Manakan dapat sagu kalau tidak dipecahkan ruyungnya?
Manakan dapat mutiara yang berkerlipan jika takut menyelam ke lautan dalam.
Dalam diri setiap manusia, ada seketul daging.
Jika baik ia, maka baiklah seluruh jiwa manusia itu.
Jika buruk ia, buruklah juga manusia itu...
Seketul daging itu adalah hati,
mari kita lapangkan dada dan belajar mengIKHLASkan hati.
Perjalanan seribu batu bermula dengan satu langkah.
Marilah meneroka dunia pemikiran hamba.
Silakan

Video klip yang tertera boleh dianggap sebagai pembukaan kepada dunia pemikiran dan kesukaan hamba...-------------------------


-------------------------Segala yang dipaparkan menggambarkan pemikiran penulis yang turut terserap di dalam setiap penulisan buku dan artikel. Lihat Cara-cara mendapatkan buku tulisan Merah Silu @ Radzi Sapiee. Di atas adalah satu klip video selama hampir setengah jam yang merupakan demo pilot episode yang mahu digunakan untuk mencadangkan satu siri pengembaraan menyusuri sejarah Melayu Islam sekeliling Nusantara untuk siaran televisyen. Entah mengapa ia menemui masalah. Kemudian penulis diberitahu konsepnya diciplak sebuah stesyen televisyen. Lihat Kembara Sejarah Islam Nusantara : The original material...Ini adalah klip video ulasan buku ketujuh saya "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" berserta temuramah yang dibuat siaran langsung di Selamat Pagi Malaysia, RTM1. Lihat Siaran langsung ulasan buku "Jejak keluarga Yakin : Satu sketsa sejarah" dan temu ramah di Selamat Pagi Malaysia.Penulis juga pernah diminta membuat pembentangan mengenai siri buku "Berpetualang ke Aceh" di Masjid Sultan Salahuddin iaitu masjid negeri Selangor di Shah Alam. Lihat Buku "Berpetualang" dan himpunan ulamak Nusantara yang diketuai ulamak Aceh


-------------------------Siri novel "Berpetualang ke Aceh" boleh didapati dalam bentuk e-book. Masuk http://www.e-sentral.com/, klik kategori novel am dan taip perkataan "Aceh" pada kotak carian. Atau terus klik Buku 1,Buku 2 dan Buku 3.

Gambar ketika menghadiri satu majlis ilmu, diambil oleh sebuah akhbar harian. Lihat Menghiasi Kosmo Alam Melayu...Penerbitan trilogi novel "Berpetualang ke Aceh" juga membawa penulis untuk terlibat dengan banyak majlis ilmu. Rujuk kumpulan links artikel di bawah tajuk "Siri Refleksi Sejarah", pada bahagian paling bawah kiri blogspot, . Penulis juga agak aktif dalam aktiviti-aktiviti kedaulatan Melayu dan Islam, dapat menganjurkan majlis-majlis sendiri di merata Semenanjung Malaysia membawa ke luar negara di Aceh. Lihat blogspot Himpunan Kedaulatan Melayu Islam Akhir Zaman (HIKMAH).


Ketika menulis perenggan ini 4 Mei 2015 penulis sedang berusaha untuk mengembangkan isi 3 buku dalam siri "Berpetualang ke Aceh" menjadi 6 buku yang akan membentuk siri baru dipanggil "Siri Pengembaraan Merah Silu". Sebuah syarikat penerbitan telah bersetuju untuk menerbitkan siri lama itu kembali dalam bentuk yang lebih segar - Setiap buku asal dipecah menjadi 2 buku baru yang ditambah maklumat, gambar dan peta berwarna-warni.Pertengahan September 2015 buku pertama siri baru pun selamat diterbitkan. Seminggu lebih kemudian penulis berpeluang bercakap tentangnya secara siaran langsung dalam televisyen lalu membawa wakil penerbit bersama. Lihat video di bawah :-


Awal tahun 2015 turut menyaksikan penulis diambil menjadi penyelidik dan hos satu siri dokumentari yang dipanggil "Daulah Melayu". Projek 13 episod sepanjang sejam setiap satu ini mahu mengenengahkan formula untuk mengembalikan kekuatan bangsa Melayu. Insyaallah projek iakan membawa penulis untuk mengembara ke merata di Malaysia dan Indonesia juga ke beberapa negara dan tempat di Eropah termasuk ke kota London, tempat penulis mengambil ijazah matematik 1991-1995. Siri dokumentari ini dijangka siap untuk tayangan televisyen dalam tempoh 2 tahun.


Tuesday, September 15, 2009

Do, Re, Mi dan Satu Malaysia... juga perjalanan di Aceh hari Sabtu

Tadi malam saya ada memasang TV sambil membuat artikel di blogspots saya. Sebelum itu iaitu selepas Isyak saya terasa mengantuk yang amat sangat lalu masuk tidur. Sekitar 10.30 malam gitu baru saya bangun lalu menunaikan solat Tarawih dan Witir sebelum membuat artikel baru. Dalam pada itu, terlihat filem Do, Re, Mi di TV. Apabila masuk bab 3 orang tertentu mencari P. Ramlee dan isteri yang kononnya mati untuk menagih bayaran hutang, saya rasa harus mengambil gambar kerana ia memaparkan seorang ceti India, seorang pemilik rumah Melayu dan seorang Ah Long Cina.

Terus terbetik di hati... satu Malaysia sungguh ini. Eloklah dikongsi sedikit cetusan rasa di blogspot ini. Tetapi disebabkan kesibukan membuat artikel, saya terlupa untuk memaparkannya.

Kini selepas masuk Subuh, setelah beberapa lama terus menerus menukil cerita cuma di blogspots BERPETUALANG KE ACEH dan SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) tetapi tidak di sini, baru saya teringat untuk memaparkan gambar dari wayang Do, Re, Mi ini. Sebenarnya apa yang berlaku ialah saya mahu melepaskan baki-baki cerita perjalanan di Aceh dengan mahu menghabiskan terus segala yang berlaku hari Sabtu 20 Jun 2009. Maklumlah segala yang berlaku pada hari Jumaat sebelum itu telah berjaya dilepaskan dengan terbitnya artikel Bersolat Jumaat di Masjid Baitur Rahman... dan Menikmati tarian tradisional Aceh di majlis orang! 4 hari lalu, hari Jumaat juga! Tetapi jadual perjalanan Sabtu itu boleh tahan padat juga. Jika saya mahu menceritakannya secara teratur dan berkesan, elok dipecahkan cerita kepada bahagian-bahagian tertentu di blogspots lain sebelum membuat satu cerita yang dapat menyambungkan segalanya di sini pula.

OK. Sejak malam tadi saya cuma berhenti untuk bersolat dan sahur selain makan-minum sedikit sebelum sahur. Selain itu saya terus-menerus mengatur dan menulis cerita, setakat ini dapatlah menyiapkan 3 buah artikel baru berkaitan di blogspot BERPETUALANG KE ACEH, 3 juga di SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART) . Oh, baru ingat. Saya juga telah membuat satu lagi terjemahan sukarela untuk website http://www.shiar-islam.com/ dan ini sendiri memakan masa sekitar satu jam!

Setelah meneliti set gambar yang ada untuk perjalanan hari Sabtu di Aceh, saya mendapati perlu untuk melepaskan sekurang-kurangnya 2 lagi artikel di BERPETUALANG KE ACEH dan 2 di SENI LAMA MELAYU (MALAY OLDEN ART)... sebelum dapat membuat satu cerita menyeluruh yang melengkapkan segalanya di sini. Sedangkan saya kini sudah terasa amat letih, rasanya perlu berehat dan tidur dahulu sebelum dapat menyambung lagi. Kebetulan teringat gambar dari filem Do, Re, Mi yang belum dikongsi. Maka eloklah digunakannya sambil membuat satu cerita sebagai pengisi ruang dan masa. Sekian! :]
p/s: Ini adalah artikel yang ke 567 di sini. Alhamdulillah semalam sebelum berbuka saya sempat menamatkan Juzuk 29. Insyallah hari ini dan esok akan digunakan untuk menamatkan Juzuk 30 secara santai. Semoga sempat khatam sebelum masuk waktu berbuka esok di mana akan bermulanya malam untuk 27 Ramadhan lalu jadilah umur saya cukup 40 mengikut tahun Hijrah. Insyaallah!

No comments: