Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Selasa, Januari 19, 2016

Seminar Fitnah Akhir Zaman di Perpustakaan Shah Alam

Merujuk lagi pada artikel Tanjak baru untuk HIKMAH Janda Baik, kali ini untuk aktiviti pada hari seterusnya. Bersambung daripada Sambutan Maulidur Rasul 1437 Hijriah di Yayasan al-Jenderami.


Pada hari sama mendapat tahu tentang sambutan Maulidur Rasul di Yayasan al-Jenderami iaitu pada Rabu 13 Jan saya juga mendapat tahu tentang acara di atas. Timbul rasa untuk pergi menghadirinya juga. Kebetulan ia mahu diadakan di Perpustakaan Shah Alam, Ahad 17 Jan iaitu sehari selepas Maulidur Rasul tamat. Perjalanan hujung minggu pun diatur menurut arah yang bersesuaian...Adapun selepas Maulud saya dan keluarga bermalam di rumah abang sulung kepada isteri di Bukit Changgang. Pagi Ahad kami bergegas ke Shah Alam untuk seminar.


Masuk perpustakaan kami berpecah, Isteri membawa anak-anak ke bahagian kanak-kanak saya naik tingkat 3 ke dewan seminar.


Masuk sahaja dewan saya terperanjat.


Ramai juga menghadirkan diri walau harus membayar RM40-50 setiap seorang.


Nampaknya ramai begitu minat dengan topik "Fitnah Akhir Zaman"...


Ketika saya sampai pembentang pertama saudara Wan Ahmad Fayhsal sudah membuka bicara. Anak muda yang cakna perkembangan geopolitik dunia dengan segala macam sepak terajang tipu daya pihak-pihak berkenaan yang berkepentingan ini membawa tajuk "Di sebalik 'Syria Berdarah' : Memahami Konflik & Krisis Dunia Islam mutakhir kaitannya dengan agenda hegemoni politik Dunia".


Beliau pernah membawa perkara serupa ketika konflik Syria belum lagi terserlah. Ia adalah tentang membaca pergerakan dan perancangan ekonomi, politik dan tentera kuasa-kuasa besar, bagaimana ia mempengerahui keadaan dunia Islam termasuk kita di Alam Melayu. Lihat artikel Forum Keindahan Sistem Kesultanan Alam Melayu-Nusantara : Menuju aspirasi raja yang insan kamil yang dibuat lebih setahun lalu.


Rasanya ramai sudah tahu tentang konflik di Syria yang semakin memburuk hari ke hari. Secara rata media massa dunia yang rata-rata pro-Barat menyatakannya sebagai konflik antara golongan Sunni dan Syiah tetapi Fayshal tidak melihatnya begitu.


Konflik yang sudah melanda lebih setahun ini dikupas dalam konteks yang lebih besar. Lalu sejarah penglibatan negara-negara di Eropah melalui organisasi kerjasama ketenteraan serantau NATO diterangkan. Disebut bagaimana Eropah boleh terhutang budi kepada Amerika dalam Perang Dunia Kedua juga Perang Dingin (antara blok pro-Amerika dan kapitalis melawan blok pro-Soviet Russia/komunis) lalu harus mengikut telunjuk kuasa besar itu. Dalam konteks Syria NATO harus menyokong polisi Amerika dalam penglibatannya di rantau itu dan antara ahli NATO adalah Turki, satu-satunya negara Islam di Eropah. Disebabkan itu, Turki seperti mahu dilagakan dengan Russia yang merupakan lawan Amerika. Umum tahu Russia juga adalah sekutu kerajaan sedia ada Syria yang dipimpin presiden Bashar al-Assad, kerajaan yang sedang cuba digulingkan oleh puak pemberontak yang dibantu Amerika..


Sesungguhnya konflik di Syria bukan sekadar konflik di Timur Tengah. Ia juga berkenaan polisi Amerika yang mahu mengekang kekuasaan Russia (dan sekutunya Chiina) dengan cara mendirikan markas-markas tentera yang secara efektifnya mengepung kedudukan negara besar yang meliputi sebahagian benua Eropah, sebahagian benua Asia itu.


Konflik yang melanda juga diterangkan Fayshal sebagai akibat usaha penguasaan bekalan minyak dan gas oleh Amerika dan sekutunya. Keadaan semula jadi muka bumi dunia menyebabkan terbitnya beberapa choke point, kawasan sempit laluan dagang kapal laut seperti Terusan Suez di Mesir, Terusan Hormuz antara Iran dan Semenanjung Arab juga Selat Melayu di Asia Tenggara. Semua ini perlu dikuasai untuk mengawal pasaran ekonomi dunia. Maka armada-armada kapal laut dan tentera perlu diletakkan di lokasi-lokasi strategik yang berkenaan...


Turut disentuh bagaimana sempadan negara-negara di Timur Tengah dan Asia Barat telah dirancang oleh kuasa-kuasa Barat jauh sebelum negara-negara itu terbentuk. Ini dibuat supaya wilayah-wilayah yang kebanyakkannya dahulu pernah terletak di bawah kekhalifahan Islam Turki Uthmaniyah dapat dipecah-perintah.


Fayshal turut mengemukakan satu rakaman video menunjukkan seorang ulamak besar Syria (kini sudah kembali ke rahmatullah) telah menjangkakan Syria akan bergolak begitu teruk sekali, sejak lama dahulu. Ulamak tersebut bercakap dalam bahasa Arab. Pembentang seterusnya, Ustaz Iqbal Zain menterjemahkannya ke dalam bahasa Melayu kepada hadirin.


Selepas konflik Syria dikupas cukup panjang lebar, hadirin dibawa berehat dengan bacaan qasidah yang diiringi gendang oleh para pelajar tahfiz dari Janda Baik (kalau tak salah).


Sekitar jam 12.55 tengah hari baru Iqbal memulakan pembentangannya bertajuk "Fitnah Akhir Zaman : Fiqh Tahawullat persiapan menghadapi saat getir, sebuah pesanan buat umat". Kali pertama saya mendengar beliau bersyarah adalah ketika menerangkan apa itu Ahlul Bait berserta nas kelebihan. Ini dibuat untuk menyokong satu segmen dalam pembentangan saya pada satu majlis HIKMAH lebih 2 tahun lalu. Lihat artikel Acara keenam HIKMAH di Galeri Shah Alam 7 Sept 2013 di blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika itu beliau baru sahaja berkecimpung dalam dunia dakwah setelah tamat belajar di Timur Tengah. Iqbal merupakan menantu kepada seorang sahabat seperjuangan saya lalu dibawa ke HIKMAH untuk membantu menyerikan majlis. Sejak itu perjalanan dakwah beliau semakin maju lalu beliau mencipta nama. Bercakap tenang dan teratur tanpa bantuan slaid, Iqbal terlebih dahulu menerangkan makna fitnah secara umum menurut pemahaman asal dalam bahasa Arab. 

Umumnya, fitnah bermaksud ujian dan cabaran yang harus dihadapi semua manusia di muka bumi . Ini merujuk pada sebab musabab manusia dicipta oleh Allah SWT, bagaimana amalan mereka di dunia akan menentukan kedudukan di akhirat, apakah layak masuk ke syurga. Kemudian baru disebut makna fitnah yang lebih khusus iaitu perkara buruk yang boleh menjeremuskan kita ke dalam kebinasaan dunia dan akhirat. Iqbal turut mengajak hadirin agar menetapkan iktikad bahawa segala yang berlaku adalah dalam jadual qada' dan qadar. Setelah konsep-konsep asas diterangkan baru kita boleh memahami dengan baik hal-hal  seterusnya.


Antaranya adalah apa itu Fiqh Tahawwulat, ilmu tentang perkembangan akhir zaman berdasarkan pemerhatian daripada sejarah yang lampau, Sesungguhnya sudah sunatullah alam, pada keadaan malam berganti siang, siang berganti malam kita boleh mengambil pelajaran.  Apa-apa kejadian sering berlaku berulang-ulang lalu membentuk pusingan, cyclical. Cuma watak-watak dan latar belakang sahaja yang berbeza, intipati perkara adalah sama.

Fiqh Tahawwulat berdiri atas pemerhatian ini lalu boleh digunakan untuk menduga perkara akan datang lalu membantu kita bertindak sebaiknya menurut keadaan. Kata Iqbal, seorang ulamak Ahlu Bait (daripada keturunan Nabi Muhammad SAW) bahkan meletakkan Fiqh Tahawwulat sebagai rukun agama yang ke-empat. Ini adalah untuk melengkapkan 3 rukan agama yang ramai sudah sedia tahu iaitu Iman, Islam dan Ikhsan...


Tentang apa itu Iman, Islam dan Ikhsan, bagaimana rukun-rukunnya dan bagaimana ia harus difahami tak perlulah dipanjangkan di sini. Iqbal merujuk kepada apa yang dipanggil sebagai Hadis Jibril sebagai satu dialog lengkap yang dapat menerangkan apa itu Iman, apa itu Islam, apa itu Ikhsan, Hadis ini merujuk pada peristiwa di mana malaikat Jibril menyamar sebagai seorang manusia di hadapan orang ramai lalu bertanyakan kepada Nabi Muhammad SAW beberapa perkara penting dan asas dalam agama. Bahagian akhir dialog ada menyentuh tentang keadaan dunia hampir kiamat lalu menjadi sebab ada ulamak meletakkan Fiqh Tahawwulat sebagai rukun agama ke-empat. 

Oh. Baru teringat. Iqbal juga menerangkan bahawa segala perkara, fitnah akhir zaman, apa yang berlaku daripada dahulu sampai sekarang dalam konteks yang sangat cantik iaitu dendam iblis kepada anak-anak Adam. Dendam bermula setelah Iblis dibuang keluar dari syurga akibat enggan sujud kepada Nabi Adam setelah diperintahkan Allah untuk berbuat begitu. Iblis pun meminta dipanjangkan umur sehingga hari kiamat, Ikrarnya mahu menyesatkan seramai mungkin anak keturunan Adam. Berlakulah misalnya kes putera sulung Adam iaitu Qabil membunuh adiknya Habil. Iblis terus membisikkan kepada anak-anak Adam agar melakukan kejahatan dan kebinasaan.


Ini dapat menerangkan motif pelbagai perkara yang berlaku hingga kini membawa ke penghujung akhir zaman. Iqbal tidak perlu menyelam sangat keadaan geopolitik dunia untuk memberi orang faham. Selepas pembentangannya tamat, Fayshal meminta ruang untuk menerangkan sedikit perkara tambahan.  Ditunjukkan lagi bukti-bukti bagaimana dunia sedang dicaturkan oleh pihak-pihak yang berkepentingan.


Selesai itu seorang wartawan daripada TV al-Hijrah berkongsi pengalaman membuat penggambaran di wilayah Islam Sulu yang sering dikatakan sebagai sarang penculik dan pengganas. Walhal yang berbuat jahat itu segelintir sahaja, yang lain cuma orang Islam yang tertekan dengan fitnah pro-Barat dan anti-Islam. Untuk mengakhiri artikel ini biar dipetik tulisan tentang majlis yang dibuat oleh Fayshal di Facebook beliau. Saya salin balik di sini tanpa membuat apa-apa suntingan...


----------------------


KRISIS SYRIA PERLU BACAAN TAWHIDIK

Alhamdulillah selesai seminar berhubung Krisis Syria dan mendepani cabaran fitnah akhir zaman menggunakan kerangka Fiqh al-Tahawwulat yang disampaikan oleh saya dan al-Fadil Ustaz Iqbal Zain al-Jawhari anjuran Akademi Kajian Rantau Nusantara - AKAR

Terkejut saya lihat hadirin yang begitu ramai lebih 200 orang saya fikir terdiri daripada pelbagai kelompok dan latar.

Dalam masa yang terbatas (hampir 2 Jam) saya berceramah santai tapi berat kerana sarat dengan konsep dan fakta yang dikupas dalam pelbagai ragam dan bentuk berhubung Krisis di Syria.

Saya hanya tumpukan kepada sudut geografi dalam geopolitik Syria di mana saya tekankan berkali-kali semua ini adalah Sunnatullah di atas muka bumi.

Takdir Allah yang penuh hikmah menjadikan Syria sebagai medan pertempuran peradaban sekular Barat Atlanticist NATO dan Eurasia.

Betapa kacaunya umat Islam di Timur Tengah yang terkepung antara dua blok besar dan lebih malang banyak negara umat Islam Sunni terperangkap dalam kerangka yang salah dalam memilih pakatan seperti Turki dan Saudi.

Untuk menerangkan hal ini saya jelaskan sejarah Eropah, sejarah kewujudan negara Arab, sejarah Perang Dunia Kedua berhubung Perang Dingin dan Alhamdulillah hadirin sempat mendengar kupasan tuntas saya berhubung bagaimana al-Shahid Al-Imam Dr Sa'id Ramadan al-Buti berjaya memahami dengan firasah orang alim rabbani cabaran geopolitik dunia 20 tahun lalu lagi bagaimana Syria akan tumbang di tangan musuh Islam dan musuh Islam dalam selimut iaitu Khawarij/Salafi Jihadisme/Wahhabiyyah.

Saya jelaskan juga mengapa al-Shahid mempertahankan Russia dan China sebagai sekutu utama umat Islam; bukan NATO.

Ada banyak tajuk yang tak sempat disentuh kerana masa dan juga persediaan hadirin yang masih baru seperti hal Petrodollar, hal ekonomi globalisme dan banyak lagi.

Cerita pasal geografi pun saya dah nak semput huraikan panjang lebar.

Ustaz Iqbal seperti biasa menyampaikan dakwah yang amat menusuk hati melalui kerangka Fiqh al-Tahawwulat yang digagaskan oleh al-Mufakkir al-Islami Habib Abu Bakar al-Masyhur al-Adni bagaimana sikap kita untuk berdiri atas manhaj nubuwwah ketika zaman fitnah ini.

Saya beri peringatan kepada hadirin agar tidak mudah percaya propaganda media sosial dan mainstream Barat yang anti-Assad kerana mereka ada agenda mereka yang lebih jahat iaitu menghancurkan Timur Tengah menjadi rantau baru.

Saya zahirkan bukti laporan-laporan penting daripada mulut musuh sendiri - sesuatu yang NGO seperti Syria Care, Kesatuan Ulama' Sedunia yang pro-Ikhwan al-Muslimin telah salah dalam ijtihad siyasi mereka kerana menyokong tindakan Erdogan yang menjadi bidak catur NATO dan Zionis.

Jazakumullah khayran kathiran kepada AKAR khusus Ustaz Mohd Khalid Yahya dan Ustaz Mohd Hanif Haji Ibrahim bersama pasukan guru-guru muda yang bersemangat untuk memahami dan memahamkan rakyat berhubung krisis ini agar kita di Malaysia dapat ambil pengajaran berguna.

Tidak lupa juga kepada wakil HIKMAH iaitu tuan Merah Silu kerana hadirkan diri dengan semangat pahlawan Melayu bagi menambahkan lagi rencah wacana.

Kalau sempat akan datang kita wacanaka lagi Geopolitik dalam sudut yang lebih dalam dan rencam.


1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Russian dan China sama jahat je dengan nato/ us. Mana mungkin jadi sekutu kuat. Apa yg russia buat pada pejuang chechnya? Apa yang China buat pada pejuang Uighur? Dengan permusuhan mereka yg berterusan dengan Islam. Tak nampak jalan la. Sekutu kuat umat Islam tak lain tak bukan umat Islam sendiri. Sementara itu, nikmatila perseteruan yg berterusan di timur tengah.