Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Isnin, Ogos 11, 2014

Rumah terbuka raya impromptu dan supermoon

Salam. Layan sedikit mood raya...


Semalam Ahad 10 Ogos, di kala bunga-bunga seperti Sakura Jepun sedang mekar di hadapan rumah kami menerima ramai tetamu untuk berhari raya.


Mula-mulanya kawan-kawan isteri dan keluarga yang sama bekerja di Rawang, Selangor datang.


Oleh kerana 3 orang rakan sekerja menetap di taman perumahan yang sama di Bandar Sungai Buaya, mereka pun membuat majlis rumah terbuka berturutan satu demi satu untuk memudahkan lain-lain rakan datang bertandang ke setiap rumah.


Hal ini membuat saya dan isteri melanjutkan majlis rumah terbuka sehingga lewat malam. Ini dibuat supaya rakan-rakan lain, rakan yang pernah bersekolah menengah sama dengan isteri, rakan sekolej saya, rakan aktivis kedaulatan Melayu Islam malah sesiapa sahaja yang mengenali kami boleh bertandang juga. Keputusan untuk membuka rumah kepada semua dibuat secara impromptu iaitu spontan tanpa perancangan dan persediaan awal lewat malam sebelumnya. Kebetulan malam semalam masuk Isnin 15 Syawal. Kelihatan bulan penuh menyerikan suasana...Adapun 10 malam sebelum itu kami ada membuat majlis rumah terbuka dan makan malam tetapi untuk saudara mara sebelah ibu saya sahaja. Dibuat secara impromptu juga, ia adalah lanjutan daripada majlis rumah terbuka  seorang bapa saudara di Bukit Damanasara yang mahu meraikan seorang anak yang baru berkahwin juga dua orang anak yang bersuamikan Orang Putih lalu menetap di luar negara kembali bercuti. Oleh kerana majlis tersebut menyaksikan ramai saudara mara yang duduk jauh di pelbagai pelusuk Semenanjung datang, itu yang saya ambil peluang menjemput agar datang ke rumah. Kalau lain kali entah bila dapat dikumpulkan mereka. Kebetulan ketika itu ibu bapa dari Muar iaitu kampung ibu datang bermalam untuk beberapa hari. Kiranya ia menggantikan sesi balik Muar yang biasa kami buat setiap awal raya.


Rumah terbuka yang dilanjutkan hingga lewat malam semalam tercetus atas sebab serupa. Pada siang Sabtu, abang sulung isteri mengadakan rumah terbuka merangkap majlis aqiqah untuk cucu-cucu baru di Sepang. Semua 13 orang adik-beradik isteri dan keluarga datang, juga sepupu-sepupu mereka selain kawan-kawan abang dan jiran. Dalam perjalanan kembali malam itu saya dan isteri berbincang tentang rumah terbuka siang Ahad yang mahu diadakan untuk rakan-rakan sekerjanya. Ketika itulah dia memberitahu ada beberapa orang rakan sekolah menengah mahu bertandang sebelah petang lalu saya fikir eloklah dilanjutkan ke malam dan rumah dibuka untuk sesiapa sahaja yang sudi bersama.


Majlis malam tadi turut dimeriahkan oleh sejumlah saudara mara sebelah isteri. Alhamdulillah walaupun persediaan makan minum dibuat saya dan isteri bersendirian cuma beberapa jam sebelum tetamu datang, segalanya mencukupi dan dapat memuaskan semua orang.


Turut memeriahkan adalah seorang tetamu dari Aceh membawa keluarganya. Kelihatan dalam gambar beliau menceritakan kepada jiran pengalaman peribadi terselamat daripada serangan ombak ganas tsunami yang pernah mengorbankan 200,000 nyawa di Aceh 26 Disember 2004.


Pengunjung turut terhibur dengan reka bentuk rumah dan reka letak barangan yang kami buat sendiri. Saya paling teruja apabila 3 orang kawan lama yang pernah duduk sebilik semasa zaman kolej dapat datang walaupun lewat. Ini adalah antara sejumlah kawan yang sama-sama meneruskan pengajian ke United Kingdom lebih 20 tahun lami. Kami menjadi lebih rapat apabila sering bersama melaksanakan aktiviti pengisian ilmu untuk kedaulatan Melayu dan Islam atas nama HIKMAH sejak 2 tahun lalu. Rujuk blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH)


Terlebih istimewa lagi adalah semuanya berlaku ketika fenomena langit supermoon sedang berlaku. Ini adalah fenomena bulan penuh ketika kedudukan bulan paling dekat dengan bumi menyebabkan ia kelihatan lebih besar berbanding biasa. Menurut seorang kawan supermoon kali ini adalah yang terbaik dalam tempoh 800 tahun. Selepas tengah malam, ketika tiada lagi tetamu di rumah saya pun mengambil peluang mandi di bawah cahaya bulan menggunakan air hujan yang ditadah siang itu, air yang datang mencurah-curah akibat hujan lebat tengah hari diikuti hujan panas beberapa kali disambung sedikit hujan malam. Untuk pengetahuan ini adalah artikel ke 1,212 di blogspot ini. :]

Tiada ulasan: