Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Monday, December 24, 2012

Dari pertandingan keris ke Perpustakaan Negara - Antara senjata dan ilmu...

Cerita hujung minggu baru ini...

Sabtu 22 Disember 2012 saya ke Muzium Shah Alam untuk melihat satu majlis.


Ia adalah majlis pertandingan keris anjuran Persatuan Seni Purba Nusantara Selangor atau Purba Selangor.


Majlis diadakan di dalam bangunan perpustakaan sebelah muzium, bangunan yang buku-buku didalamnya sudah dipindahkan ke lokasi perpustakaan baru.


Masuk-masuk je terus ternampak gerai menjual busana tradisional Melayu.


Ini diikuti gerai-gerai menjual keris.


Di dalam ruang utama juga ada keris tapi untuk pertandingan dan pameran.
Ah. Terserempak lagi dengan pelakon, pengarah filem, penulis lirik dan pelukis terkenal saudara S. Amin Shahab. Seminggu sebelumnya terjumpa di majlis keris yang dianjurkan persatuan Pusaka KL di Bukit Bintang. Lihat artikel Sekitar Majlis Permasyhuran Persatuan Perkerisan Kuala Lumpur. Beliau memang minat keris malah mengumpul entah berapa puluh, mungkin beratus bilah yang belinya daripada merata Alam Melayu termasuk di Pulau Jawa dan Tanah Bugis. Rupa-rupanya beliau juga ada mempertandingkan beberapa bilah.

S. Amin yang berketurunan diraja Siak mula saya kenali 3 tahun lalu ketika menghadiri majlis perkahwinan seorang anak saudaranya yang diadakan di Janda Baik. Lihat Seminar Beting Beras Basah, keluarga Al-Shahab dan faktor 191 di blogspot ini juga A wedding on top a hill in Janda Baik di blogspot BERPETUALANG KE ACEH. Sejak itu saya pernah datang ke rumahnya 2-3 kali. Isteri saya terus meminta saya mengambil gambarnya dengan S. Amin. Kemudian beliau memandang saya dan berkata : "Aku tak pernah ambik gambo dengan engkau. Meh ambik satu." Itu yang terpapar di atas...


Majlis turut disertakan forum tentang keris. Jika majlis Pusaka KL diserikan oleh pakar keris dari Pulau Jawa, majlis anjuran Purba Selangor pula diserikan pakar dari Tanah Bugis iaitu dari Sulawesi Selatan.


Saya meninggalkan majlis jam 5.30 kerana ada hal lain. Saya tidak melihat siapakah pemenang pertandingan tetapi sempat menangkap gambar keris-keris yang dipilih sebagai terbaik menurut kategori masing-masing. Lihat artikel Keris competition in Shah Alam. Kalau tak salah ingatan sejumlah 173 bilah keris telah dipertandingkan.


Ini pula gambar di Perpustakaan Negara, Kuala Lumpur.


Gambar diambil oleh sahabat lama saya Mahayudin (duduk), dahulu jurugambar di akhbar Berita Harian, sekarang bersama agensi berita Bernama. Beliau yang merupakan antara ahli jemaah awal dan masih setia terlibat dengan Silat Penjurit Kepetangan (silat warisan keluarga Megat Terawis yang persatuannya diasaskan oleh saudara Megat Ainuddin) sering mengikuti perkembangan HIKMAH yang diasaskan oleh saya. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Pejabat Mahayudin terletak betul-betul di belakang Perpustakaan Negara. Saya, isteri dan anak-anak datang untuk menyertai acara terbaru Car Book Sale anjuran Perbadanan Kota Buku. Ahad 23 Disember. Rujuk Car Book Sale di Perpustakaan Negara. Beliau nampaknya memang mencari saya, mungkin setelah melihat pengumuman yang dibuat di Facebook.
Acara Car Book Sale kali ini diadakan selari dengan Festival Buku Kanak-kanak anjuran pihak perpustakaan. Ah. Baru teringat nak sebut. Jika pada pertandingan keris saya dan keluarga sampai sangat lewat iaitu sekitar jam 2 petang (majlis bermula 9 pagi) di majlis buku yang bermula 9 pagi ini juga kami sampai lewat iaitu jam 11.30 gitu. Maklumlah, bila ada anak-anak kecil ni bukan senang nak bersiap cepat. Lagipun dalam sehari dua ini saya sibuk hendak memastikan sejumlah video daripada acara HIKMAH di Melaka 25 Nov dapat diupload dan dikongsikan kepada orang ramai. 


Disebabkan adanya festival kanak-kanak maka keadaan lebih formal daripada biasa dan ada liputan akhbar. Dalam keadaan kelam-kabut hendak menyiapkan tapak, letak buntingbanner dan atur buku saya diberitahu Ketua Pengarah Perpustakaan Negara Malaysia, Datuk Raslin Abu Bakar sedang melihat dari gerai ke gerai diiringi sejumlah pegawai dan pemberita. Ketika menghadapi masalah menggantung banner HIKMAH akibat paku yang terdapat pada dinding tercabut tahu-tahu sahaja Datuk Raslin sudah sampai dekat. Ketika dia membelek-belek buku saya, baru saya tersedar terlupa hendak menukar kasut plastik buruk kepada capal. Tukarlah cepat-cepat. Dapatlah juga kami bergambar. Cuma sayang tidak sempat menonjolkan banner HIKMAH.


Berbagai aktiviti diadakan termasuk lakonan atau sketsa mengenai penindasan Israel terhadap umat Islam Palestin di Gaza.


Rupa-rupanya dalam bangunan ada pameran mengenai Gaza.


Sambil berjalan-jalan melihat apa yang ada sambil itu saya berfikir bilakah dan dalam keadaan manakah umat Islam sedunia betul-betul dapat menang menghadapi segala macam ancaman yang kelihatan sangat berleluasa sedekad dua ini? Apakah ini cuma akan berlaku apabila masuk zaman tertentu di mana senjata moden katanya tidak akan berfungsi lagi, tenaga eletrik tidak boleh digunakan?


No comments: