sini cukup bijak untuk mewarna-warnikan bandar lama menjadi tarikan pelancongan ke Ipoh. Lihat .On to colorful parts of old Ipoh.


Kembali ke Masjid Panglima Kinta untuk mengambil kereta baru saya mengambil gambar makam Laksamana Hussain dalam bangun makam di halaman masjid. Tercatat beliau meninggal dunia tahun 1917 iaitu tepat 100 tahun lalu. Difahamkan selepas itu banyak tanah beliau dijual oleh saudara mara kepada bangsa lain. Daripada itu terbitlah Ipoh yang kita lihat sekarang. Al-Fatihah...

No comments: