Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Thursday, December 31, 2015

Dari Pasir Salak ke Pulau Pangkor - Sambutan enggang dan penentangan terhadap Belanda

Alhamdulillah. Sukacita dimaklumkan saya telah selesai membuat penggambaran di Melaka lalu selamat kembali ke rumah tengah malam semalam. Sekarang biarlah disambung cerita daripada artikel Dari Pasir Salak ke Pulau Pangkor - Pusing pulau setelah 15 tahun.


Pagi Selasa 22 Disember 2015. Setelah puas berehat di hotel/motel menghadap pantai di Teluk Nipah saya keluar berjalan-jalan di sekitar lalu terpandang beberapa ekor burung enggang.


Rupa-rupanya terdapat banyak burung enggang di sekitar. Patulah tempat saya dan keluarga menginap diberi nama Hornbill Resort.


Dah puas berjalan baru ajak keluarga bersarapan di tepi pantai.


Kat tepi pantai pun ada burung enggang. Lihat artikel Breakfast at Teluk Nipah with the hornbills di blogspot BERPETUALANG KE ACEH


Selepas sarapan kami mandi pantai. Jam 10.30 kami mula keluar berkereta untuk meninjau kawasan lain.


Sampai ke Teluk Dalam kami mengambil satu jalan yang dilihat pada hari sebelumnya.


Ia membawa pada satu pantai yang agak tersembunyi daripada umum. Lihat Exploring north-east Pangkor.


Hampir jam 11 kami menghala kembali ke Teluk Nipah lalu singgah di satu pantai yang terletak sebelumnya. Lihat The beauty of Pasir Giam.


Berbanding Teluk Nipah, pantai ini kelihatan lebih cantik. Kalau sanggup berjalan lebih jauh meredah sedikit hutan kita dapat melihat bahagian-bahagian yang semakin cantik. Lihat More beauty off Pasir Giam.Tengah hari selepas check-out kami menghala ke pekan Pangkor kemudian ke selatan untuk melihat tinggalan-tinggalan sejarah yang ada di sana. Mula-mula adalah sebuah batu yang katanya menggambarkan penentangan orang Melayu terhadap pendudukan Belanda di Pulau Pangkor. Lihat artikel Batu Bersurat (Inscribed stone of) Pangkor di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART)


Dari batu bersurat dah dekat dengan Kota Belanda yang dibina mereka untuk menyimpan bijih timah. Lihat Kota Belanda pada siang hari (Dutch fort during daytime).

 .
Tidak jauh dari kota terdapat makam seorang panglima Bugis yang pernah menghalau Belanda keluar dari kota. Lihat Makam (Tomb of) Panglima Kulop Mentok.


Perjalanan menjejak sejarah ditutup dengan persinggahan ke masjid ini. Lihat Masjid (Mosque of) Teluk Raja Bayang.


Jam 1.30 tengah hari kami ke jeti untuk menaiki feri meninggalkan Pulau Pangkor...Sampai ke Lumut terus bergegak ke Pasir Panjang sekitar 20  km ke utara untuk melihat penyu-penyu di sana. Lihat Turtle sanctuary at Pasir Panjang. Dengan ini tamatlah cerita perjalanan kami di Perak 19-23 Disember.


No comments: