Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...







-------------------------


-------------------------



Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...



Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.



Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------



Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.





Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...



Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-






Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Tuesday, December 24, 2013

Kenangan panjat masjid di Muar

Salam. Kita bercerita lebih santai.


Pagi Sabtu lalu kami anak-beranak bertolak ke Muar lalu sampai tengah hari.


Kami dapati bendera Johor sedang berkibar di merata bandar.


Nampaknya ia tinggalan daripada sambutan hari keputeraan Sultan Johor kurang sebulan lalu.


Di sesetengah tempat bendera NEGERI Muar (yang ada warna kuning tu), bendera sebelum Muar diserapkan ke dalam negeri Johor bermula penghujung abad ke-19 turut berkibar.


Kami singgah di sebuah warung di stesyen bas lama untuk menikmati hidangan kegemaran saya, nasi beringin. Rasanya sudah begitu lama kami tidak menikmatinya. Ketika kembali ke Muar untuk Hari Raya Aidilfitri lalu warung ditutup. Selepas itu ada kembali lalu ke warung tapi nasi dah habis. 

Semasa cuti Aidil Adha iaitu kali terakhir kembali sebelum ini pula kami disibukkan dengan beberapa hal lalu tidak tergerak untuk mencari. Mungkin dah 8 bulan dah tak merasa. Alhamdulillah, walaupun kali ini sampai ke warung jam 12 dapat juga menikmatinya. Walhal ada masanya sampai jam 10 pun ia sudah habis...


Dari warung boleh dilihat pemandangan cantik ke arah kuala Sungai Muar. Kelihatan Masjid Kedua Muar di sebelah kanan, masjid yang dibina 10 tahun lalu untuk menyerupai Masjid Jamek Muar di seberang sungai kiri (tak kelihatan dalam gambar).



OK. Perjalanan kami ke Muar kali ini tercetus kerana beberapa faktor. Selain sudah lama tidak melawat ibu bapa juga makan nasi beringin keinginan menjadi kuat apabila bertemu kembali kawan-kawan lama dari sana. Sembilan hari lalu saya ada membuat artikel bertajuk Layan festival gambus. Ada disebut pengarah projek festival adalah kawan lama. Tidak disebut beliau kawan dari Muar yang pernah sama-sama seronok bermain gitar lead. Empat hari selepas itu saya ada membuat status update di Facebook menyatakan buku pertama saya "Berpetualang ke Aceh : Mencari Diri dan Erti" yang terbit Jun 2006 kini tinggal 7 sahaja naskah yang boleh dibeli. Biar dicopy and paste update itu...



7 NASKAH TERAKHIR BKA I 

Salam. Saya tak pasti nak sebut ini sebagai sukacita ke dukacita. Cuma terasa harus dimaklumkan tinggal 7 sahaja naskah buku pertama saya "Berpetualang ke Aceh : Mencari Diri dan Erti" (terbit Jun 2006) atau BKA I yang boleh dibeli. Tak tahulah jika masih ada lagi terselit di mana2 kedai. Yang pasti sejak 2-3 tahun ini, untuk siri novel BKA saya tidak lagi berurusan dengan mana2 kedai buku mahupun pengedar kecuali seorang kawan. Itupun stok yang diberikan kepadanya sudah habis semuanya pada Ekspo Buku 1 Malaysia di PWTC yang tamat Ahad lalu.

Sekadar untuk memberikan perspektif, buku itu dicetak 3,000 naskah tetapi diterima 3,048 kesemuanya untuk menghabiskan gulungan kertas, satu perkara biasa dalam industri percetakan. Ia tidaklah sebanyak buku2 panas seperti novel cinta bersandarkan populariti artis yang kadangkala dicetak 10,000 sekali pergi namun tetap satu pencapaian yang tinggi kerana merupakan genre travelog sejarah yang ada cerita kesufian yang bukanlah kegemaran masyarakat umum terutama di Malaysia. Apabila kawan tadi diberitahu tinggal 8 naskah sahaja (1 saya simpan untuk diri sendiri, itupun tak ingat letak kat mana. Yang pasti bila disemak memang tinggal 7 dan itulah yang tinggal boleh dibeli) dia menyangkakan itu adalah baki dari 1,000 naskah dicetak. Agak terperanjat dia apabila disebut saya sebenarnya mencetak 3,000. Ini kerana sebagai penjual buku2 berbentuk akademik yang rata2 susah ditemui di kedai2 biasa dia tahu bukanlah senang menjual buku seperti BKA kerana memiliki khalayak yang terhad.

Semasa BKA dicadangkan mahu diterbitkan satu syarikat besar 8 tahun lalu (sebelum saya mengambil keputusan untuk menerbitkannya sendiri) mereka setakat berani mencetak 500 naskah dahulu. Itupun sebahagian isi mahu diubah agar lebih komersial sedangkan ini melanggar prinsip jujur perkongsian dan luahan ilmu saya. Hakikatnya di luar sana banyak buku yang tidak mengikut trend kegemaran pasaran cuma dicetak sedikit sahaja. 500 naskah itu perkara biasa, kalau ada permintaan selepas itu barulah dicetak 1,000 untuk cetakan kedua, itupun selalu 500 lagi sahaja. Maka itu jika sesuatu buku bukan mengikut trend dicetak berulang kali ia sudah dikira popular. Namun ini tidak menghairankan pada mereka yang sudah faham industri. 6 kali cetak yang mungkin disebut sebagai bukti ia laris itu mungkin cuma bermakna 3,000 sahaja dibuat (6 x 500). Atau paling banyak 6,000 iaitu 6 x 1,000.

Tinggalnya 7 sahaja naskah dari 3,048 buku BKA I yang dicetak 7 tahun lalu sebenarnya adalah satu pencapaian yang tinggi untuk buku jenis ini. Dengan itu biar dimaklumkan saya tidak bercadang untuk membuat ulang cetak kerana terasa tak mampu lagi menanggung kos keseluruhan penerbitan yang termasuk penyimpanan sementara menunggu stok habis. Realiti dunia penerbitan, sebenarnya banyak buku harus disimpan lama kerana tidak begitu laris atau lambat dibeli. Tanya sahaja orang di DBP misalnya. Kita dengar nama2 hebat seperti A. Samad Said (maaf Pak Samad, saya cuma memberi contoh) dengan buku2 sajaknya. Tapi tahukah anda buku2 begitu, apatah lagi tulisan ahli akademik yang tidak memilik nama cukup gah berlonggok tersimpan di stor syarikat kerana masyarakat awam tidak mahu membelinya?Kalau dapat dijadikan pembacaan atau teks wajib di sekolah barulah ia bergerak...

Sebab itu juga jualan Big Bad Wolf di The Mines baru ini boleh menjual buku pada 10% harga pasaran atau lebih murah. Ia sebenarnya longgokan buku dalam simpanan dan mahu clear stock dari luar negara. Maka secara efektifnya 7 naskah terakhir BKA yang ada untuk dibeli sudah jadi rare item. Sesiapa yang berminat boleh mendapatkannya, seelok2nya satu set dengan BKA II dan BKAII. Lihat panduan di sini... http://merahsilu.blogspot.com/2007/06/cara-cara-membeli-buku-bka.html


Beberapa jam selepas itu seorang lagi kawan dari Muar yang sudah lama tidak ditemui, kawan sama sekolah tadika dan sekolah rendah kemudian ada bertemu kembali semasa di kolej dan UK memberi komen mahu mendapatkan satu set buku. Kami bertemu di KLCC sebelum solat Jumaat kemudian balas membalas komen lagi FB lalu disampuk kawan yang menjadi pengarah projek festival gambus. Kawan gambus itu kemudian bertanya benarkah cerita yang didengarinya bahawa saya pernah memanjat ke atas bahagian tertinggi komplek membeli belah Lot 10 di Bukit Bintang lalu berjalan di atas temboknya, yang mana kalau jatuh tentu boleh mati kerana tinggi lebih kurang 10 tingkat daripada paras jalan? Atau ia sekadar myth, cerita dongeng dari mulut ke mulut? Jawab saya, tidaklah saya memanjat ke atas, sekadar naik lif dan tangga. Tapi ya saya ada berjalan-jalan atas tembok itu bukan sekali malah beberapa kali.


Ia membawa kenangan bagaimana saya sering memanjat tiang di Masjid Jamek Muar juga berlari-lari di atas tembok tinggi. Selesai makan nasi beringin saya pun membawa keluarga ke sana.


Saya pernah memanjat naik ke menara masjid.


Melihat batu seperti batu tanda di bawah teringat bagaimana ketika berumur sekitar 10 tahun lagi saya suka berdiri di atasnya kemudian cuba mencapai bahagian atas. Kalau perlu melompat saya akan melompat. Asal hujung jari dapat sangkut kat tepian atas tu, dapatlah saya mengangkat badan ke atas.


Tapi yang tak dapat dibayangkan lagi adalah bagaimana saya mampu turun naik tiang-tiang masjid bahagian ini, tiang antara kolam di bawah dan paras atas. Tiang tu boleh dibayangkan panjat tapi bila dah sampai atas tiang, bagaimana dapat melepasi sudut yang sukar untuk terus naik? Masyaallah! Bila dilihat kembali memang nampak macam mustahil. Tapi itulah yang biasa saya buat daripada umur 10 tahun sampai ke awal 30an. Sekarang ni dah 43 dan pernah patah kaki sekali, dah tak larat nak buat.


Esok petang Ahad, selepas puas bermalam di rumah ibu bapa kami pun mengorak langkah untuk kembali ke Rawang. Tergerak untuk singgah ke Masjid Kedua Muar lalu ternampak pemandangan cantik tepian Sungai Muar. Lihat artikel Muar and its river from nearby the Second Mosque di blogspot BERPETUALANG KE ACEH.


Kemudian baru masuk ke masjid yang rupanya hampir serupa masjid jamek tempat saya biasa panjat zaman budak-budak. Lihat artikel Masjid Kedua (Second Mosque of) Muar di blogspot SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART).

Oh. Berbalik pada hal kawan lama, kawan yang membeli satu set buku. Adapun namanya ada disebut dalam satu perenggan buku. Biar disertakan links cerita berkaitan...



2 comments:

Anonymous said...

Salam tuan, bagaimana nak dapatkan buku BKA dan soalan seterusnya, bagaimna nak turut serta seminar yang dianjurkan oleh Hikmah?
Areef
areefhusri@gmail.com

Radzi Sapiee said...

Wassalam. Sila lihat panduan di http://merahsilu.blogspot.com/2007/06/cara-cara-membeli-buku-bka.html . Untuk pengetahuan buku BKA I tinggal 2 sahaja lagi. Lepas ni saya tak cetak lagi. Habis, tak dapat lagi satu set. Kalau nak confirm cepat2...