Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Friday, August 25, 2017

Pengakuan Tok Guru Peramu sebagai Tok Bahaman di dada akhbar

Melepaskan suatu gerak penceritaan sebelum membuat satu perjalanan kecil...Rasanya ramai pernah mendengar nama Tok Bahaman, salah seorang pejuang Melayu Pahang yang gigih menentang pencerobohan British abad ke-19. Ramai juga pernah mendengar nama seorang guru agama dan silat yang dikenali sebagai Tok Peramu. Dipercayai beliau tidak lain adalah Tok Bahaman tetapi menyembunyikan identiti sebenar sambil hidup lebih 100 tahun disebabkan sumpah tertentu yang pernah dibuat bersama beberapa pahlawan terkenal lain seperti Mat Kilau. Mat Kilau yang diisytiharkan British sebagai telah mati penghujung abad tersebut diketahui telah menyamar memakai pelbagai nama sambil berpindah randah ke merata tempat. Beliau akhirnya mengisytiharkan identiti sebenar di kampungnya di Pulau Tawar. Tidak lama kemudian Mat Kilau meninggal dunia tahun 1970.

Diberitakan bahawa tidak lama selepas Mat Kilau mengisytiharkan diri, Tok Peramu memberitahu orang lebih kurang begini : "Dah nak mata agaknya dia tu". Ini kerana dikatakan sumpah mereka tidak mendedahkan identiti sebenar akan membawa kepada maut jika dilanggar. Mat Kilau yang katanya lahir tahun 1847 pula menerangkan dia terpaksa berbuat begitu kerana takut anak cucu keturunan tidak mengenali hubungan akibat beliau berkahwin banyak sambil merahsiakan identiti sebenar. Ditakuti ada adik beradik berlainan ibu berkahwin sesama sendiri lantaran tidak tahu cerita sebenar.
Setahu saya Tok Peramu pula terus memegang rahsia tentang identiti sebenar walaupun ramai melihat beliau tidak lain adalah Tok Bahaman lantaran cukup mengenali pahlawan-pahlawan terkenal sezaman dan tahu segala macam cerita termasuk yang peribadi. Inilah yang saya pegang buat bertahun lama sehinggalah timbul pencerahan baru sekitar seminggu dua lalu.
Tiba-tiba seorang kenalan di Facebook memberitahu bahawa Tok Peramu atau Tok Guru Peramu pernah mengaku lalu mendedahkan identiti sebenar kepada umum. Beliau menunjukkan sekali gambar-gambar keratan akhbar yang berkenaan.


Saya diberitahu ia adalah daripada surat khabar Berita Harian bertarikh 14 November 1974. Tidak berapa lama kemudian Tok Peramu pun menghembuskan nafas terakhir iaitu pada tahun 1977.
Dengan ini biar dikongsikan beberapa penulisan saya di blogspot ini yang ada menyentuh tentang Tok Bahaman. Biar disertakan sekali tarikh dipaparkan...


Jumaat 13 November 2009

Rabu 21 Mac 2012

Isnin 30 Mei 2016

Jumaat 30 Disember 2016


No comments: