Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Rabu, Januari 09, 2013

Majlis perjumpaan Dunia Seni Silat Melayu di Taman Tasik Titiwangsa

Kalau ikutkan saya harus terlebih dahulu membuat artikel tentang satu seminar mendaulatkan Islam yang telah  diadakan di Pusat Islam, Sabtu 5 Januari. Tetapi kalau mahukan artikel lebih berkesan saya harus mengambil masa meneliti beberapa perkara teknikal melibatkan perlembagaan serta undang-undang yang dibincangkan pada seminar. Maka biar dipersembahkan satu artikel lain tentang  acara keesokan harinya.


Tengah hari Ahad 6 Januari 2013 saya dan beberapa orang kawan pergi ke Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur untuk menghadiri satu acara.


Dianjurkan oleh satu badan bernama Dunia Seni Silat Melayu (DSSM), ia adalah perhimpunan mereka yang keenam.


Kalau tak salah acara disertai oleh wakil-wakil dari sekitar 70 perguruan persilatan dan berbagai kumpulan berkaitan.Maka dapatlah berjumpa beberapa orang kawan.Acara sebenarnya sudah bermula sejak 8 pagi lagi.


Tapi saya dan kawan-kawan sampai ketika waktu rehat tengah hari kerana ada mesyuarat HIKMAH di masjid berdekatan.


Selepas waktu rehat, makan dan solat baru acara disambung dengan persembahan silat.


Seronok betul melihat semangat semua yang hadir samada berbusana tradisi ataupun tidak. Ramai juga yang adalah kawan-kawan baru yang saya perolehi sejak mengasaskan HIKMAH iaitu 3 bulan lalu.
Antara persembahan yang paling ditunggu adalah demonstrasi memanah. Semoga kumpulan yang setahu saya diterajui oleh sahabat dari tariqat Naqsyabandiah-Haqqani iaitu Sheikh Fuad ini turut dapat memeriahkan acara ketiga yang akan diadakan pihak saya iaitu HIKMAH III di Lumut, Perak 27 Januari ini. Rujuk artikel HIKMAH acara ketiga diadakan di Lumut 27 Januari blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).Acara ditutup selepas lebih kurang jam 5.15 petang dengan guru-guru persilatan tua dan muda dijemput masuk ke gelanggang beramai-ramai.


Mereka pun diminta membuat langkah sembah menurut perguruan masing-masing.


Selepas itu semua peserta diminta membuat bulatan besar.
Ish... saya ambil gambar bulatan dari beberapa sudut tetapi terlupa hendak mengambil gambar orang bersalam-salaman sambil berselawat.


Sungguh, dapat dirasakan semangat ukhuwah perjuangan persilatan ketika sesi ini berlaku. Saya dapat melihat beberapa orang terharu sehingga menitiskan air mata. Tahniah kepada peneraju DSSM, tuan Sahruddin Esa kerana berjaya menganjurkan acara penuh makna ini. Tuan adalah antara orang yang paling awal menyokong HIKMAH ketika ia mula diwar-warkan 3 bulan lalu. Harap tuan dapat membawa kawan-kawan turut memeriahkan HIKMAH III di Lumut nanti.Tiada ulasan: