Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Wednesday, February 19, 2014

Memanjat bukit-bukau di sekitar rumah baru


Sudah dinyatakan bahawa saya dan keluarga telah berpindah ke rumah baru di Sungai Buaya, Rawang, Selangor. Satu perkara menarik tentang kawasan ini adalah kewujudan banyak bukit-bukau yang nampak begitu menarik untuk dipanjat. Cuma keadaan diri yang masih belum 100 pulih dari kecedaraan patah kaki yang dialami penghujung April tahun lepas sahaja menghalang. Tulang kataya sudah baik tapi sakit urat masih mengganggu sehingga nak lipat jari kaki pun tak boleh sampai habis kerana terasa sakit. Solat pun masih duduk kerana susah nak duduk antara dua sujud juga bertahyat.

Dalam keadaan ini saya belum berani untuk melompat mahupun berlari. Maka kelincahan pergerakan jadi tersekat, tak mahu le kaki terpelecok ke hapa. Saya diingatkan dalam keadaan pemulihan selepas patah kaki jangan main-main perkara ini. Kalau tidak kerana itu turun naik bukit pun insyaallah saya boleh melompat dan berlari kerana kalau stamina tak kuat seperti dahulupun saya cukup lincah untuk mengelak dan melepasi halangan. Kalau terjatuh atau tergelincir cepat bangun kembali mendapat keseimbangan. Kalau momentum terlebih apabila turun saya boleh ikut sahaja keadaan dengan berlari laju sambil mengelak halangan, sesekali melompat ke tempat yang lebih kukuh.

Panjat memanjat ini adalah permainan saya sejak kecil lagi. Zaman tadika saya suka melompat keluar dari tingkap ke tanah sedangkan sekolah terletak tinggi atas tiang-tiang. Saya boleh berlari-lari terus naik pokok, melompat dari pokok ke pokok, dari akar Tarzan ke akar Tarzan dan sebagainya. Jadi bila dah patah kaki dan tak boleh buat semua ini memang terasa. Saya cuma boleh menyedapkan hati dengan akur terhadap faktor umur yang tahun ni masuk 44 tahun selain dah lama tak jaga badan.

Namun satu hari tu saya rasa tak tahan lagi hendak memanjat apabila memandang sebuah bukit di Sungai Buaya. Lama-lama pandang saya rasa harus panjat juga. Alhamdulillah dapat meneruskan ke puncak walau perlahan-lahan, walau merasa juga sakit jatuh tergelincir ketika turun. Setelah itu saya beberapa kali naik bukit di sekitar dan baru ini dapat naik bersama anak kecil sampai ke satu puncak bukit yang dilihat paling 'memanggil-manggil'. Dengan ini biar dikongsikan 3 buah artikel yang baru dibuat di blogspot BERPETUALANG KE ACEH...

No comments: