Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-

Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Pada 13 Mei 2023 buku ke 13 + 1 penulis (pertama setelah yang ke-13 terbit tahun 2019 lalu mula memberikan tumpuan pada pengajian pascasiswazah di ISTAC iaitu Institut Antarabangsa Pemikiran dan Tamadun Islam di Bukit Tunku, Kuala Lumpur), Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin & Orang Kaya Arsyad telah dilancarkan oleh sejarawan ulung negara, Profesor Emeritus Datuk Dr Abdullah Zakaria Ghazali di rumah penulis. Lihat Majlis pelancaran buku dan rumah terbuka raya 2023 - Melestarikan semangat perjuangan. Beliau yang bertanggungjawab memberikan kata-kata aluan dalam buku turut menjadi pembicara dalam diskusi yang diadakan di Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2023 (berlangsung 26 Mei hingga 4 Jun). Lihat Bicara buku Laksamana Raja Mahkota Muhammad Amin di PBAKL 2023. Diskusi ini terakam dalam video atas diikuti video bawah...Ahad, Januari 27, 2013

HIKMAH III - Bersedia untuk memacu kebangkitan ummah


----------

Salam Maulidur Rasul. Cerita dari siang tadi sebagai persediaan untuk acara siang karang...


Tadi pagi jam 10 saya dan keluarga sampai ke masjid lama pekan Kuala Selangor lalu memasang banner HIKMAH di hadapan masjid. Tujuannya adalah supaya siapa yang mahu mengikuti konvoi saya ke Lumut untuk menghadiri acara HIKMAH III Ahad 27 Januari 2013 tahu saya sudah sedia menunggu.


Perkara tentang konvoi ini telah diumumkan di Facebook. Sebenarnya saya berbuat begitu kerana ada kawan yang mahu turut serta ke Lumut tidak tahu jalan. Apabila difikirkan balik alang-alang perlu menunggu kawan tersebut elok juga dibuat jemputan terbuka kepada semua. Tengok-tengok kawan itu akhirnya memilih untuk mengambil jalan lain. Namun tetap ada beberapa kenalan yang mengikuti konvoi.


Sebelum ini saya cuma perlu meletakkan kereta Kenari hitam di mana-mana tempat yang dicadangkan untuk pertemuan dan ia sudah cukup sebagai pengenalan. Ini kerana ramai juga mereka yang mengenali saya malah para pembaca penulisan saya di blogspots dan FB boleh cam kereta tersebut lantaran selalu digunakan untuk mengembara lalu ditunjukkan dalam gambar-gambar apabila berkongsi cerita. Kali ini kereta tersebut tidak dapat digunakan kerana ada masalah dan masih dalam bengkel. Saya terpaksa meminjam kereta orang untuk ke Lumut.


Kami singgah sebentar di masjid lama Batak Rabit, Teluk Intan. Saya mengambil peluang untuk menziarahi makam kaum keluarga.


Kemudian baru ke Lumut.


Masuk ke Marina Island, pulau buatan di perairan menghadap Pulau Pangkor.


Di situlah terletak dewan yang akan digunakan untuk HIKMAH III 8 pagi hingga 6 petang.


Malamnya baru saya melihat persiapan di dalam.


Ternyata acara ketiga HIKMAH di mana Persatuan Pencak Silat Daerah Manjung (PESADA) bertindak sebagai penganjur memang mahu diadakan secara besar-besaran dan berdarjat.


Ah. Saya bercakap seolah-olah tidak tahu HIKMAH mahu diangkat sebegitu rupa. Sebenarnya kali ini saya lebih banyak lepas tangan lantaran sudah kepenatan menjayakan acara HIKMAH I di Shah Alam 4 November 2012 dan HIKMAH II di Melaka 25 Nov (dianjurkan bersama MAGMA Melaka, persatuan guru-guru seni bela diri sana). Pihak PESADA yang banyak bertungkus-lumus mahu menjayakan HIKMAH III.


Semoga acara ini dan HIKMAH itu sendiri dapat mencapai matlamat penyatuan tanpa mengira latar belakang demi kebangkitan umat Melayu Islam dalam menghadapai cabaran getir akan datang akhir zaman. Sila lihat artikel-artikel berikut untuk sedikit latar belakang...


Tiada ulasan: