Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Rabu, April 08, 2015

Sekitar HIKMAH Seri Menanti

Salam semua. Saya rasa pembaca setia blogspot ini juga mereka yang rajin mengikuti aktiviti-aktiviti saya tentu sedar pihak saya dengan kerjasama beberapa pihak telah berjaya menganjurkan acara ke-13 HIKMAH di Seri Menanti hujung minggu baru ini. Hari ini saya mahu berkongsi cerita sekitar acara.


Adapun acara itu sendiri berlangsung pada Sabtu 4 April. Tetapi disebabkan ia bertindan dengan satu program belia yang bermula malam sebelumnya saya harus bergerak ke lokasi petang Jumaat itu. Ini adalah gambar di rumah seorang kawan di Shah Alam yang disinggahi dalam perjalanan. Saya ambil gambar ini untuk menguji kamera digital yang dipinjam daripada kawan itu. Ini kerana beberapa hari sebelumnya saya hilang kamera milik sendiri setelah berjalan keluar masuk hutan berdekatan rumah. Nak beli kamera baru yang sesuai perlukan masa untuk memilih dengan bijak. Dan saya pun tiada bajet untuk membeli buat masa ini.


Keluar daripada kawasan rumah kawan di Shah Alam saya test lagi. Nampak ok kamera ini. Cuma ada sedikit masalah. Segala tulisan yang muncul pada skrin adalah tulisan Jepun, nak ubah tak boleh. Ini kerana kamera adalah hadiah yang diterima suami kawan semasa menghadiri satu majlis di sana. Maka nak ubah apa-apa setting, picture resolution dan sebagainya tak dapatlah kita. Kedua, ia model lama. Tidak ada butang terus untuk merakam video, kena ambil sedikit masa pakai dial untuk mengubah fungsi. Ketiga, setelah tangkap gambar ada pause sesaat dua tanpa ditunjukkan bagaimana rupa gambar yang diambil seperti boleh dilihat pada kamera-kamera digital sejak lebih 5 tahun kebelakangan kalau tak salah. Terpaksa masuk playback mode dan itu pun ambil masa untuk access, baru kita tahu gambar elok ke tak. Bila masuk playback pula kalau kita ada zoom sebelumnya ia akan kembali pada posisi asal. Dah satu kerja pulak nak kena zoom balik selepas itu. Apapun, alhamdulillah ada juga kamera kawan untuk membantu saya yang rajin merakamkan keadaan. Cuma rentak kebiasaan merakam sedikit terganggu akibat masalah-masalah ini.


Kami meninggalkan Shah Alam selepas jam 5 lalu bertembung dengan trafik orang balik kerja. Masuk Lebuhraya PLUS terus kena, sampai belakang Sunway (saya tak ingat nama tempat) baru reda. Itu pun kena balik kesesakan apabila menghampiri Seremban, masuk jalan ke Kuala Pilah kena lagi dan ini semua memakan masa. Sebaik sahaja kelihatan masjid ini di Ulu Bendol kami pun masuk untuk menunaikan solat Asar. Ketika kami sampai sudah hampir jam 7. Lihat artikel Masjid (Mosque of) Ulu Bendol, Negeri Sembilan di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).


Solat Maghrib dan Isyaq pula dijamakkan di tempat lain iaitu Masjid Tuan Tulis. Di sana kami melepak lama sambil menziarahi makam Tuan Tulis kemudian makan malam. Sekitar jam 9.30 malam baru kami masuk ke tempat lokasi acara HIKMAH Seri Menanti iaitu Ladang Alam Warisan. Kelihatan dalam gambar filem "Queen of Langkasuka" sedang dimainkan.


Ikut atur cara dalam program belia tayangan dibuat untuk para pelajar universiti yang menyertai program yang datang dengan 3 buah bas dari Lembah Klang. Cuma disebabkan kesesakan lalu lintas yang mengganggu laluan banyak tempat mereka sampai tengah malam. Ketika itu tayangan sudah tamat. Memandangkan malam sudah lewat, tidaklah dibuat tayangan lagi tetapi diteruskan dengan pengenalan juga taklimat yang mengambil banyak masa juga.


Selepas itu mereka disuruh membuat apa yang patut seperti membersihkan dan menyediakan tempat. Sepanduk HIKMAH pun dipasang bersama sepanduk program belia yang dipanggil Konvensyen Anak Melayu di bawah. Ketika gambar ini diambil sudah hampir jam 1.30. Sekitar jam 2 pagi baru saya masuk tidur. Saya difahamkan para pelajar terus membuat kerja. Jam 3 baru dapat masuk tidur...


Seawal jam 6 pagi, selepas solat Subuh para pelajar bergotong-royong lagi membersihkan kawasan ladang yang kalau tak salah meliputi tanah seluas 20 ekar. Saya pula keluar bersenam mengambil angin segar, selepas itu baru mengajak dua orang pelajar keluar untuk memasang satu lagi sepanduk HIKMAH iaitu di tepi jalan sebelah simpang masuk ke ladang.


Jam 10 pagi baru HIKMAH Seri Menanti dimulakan. Ketika itu semua sudah dapat sedikit rehat, sudah mandi-manda lalu datang berpakaian cantik.


Kata-kata aluan dan pengenalan pun diberikan. Lihat artikel HIKMAH Seri Menanti - Antara hamba dan tuan hamba di blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Sekitar jam 10.40 pula baru dimulakan sesi pembentangan pagi/tengah hari.


Walaupun ia bermula 40 minit lewat daripada jadual asal ini tiada masalah kerana kami sudah biasa dengan perubahan yang boleh tiba-tiba muncul pada hari acara. Masa asal yang diperuntukkan hingga jam 12.30 pun sebenarnya sudah cukup untuk menampung kelewatan kerana aturan yang kami buat telah mengambil kira pelbagai faktor. Malah kami diminta meneruskan hingga jam 1 sementara menunggu hidangan makan tengah hari siap. Lihat HIKMAH Seri Menanti - Dinar dirham, pedang Zulfiqar dan fitnah Dajjal.


Sesi pembentangan petang yang sepatutnya dimulakan jam 2.30 pula dilewatkan sekitar 20 minit. Saya yang menjadi pembentang terakhir sempat berhenti sejenak untuk mendengar azan Asar berkumandang sebelum menyambung kembali dalam 10 minit. Kelihatan di atas pembentang kedua sesi, datang daripada Lembaga Muzium Negeri Sembilan. Alhamdulillah, walaupun muncul kelewatan-kelewatan yang disebut disebabkan beberapa hal, misalnya menunggu semua pelajar siap, memberi laluan kepada satu rakaman televisyen dengan tuan punya ladang juga menunggu lebih ramai hadirin luar (selain pelajar) datang, semua dapat dilaksanakan dalam tempoh yang munasabah. Lihat HIKMAH Seri Menanti - Teknologi Melayu, sejarah orang Minang dan pembukaan laluan lama.


Sekitar jam 5.30 iaitu selepas rehat Asar sesi berkumpulan pun dimulakan. Ini adalah sesi di mana peserta/hadirin dibahagikan kepada 10 kumpulan menurut minat seperti Perkerisan dan Persilatan. Ia menjadi bengkel untuk belajar berkongsi ilmu sambil untuk menggalakan peserta berinteraksi sesama sendiri. Untuk pengetahuan setiap kumpulan dipandu seorang moderator yang cukup arif dalam bidang.


Sesi kali ini terlebih istimewa kerana ia dibuat untuk membantu pengisian satu siri dokumentari 13 episod sepanjang sejam setiap satu. Diberi tajuk "Daulah Melayu", saya terlibat sebagai penyelidik dan hos. Ia juga terlebih istimewa kerana melibatkan ramai pelajar, lebih 100 orang. Oleh itu mereka pun diminta untuk merumuskan maklum balas setiap kumpulan. Lihat HIKMAH Seri Menanti - Mengisi "Daulah Melayu" sambil mengalakkan anak muda berani bersuara.


Selepas masuk waktu Maghrib masih ramai berlegar-legar walaupun acara secara rasminya sudah tamat.


Ketika itu, ketika sebahagian besar peserta luar sudah meninggalkan tempat baru teringat untuk bergambar beramai-ramai.


Walaupun HIKMAH Seri Menanti sudah tamat, Konvensyen Anak Melayu masih berjalan. Selepas jam 9, selepas semua sudah dapat sedikit rehat, mandi dan bersalin pakaian acara disambung dengan pembentangan khas daripada saya untuk pelajar. Sebelum itu seorang sahabat kami daripada Aceh sempat mendendangkan 2 lagu nasyid. Lihat HIKMAH Seri Menanti - Malam yang istimewa untuk pelajar. Pembentangan saya disusuli sesi soal jawab yang berlangsung sehingga tengah malam.


Awal pagi Ahad saya keluar lagi bersenam sambil berjalan-jalan melihat persekitaran kampung.


Lihat sejenak sepanduk HIKMAH di luar sebelum menurunkan ia bersendirian. Nak turun senang, nak pasang yang perlu 2-3 orang.


Jalan menuju ke tempat saya dan keluarga menginap, sebuah rumah tradisional warisan keluarga pemilik ladang.


Di ladang kelihatan para pelajar sedang berbaris setelah melakukan gotong-royong membersihkan kawasan. Selepas itu mereka meneruskan program untuk hari itu iaitu menunggang kuda dan memanah diikuti ceramah oleh pemilik ladang tentang faedah aktiviti-aktiviti tersebut termasuk daripada sudut agama dan sunnah.


Saya pula bersama isteri, anak-anak juga sahabat dari Aceh dan keluarganya mandi sungai yang mengalir dalam ladang. Tengah hari baru meninggalkan Seri Menanti. Saya perlu berehat sebelum berkejar ke utara untuk satu majlis lain. Sekian.


Tiada ulasan: