Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Jumaat, September 11, 2015

Festival Pasir Salak dan Puteri Limau Purut

Salam malam Jumaat. Melepaskan gerak daripada satu perjalanan kecil ke negeri Perak hujung minggu lalu.


Ini adalah gambar di hadapan masjid lama Pasir Salak. Ia diambil pada pagi Sabtu 5 September 2015.Rasanya ramai tahu apa pentingnya Pasir Salak dalam sejarah Tanah Melayu. Di perairan Sungai Perak berhadapan masjid inilah dikatakan Residen pertama British ke Perak iaitu J.W.W. Birch dibunuh oleh Dato' Maharajalela dan orang-orangnya tahun 1875.


Ke seberang sungai terdapat Litar Lumba Tok Sagor. Kelihatan khemah-khemah didirikan untuk satu majlis yang dipanggil Festival Rakyat @ Pasir Salak 4-6 September.Saya dan keluarga sudah sampai untuk menyertai festival sejak hari sebelumnya iaitu petang Jumaat. Pada malam itu berlaku satu peristiwa yang saya lihat adalah penzahiran semangat yang menolak kebobrokan dalam kepimpinan negara sekarang, penolakan yang kelihatan begitu nyata apabila kepimpinan tersebut seperti hendak menjaga sangat hati orang bukan Melayu walaupun di satu kawasan yang sangat nyata majoriti penduduknya adalah orang Melayu. Lihat artikel Sekitar Festival Rakyat @ Pasir Salak - Ribut taufan yang 'menyambut' PM Najib di blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ini pula adalah chalet di Pasir Salak Resort tempat saya menginap bersama sejumlah kawan-kawan HIKMAH.
Selepas sarapan saya dan keluarga pergi ke sebuah makam yang sudah lama ingin diziarahi tapi baru kini berkesempatan. Rujuk artikel Perjalanan jauh bermotosikal besar setelah 9 tahun - Makam-makam lama dari Kuala Kangsar hingga ke Bota dan Lambor yang dibuat 3 tahun lalu diikuti artikel baru Makam (Tomb of) Puteri Limau Purut di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).
  

Tengok tu. Anak-anak memanjat pintu pagar. Nak buat camana? Ia terkunci dan kami nak masuk ke dalam. Nak marah pun tak boleh. Bapa borek anak rintik le katakan, hehe... :]

Oh, Turut bersama kami ke makam ini adalah seorang kawan dari Aceh. Beliau sudah beberapa kali menghadiri majlis HIKMAH lalu mengambil peluang untuk bersama ke Pasir Salak setelah sampai ke Kuala Lumpur hari Khamis (ke Rabu) untuk MATTA Fair yang juga berlangsung 4-6 Sept.


Kembali ke tapak festival, suasana terasa lebih lapang berbanding hari sebelumnya. Lihat Sekitar Festival Rakyat @ Pasir Salak - Sabtu yang lebih tenang.


Petang selepas Asar kami dan sejumlah kawan berkumpul di jeti berdekatan.


Termasuk dalam perancangan kami adalah menaiki bot menghilir Sungai Perak sekitar 14 km untuk menziarahi makam Sultan ke-15 Perak, Sultan Iskandar Zulkarnain di Pulau Indera Sakti. 


Tapi boleh pula muncul hujan renyai dan kedengaran guruh di langit. Sedangkan apabila sejumlah daripada kami membulatkan tekad mahu menaiki bot juga, orang yang membawa bot tidak dapat dihubungi sedangkan sebelum itu dah janji. Nampaknya lain kali le. Buat masa ini cukuplah sekadar menikmati pemandangan tepian sungai yang nyata airnya agak tinggi dan deras itu. Lihat artikel Perak river from besides Tok Sagor racing circuit di blogspot BERPETUALANG KE ACEH. Petang itu kami meninggalkan festival untuk bersiap kembali ke Lembah Klang. Walaupun festival berjalan sehingga lewat Ahad, kami harus ke Kuala Lumpur untuk menunjukkan sokongan kepada kawan-kawan Aceh yang mendirikan booth di MATTA Fair. Lihat Going to the Aceh booth at MATTA Fair.


Tiada ulasan: