Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Selasa, April 18, 2017

Menyambung talian keluarga di Teluk Intan

Adapun selepas mempersembahkan artikel Ke Pesta Buku Selangor 2017, tengah hari Ahad lalu saya sepatutnya menyambung gerak dengan berkongsi cerita apa yang berlaku pada hari Sabtu sebelumnya. Namun tak sempat kerana harus berkejar ke Janda Baik pula untuk satu majlis. Petang ini baru ada kelapangan untuk menyambung gerak.


Sabtu 15 April 2017 sekitar jam 2.30 petang. Saya dan keluarga sampai ke majlis perkahwinan dua orang adik sepupu yang diadakan di Batak Rabit, Teluk Intan.


Kami sampai ketika majlis hampir selesai. Dua orang adik sepupu itu adalah anak kepada seorang adik perempuan ayah saya. 


Batak Rabit adalah kampung asal ayah. Nenek moyang kami pernah memegang seluruh hilir Perak dan kampung ini salah satu pusat utama dari mana keluarga kami mentadbir jajahan takluk.


Sudah lebih setahun kami tak singgah ke Batak Rabit. Saya pun membawa keluarga singgah di masjid lama lalu menziarahi kawasan pemakaman di sebelah yang diperuntukkan hanya untuk ahli keluarga. Lihat artikel-artikel berikut yang baru dikongsikan di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) tadi...Kawasan pemakaman di sebelah masjid Batak Rabit (The tomb area besides the Batak Rabit mosque)Selepas itu kami menuju ke pusat bandar Teluk Intan lalu terlihat warung tepian sungai ini.


Di sebelahnya ada jeti yang memberikan pemandangan cantik Sungai Perak. Lihat artikel Perak river from a western part of Teluk Intan town di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.Dah sampai bandar Teluk Intan rasa tak sah kalau tak singgah menara condongnya yang terkenal...

Kami turut menziarahi makam Sultan ke-22 Perak, Sultan Abdullah Muhammad Syah I yang terletak di pinggir timur bandar.


Kami juga mengambil kesempatan untuk menziarahi makam tua seorang moyang yang dikenali sebagai Keramat Kuala Bidor. 


Walaupun ketika itu sudah turun hujan kami gagahkan juga masuk ke kawasan pendalaman yang menempatkan makam demi melengkapkan lawatan di Teluk Intan. Terasa lawatan berkesinambungan dengan perjalanan kami di Aceh yang baru sahaja selesai 3 minggu sebelum itu. Lihat artikel Misi HIKMAH Aceh 2017 - Kompilasi perjalanan 8 hari..


Tiada ulasan: